Pages

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Free Fire

Μετά το πολύ υποτιμημένο κατά την γνώμη μου HIGH RISE πριν από δυο χρόνια, ο σκηνοθέτης Ben Wheatley επιστρέφει με κάτι πολύ διαφορετικό. Για όσους νόμιζαν πως το HIGH RISE περιείχε πολλά "σοφιστικέ" μηνύματα, το FREE FIRE γυρίστηκε για να ευχαριστήσει με την απλή και ωμή διασκέδαση που προσφέρει, όντας μια ταινία στο αντίθετο άκρο. 90 λεπτά  σχεδόν ασταμάτητης αδρεναλίνης, δράσης και κωμωδίας μέσα από ένα κάπως τραβηγμένο πιστολίδι.
 



Βασικά με εξαίρεση τα πρώτα 15-20 περίπου λεπτά, πρόκειται για μια ασταμάτητη αναμέτρηση με όπλα μεταξύ δυο συμμοριών η οποία διαρκεί μια ωρίτσα και κάτι.

Οι μοναδικοί δυο Αμερικανοί χαρακτήρες της ιστορίας, Justine (Brie Larson) και (Armie Hammer) θα αποτελέσουν τους μεσάζοντες στην συμφωνία μεταξύ δυο συμμοριών σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη. 
Από την μια θα είναι δυο πρώην, καλά εκπαιδευόμενοι Ιρλανδοί στρατιώτες (Cillian Murphy και Michael Smiley) και από την άλλη ένας ιδιότροπος Νοτιοαφρικανός (Sharlto Copley στον πιο κωμικό και δειλό χαρακτήρα της ταινίας) μαζί με τον συνεργάτη του.
Η συμφωνία είναι απλή και καθαρή. Όπλα για χρήματα.


Φυσικά και οι δυο μεριές, προκειμένου να δείξουν πιο σκληρές και δυνατές, έχουν προσλάβει μερικά "εξτρά χέρια" για να τους συνοδέψουν στην ανταλλαγή. Ευτυχώς για εμάς αυτά τα εξτρά χέρια τυχαίνει όχι μόνο να μην είναι επαγγελματίες στην δουλειά τους αλλά οι δυο από αυτούς να γνωρίζονται και μεταξύ τους ενώ αυτή την στιγμή βρίσκονται σε αντίπαλες συμμορίες. Με το γνωρίζονται μεταξύ τους εννοώ φυσικά ότι ο ένας έχει βιάσει και σακατέψει την αδερφή του άλλου σε ένα μπαρ το προηγούμενο βράδυ. Για να γίνει ακόμα πιο ωραίο το μπέρδεμα, να αναφέρω επίσης ότι εκεί τριγύρω υπάρχει και ένας ελεύθερος σκοπευτής που περιμένει να λάβει μέρος στην δράση.


Γενικά πρόκειται για μια ταινία που δεν απαιτεί και αρκετή σκέψη για να την ευχαριστηθεί κανείς. Ακόμα και οι ίδιοι οι χαρακτήρες δεν χρησιμοποιούν αρκετά το μυαλό τους πάνω στον πανικό την στιγμή που χρειάζεται. Ωστόσο αυτό που κάνει το κάνει καλά.
Η 70's εποχή καθρεφτίζεται πολύ έξυπνα μέσα από τους χαρακτήρες. Τα ντυσίματα της εποχής, ο σεξισμός που επικρατούσε τότε και η μουσική που θα χρησιμοποιηθεί φυσικά στις ποιο αιματηρές και σημαντικές στιγμές της ιστορίας.
Η διασκέδαση παραμένει ζωντανή και αμείωτη με τους υπερβολικούς και πολυλογάδες χαρακτήρες γεμάτους στερεότυπα και ατάκες να εκτοξεύουν απειλές ο ένας στον άλλον ενώ παράλληλα όλοι μαζί προσπαθούν να μην υποκύψουν στα αμέτρητα τραύματα τους είτε από την ανταλλαγή πυρών είτε από τραγελαφικά ατυχήματα.

Παρόλο που πέρασε κάποιος καιρός από τότε που το είδα, χρειάστηκε λίγη σκέψη για να βρω όλα αυτά που εκτίμησα σε αυτήν την ταινία. Μπορεί να μοιάζει "εύκολη" και ανεγκέφαλη αλλά δεν είναι. Στο τέλος τα 90 λεπτά φαίνεται να αποτελούν την ιδανική διάρκεια γι αυτό το ασταμάτητο μπάχαλο. Το τελείωμα έρχεται ακριβώς εκεί που πρέπει και το κάτι παραπάνω μπορεί και να κούραζε. 

Το FREE FIRE είναι μια ένεση αδρεναλίνης από την αρχή ως το τέλος και το ταλαντούχο καστ εκτοξεύει την ταινία ακόμα πιο ψηλά. Κατά τα άλλα πρόκειται για μια περίεργη και διαφορετική γκανγκστερική ταινία. Αν έχετε όρεξη για δράση, αξίζει μια ευκαιρία.




Σκηνοθεσία : Ben Wheatley
Σενάριο : Ben Wheatley, Amy Jump
Παίζουν : Sharlto Copley, Brie Larson, Armie Hammer, Cillian Murphy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου