Pages

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

The Lost City of Z

Το THE LOST CITY OF Z, είναι η τελευταία ταινία του σκηνοθέτη James Gray στην οποία πρωταγωνιστούν ο Charlie Hunnam, ο Robert Pattinson και ο νεαρός Tom Holland. Η ιστορία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν πριν από περίπου έναν αιώνα και αφορούν την ανακάλυψη μιας χαμένης πόλης του Αμαζονίου.




 



Σε μια εποχή που οι δυνατότερες χώρες διατηρούσαν ακόμα έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποια θα ανακαλύψει και τα τελευταία αχαρτογράφητα και "μαύρα" σημεία στον παγκόσμιο χάρτη (τα οποία ήταν ακόμα αρκετά πριν από 100 χρόνια), ο Βρετανός αξιωματικός Percy Fawcett (Charlie Hunnam) θα δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανακάλυψη μιας χαμένης πόλης του Αμαζονίου που πιστεύει πως βρίσκεται ανάμεσα στην ανατολική Βολιβία και στα σύνορα της Βραζιλίας. Μιας περιοχής η οποία είναι γεμάτη με επικίνδυνα και άγνωστα για την εποχή μέρη.
Έτσι το 1906, με την χρηματική βοήθεια της βασιλικής γεωγραφικής κοινότητας της Αγγλίας, θα ξεκινήσει το πρώτο του ταξίδι παρέα με έναν ακόμα σύντροφο-στρατιωτικό, τον Henry Costin (Robert Pattinson) και με ένα μικρο γκρουπ από ντόπιους οδηγούς.


Οι δυσκολίες της άγριας φύσης και οι επικίνδυνες φυλές ιθαγενών θα αναγκάσουν τον Fawcett να εγκαταλείψει την αποστολή και να γυρίσει πίσω, έχοντας μαζέψει όμως αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη αρχαίου πολιτισμού στην περιοχή.
Παρόλο που ο γυρισμός του στην Αγγλία θα συνοδευτεί με τιμές και με τον τίτλο του "Γενναίου Εξερευνητή", ο Fawcett θα σχεδιάσει ένα δεύτερο ταξίδι το 1912, αμέσως μετά την ανακάλυψη του Μάτσου Πίτσου από τους Αμερικάνους στις Άνδεις. Ένα ταξίδι το οποίο θα καταδικαστεί από την στιγμή που θα προστεθεί στο γκρουπ ο James Murray. Ένας πλούσιος εγωιστής του οποίου η φυσική κατάσταση, η έλλειψη ομαδικότητας και ο αρνητισμός θα αναγκάσουν τον Fawcett να γυρίσει για ακόμα μια φορά πίσω.
Η εμμονή και το πάθος του θα κάνουν μια 10ετη παύση και τα γεγονότα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου θα στοιχίσουν στον Fawcett τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ωστόσο στις αρχές του 1920 θα πειστεί πως η μοίρα του βρίσκεται σε αυτό το ταξίδι και θα επιχειρήσει γι ακόμα μια φορά (στην ηλικία των 50 πλέον) την ανακάλυψη της χαμένης πόλης, αυτήν την φορά με μοναδικό σύντροφο τον 20χρονο γιο του. 


Αυτό που μπορεί να απολαύσει κανείς στις ταινίες του James Gray (We Own The Night, Two Lovers, The immigrant) είναι πως αναφέρονται κυρίως σε ενήλικο κοινό και γι αυτό είναι γυρισμένες ανάλογα. Δεν πιστεύω πως κάποιο παιδί θα εκτιμήσει μια ταινία σαν και αυτή. Η ρεαλιστική απεικόνιση μιας πραγματικής ιστορίας σαν αυτή φέρει μαζί της πολύπλοκους χαρακτήρες και εστιάζει κυρίως στο συναίσθημα παρά στην δράση.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως δεν είναι μια επιδέξια γυρισμένη ταινία, αφού μεταφέρει τον θεατή απόλυτα στο κλίμα. Οι σκηνές του Αμαζονίου είναι στοιχειοτικές και ρεαλιστικές. Σχεδόν νιώθεις τα μαμούνια επάνω σου και την υγρασία και την ζέστη στα ύψη (αυτές τις μέρες την νιώθεις έτσι και αλλιώς). Η ποιότητα και η υφή της εικόνας είναι πολύ καλή και ταιριαστή και η ιστορία σε καθοδηγεί έξυπνα μεταξύ των σημαντικών γεγονότων χωρίς να βαραίνει η να χρονοτριβεί σε κάποιο σημείο.

Το THE LOST CITY OF Z, είναι μια ταινία που σου φέρνει στο μυαλό την ατάκα : "Δεν γυρίζουν πλέον ταινίες όπως παλιά". Θυμίζει ταινία μιας άλλης εποχής, χωρίς συγκεκριμένους κανόνες, μένοντας πιστή σε αυτό που θέλει να δείξει και χωρίς να την νοιάζει τι κοινό θα μαζέψει ή πόσους θα ευχαριστήσει. Εμένα πάντως με κέρδισε.





Σκηνοθεσία : James Gray
Σενάριο : James Gray, David Grann
Παίζουν : Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller, Tom Holland

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου