Pages

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

The Big Sick

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο σερί πολύ καλών αλλά όχι και τόσο εύθυμων ταινιών, ήρθε επιτέλους η σειρά για κάτι ευχάριστο. Όπως τα περισσότερα αγοράκια, έτσι και εγώ δεν ανέπτυξα ποτέ κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια στις ρομαντικές κωμωδίες (ή αλλιώς rom-coms). Παρόλα αυτά, το THE BIG SICK είναι ίσως μια από τις 2-3 ταινίες που θα βγουν μέσα στην χρονιά και θα κρατήσουν το είδος ζωντανό και φρέσκο για τους λάτρεις. Και επειδή μια καλή ταινία είναι μια καλή ταινία όποιο θέμα και αν πραγματεύεται, όφειλα να συστήσω και τη συγκεκριμένη.


Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Kumail Nanjiani στον ρόλο του πραγματικού του εαυτού, ως ένας stand up κωμικός ο οποίος παλεύει για να βρει τον χαρακτήρα του πάνω στην σκηνή και να γίνει ένας πετυχημένος "διασκεδαστής". Κυρίως λόγο εμφάνισης και στερεοτύπων, το υλικό που χρησιμοποιεί συνήθως είναι περιορισμένο και επαναλαμβανόμενο, έχοντας σαν βάση για τα αστεία του τις διαφορές του ανατολικού με τον δυτικό πολιτισμό και τις διαφορές των μουσουλμάνων με τις υπόλοιπες θρησκείες.

Σε μια από τις ζωντανές του εμφανίσεις θα γνωρίσει μια κοπέλα, την Emily (Zoe Kazan) με την οποία θα αναπτύξει πολύ γρήγορα ενα δέσιμο. Για την ακρίβεια, το δέσιμο αυτό είναι τόσο γρήγορο και ξαφνικό που το ίδιο βράδυ καταλήγουν στο σπίτι του Kumail. 
Παρόλο που θα προσπαθήσουν αργότερα να απορρίψουν ευγενικά ο ένας τον άλλο, η σχέση τους θα μεγαλώσει και σύντομα θα γίνουν ένα ευτυχισμένο ζευγάρι. Η ταχύτητα των πραγμάτων όμως δεν θα τους αφήσει πολλά περιθώρια όταν θα χρειαστεί να γίνουν αποκαλύψεις όπως ότι η Emily ήταν προηγουμένως παντρεμένη ή ότι η οικογένεια του Kumail παραμένει παραδοσιακά κολλημένη και περιμένει από τον ίδιο να παντρευτεί μια Πακιστανή κοπέλα. Για την ακρίβεια η μητέρα του έχει θερίσει ήδη όλη την πόλη για να του βρει μια.


Ο χωρισμός θα έρθει εξίσου ξαφνικά και προτού οι δυο τους καταλάβουν τι έχει γίνει, ο Kumail θα ενημερωθεί από μια φίλη της, πως η Emily νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και βρίσκεται σε κώμα. Από αυτό το σημείο, αν και χωρισμένος-μαλωμένος, ο Kumail θα αναλάβει να φροντίσει όσο μπορεί για την κατάσταση της Emily και φυσικά να ενημερώσει και τους γονείς της οι οποίοι θα φτάσουν εκεί αμέσως.
Στο διάστημα που θα περάσει, η ιστορία θα επικεντρωθεί κυρίως στην σχέση του Kumail με τις δυο οικογένειες. Από την μια οι γονείς του που δεν λένε να προσαρμοστούν στην σύγχρονη κοινωνία που ζουν και από την άλλη οι γονείς της Emily οι οποίοι δεν θέλουν και πολλά πάρε δώσε με τον πρώην της κόρης τους ο οποίος την έχει πληγώσει. 


Ένα από τα πράγματα που κάνει το THE BIG SICK να ξεχωρίσει είναι και το γεγονός ότι είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Πράγμα σπάνιο για rom-com. Το σενάριο είναι γραμμένο από τον Πακιστανό κωμικό Kumail Nanjiani (ο οποίος και πρωταγωνιστεί στον ρόλο του εαυτού του) και την γυναίκα του Emily V.Gordon και αφηγείται κατά κάποιο τρόπο τις φουρτούνες που πέρασε η σχέση τους μέχρι τελικά να φτάσουν στο σημείο που βρίσκονται σήμερα. Δεν λέω φυσικά πως αν δεν ήταν αληθινά τα γεγονότα η ταινία θα ήταν χειρότερη αλλά απλά ότι είναι ένα μπόνους στο γενικό σύνολο.

Ο σκηνοθέτης και το καστ φαίνεται πως αντιλαμβάνονται απόλυτα το σενάριο και τα πάντα μοιάζουν ρεαλιστικά και όχι στημένα, χωρίς χαζά αστεία και κλισέ για να σε βάλουν στην θέση των πρωταγωνιστών. Θα μπορούσε να πει κανείς φυσικά πως παρόμοια γεγονότα έχουμε παρακολουθήσει και σε παλιότερες ταινίες όμως όπως πάντα ο τρόπος είναι που μετράει.

Όπως όλες τις καλές κωμωδίες, έτσι και εδώ η σωστή αναλογία δράματος-κωμωδίας είναι αυτή που στο τέλος κερδίζει τον θεατή. Αν και λίγο μεγαλούτσικη για rom-com, το THE BICK SICK με κράτησε και με έκανε να νοιαστώ από την αρχή ως το τέλος. Ευκολοχώνευτο, έξυπνο, καλοφτιαγμένο.




Σκηνοθεσία : Michael Showalter
Σενάριο : Kumail Nanjiani, Emily V.Gordon
Παίζουν : Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holy Hunter, Ray Romano

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου