Pages

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

War for the Planet of the Apes

Όταν το 2011 μια νέα σειρά ταινιών Planet of the Apes ξεκινούσε, δεν είχα ιδέα πόσο όμορφα τελικά θα εξελίσσονταν. Οι τρεις ταινίες αποτελούν ένα σύγχρονο remake αλλά και ένα καλογραμμένο prequel τις παλιάς σειράς των πέντε ταινιών που έμειναν ως κλασσικές από την δεκαετία του '60. Η τρίτη συνέχεια εξελίσσει φανταστικά μερικούς ήδη αγαπητούς χαρακτήρες και μας δείχνει πως πρέπει να γίνεται ένα απολαυστικό μπλοκμπαστερ.

 



Μια σημαντική διαφορά σε αντίθεση με τις προηγούμενες ταινίες είναι ότι στο WAR FOR THE PLANET OF THE APES δεν υπάρχει πρωταγωνιστής από την μεριά των ανθρώπων. Οι άνθρωποι είναι πλέον διχασμένοι και σε πόλεμο μεταξύ τους στην προσπάθεια να βρουν λύση για έναν ιό που εξαπλώνεται γρήγορα και πιστεύουν ότι με την αφάνιση των πιθήκων θα σταματήσει. Ο ιός αυτός στερεί την ικανότητα της ομιλίας από τον ασθενή και τον μετατρέπει σιγά σιγά σε μια πιο ζωώδη εκδοχή του εαυτού του.

Ο πρωταγωνιστης της ταινιας και φυσικα ολοκληρης της τριλογιας ειναι ο Caesar (Andy Serkis) ο οποιος ως αρχηγος της φυλης του προσπαθει να βρει μια λυση ετσι ωστε οι πιθηκοι να μπορεσουν να ζησουν σε ειρηνη, μακρια απο τους ανθρωπους, μεσα στο δασος.
Μετά από μια αιματηρή επίθεση από τους ανθρώπους, ο Caesar θα αφήσει τους αιχμαλώτους του να φύγουν σαν ένδειξη ειρήνης. Μια ειρήνη που όμως δεν θα έρθει ποτέ μιας και μια δεύτερη, ακόμα πιο σκληρή επίθεση θα ακολουθήσει, αυτή την φορά με αρχηγό έναν  μοχθηρό συνταγματάρχη (Woody Harrelson) ο οποίος θέλει να σκοτώσει τον αρχηγό των πιθήκων αλλά προς το παρόν θα αρκεστεί με τα μέλη της οικογενείας του.


Έχοντας χάσει κάθε λογική και ελπίδα, ο Caesar θα πρέπει να μεταφέρει την φυλή του από το δάσος και να διανύσουν όλοι μαζί μια μεγάλη απόσταση προς μια νέα γη της επαγγελίας ενώ ο ίδιος θα αποφασίσει να βρει τον συνταγματάρχη και να εκδικηθεί για τον θάνατο της οικογένειας του. Στο πλευρό του θα έχει επίσης και τους τρεις πιο έμπιστους φίλους του.


Αν η πρώτη ταινίας της τριλογίας ασχολήθηκε κυρίως με το πως γίνεται ο Caeser πιο έξυπνος και η δεύτερη με το πως γίνεται αρχηγός των πιθήκων, τότε η τρίτη διηγείται το πως έγινε ένας ήρωας/θρύλος της φυλής του. Μιλάμε για μια φανταστική εξέλιξη του χαρακτήρα που κάθε λεπτό που περνάει τον κάνει πιο άνθρωπο από κάθε ανθρωπινό χαρακτήρα της ταινίας προκαλώντας όλο και μεγαλύτερη συγκίνηση και θαυμασμό. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι μέσα από το motion capture ένας ηθοποιός θα μπορούσε να δώσει τέτοια ερμηνεία υποδυόμενος έναν πίθηκο. Φανταστικός Andy Serkis και εξίσου φανταστικά τα οπτικά εφέ.

Κομμάτι της επιτυχίας ανήκει όμως και στον απολαυστικό Woody Harrelson ο οποίος εκπέμπει την αύρα ενός καλού ηθοποιού που πήρε σοβαρά τον ρόλο του. Ο Συνταγματάρχης έχει μια σύνθετη προσωπικότητα και δεν γνωρίζει ότι είναι κακός. Αντιθέτως μάλιστα είναι σίγουρος ότι οι ενέργειες του θα σώσουν το ανθρώπινο είδος και η αποφασιστικότητα του τον βγάλει ήρωα μέσα από αυτήν την κατάσταση.

Η καλογραμμένη ιστορία και οι γεμάτοι συναίσθημα χαρακτήρες, δένουν παρέα με μια πολύ καλή σκηνοθεσία και ένα αναπάντεχα καλό σαουντρακ. Επιπλέον έχω την εντύπωση πως η συγκεκριμένη θέτει κατά κάποιο τρόπο τις βάσεις για την πρώτη ταινία του Rod Serling το 1968. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα (μέχρι τώρα) μπλοκμπαστερ για φέτος και θα ο κινηματογράφος θα σας δώσει σίγουρα μερικά μπόνους που δεν θα τα βιώσετε με την οικιακή προβολή.





Σκηνοθεσία : Matt Reeves
Σενάριο : Mark Bomback, Matt Reeves 
Παίζουν : Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου