Pages

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Okja

Ένα πράγμα που πάντα με ευχαριστούσε σε συγκεκριμένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, ήταν η ικανότητα να ελίσσονται μεταξύ διαφορετικών θεμάτων και να  επαληθεύω πως δεν υπάρχει περιορισμός στη φαντασία του κάθε δημιουργού. Ένας τέτοιος δημιουργός είναι και ο σκηνοθέτης Joon-ho Bong. Το 2014 το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας SNOWPIERCER αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη ενώ φέτος η καινούργια του ταινία "πηδάει" σε κάτι εντελώς διαφορετικό που είναι η ιστορία της σχέσης μεταξύ ενός παιδιού και του φανταστικού της κατοικίδιου.

 
Η ηρωίδα της ιστορίας αυτής είναι η Mija. Ένα ορφανό κορίτσι που ζει σε μια φάρμα στο βουνό παρέα με τον παππού και το κατοικίδιο της, την Okja. Η Okja είναι ένα ζώο-πείραμα που αποτελεί μια χαριτωμένη διασταύρωση μεταξύ γουρουνιού και ιπποπόταμου αλλά για κάποιο λόγο στην ταινία αναγνωρίζεται μόνο η γουρουνίσια του πλευρά.
Μια μέρα, προς μεγάλη της έκπληξη η Mija θα μάθει από τον παππού  πως η σχέση της με την Okja έχει ημερομηνία λήξης και πως το γουρουνάκι που μεγάλωσαν ανήκει σε μια μεγάλη εταιρία η οποία εμπιστεύτηκε τα "πειράματα" της για 10 χρόνια σε διάφορες οικογένειες σε όλο τον πλανήτη προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο κλίμα για να μεγαλώσει ένα τέλεια μεταλλαγμένο ζώο που τελικά θα μετατραπεί σε ποιοτικό και οικονομικό προϊόν προς κατανάλωση.


Με την συμπληρωση των 10 χρονων, οι εκπροσωποι της εταιριας (μεταξυ αυτων και ο Jake Gyllenhall σε εναν ρολο πολύ διαφορετικο και απολαυστικο) θα φτασουν στην φαρμα για να παρουν την Okja.
Ο αποχωρισμός του κοριτσιού με το ζώο θα ξεκινήσει μια περιπέτεια, με την Mija να καταδιώκει και να ακολουθεί την Okja από την Κορέα μέχρι την Νέα Υόρκη με σκοπό να την ελευθερώσει. Σύμμαχο της στο ταξίδι θα βρει μια ομάδα σκληροπυρηνικών ακτιβιστών οι οποίοι επιθυμούν να σώσουν την Okja αλλά και να ξεσκεπάσουν τις πομπές της εταιρίας. Μια ομάδα που θα αποτελέσει και την χιουμοριστική άποψη της ταινίας.


Το πιο ξεκάθαρο πράγμα που μπορώ να σκεφτώ για το Okja, είναι πως πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστή ταινία που δεν μπορείς να κατατάξεις σε ένα συγκεκριμένο είδος. Θα ξεκινούσε κανείς να πει πως πρόκειται για μια ιστορία για όλη την οικογένεια αλλά συγκεκριμένες εικόνες και η αναπάντεχα βρόμικη γλώσσα που χρησιμοποιείται σε 2-3 στιγμές την κάνουν αυστηρά ταινία για ενήλικες. Επίσης, η εναλλαγή μεταξύ κωμωδίας, περιπέτειας και δράματος έχει περίεργα και λεπτά όρια. Δεν μπορείς να μαντέψεις τι από τα τρία θα επικρατήσει στην επόμενη σκηνή και αυτό την κάνει σίγουρα μοναδική. Αν έχετε μια εμπειρια με τον κορεάτικο κινηματογράφο αυτό το  συναισθηματικό "μπάχαλο" θα σας φανεί κάπως λογικό.

Στην ταινία παρελάσει επίσης μια λίστα μεγάλων ηθοποιών όπως η Tilda Swinton, ο Jake Gyllenhaal, ο Paul Dano και ο Giancarlo Esposito σε ρόλους υπερβολικούς, ψυχωτικούς, και κωμικούς αλλά πάνω απ'όλα σε ρόλους που δεν τους έχουμε συνηθίσει.

Για μένα η επιτυχία του Okja βρίσκεται στο ότι η ταινία δεν αφήνει τα ηθικά ή φιλοσοφικά μηνύματα να καλύψουν το όμορφο δράμα και την κωμωδία. Η αγάπη του κοριτσιού με το ζωάκι της βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθ'όλη την διάρκεια. Το τέλος παραμένει πιστό στο ύφος της ταινίας και διχάζει κάπως τα συναισθήματα. Για κάποιους χαρακτήρες νιώθεις δικαίωση ενώ για κάποιους άλλους όχι.

Δεν είμαι σίγουρος αν το OKJA βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες φετινές ταινίες αλλά σίγουρα πρόκειται για μια διασκεδαστική και πρωτότυπη ταινία. θα σας τρομάξει, θα σας κάνει να γελάσετε, να λυπηθείτε και φυσικά να προβληματιστείτε.




Σκηνοθεσία : Joon-ho Bong 
Σενάριο : Joon-ho Bong
Παίζουν : Seo-Hyun Ahn, Tilda Swinton, Paul Dano, Jake Gyllenhaal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου