Pages

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

RAW

Από το τρέιλερ και μόνο, το RAW ήταν μια ταινία που με είχε πείσει. Στην πρώτη μεγάλου μήκους δουλειά της, η σκηνοθέτης Julia Ducournau γράφει και σκηνοθετεί μια πανέμορφα αλλόκοτη ιστορία, σε έναν ΜΑΛΛΟΝ φανταστικό κόσμο που θα αποτελέσει τον υπέρτατο εχθρό για κάθε χορτοφάγο θεατή. Από την άλλη πάλι είναι κρίμα κάποιοι να στερηθούν μια καλή ταινία σαν αυτήν. Οπότε αν δεν έχετε πρόβλημα με λίγους κουβάδες αίματος και μερικές ωμές σκηνές τότε νομίζω πως θα ανταμειφθείτε.
 



Η ταινία ξεκινάει σε ένα σκηνικό το οποίο όπως ανέφερα παραπάνω μπορεί να βρίσκεται στον κόσμο μας, μπορεί και όχι.
Αρχικά συναντάμε την ηρωίδα μας Justine που παρέα με την αυστηρά χορτοφαγική οικογένεια της να γευματίζει σε ένα εστιατόριο στον δρόμο για την κτηνιατρική σχολή όπου και πρόκειται να παρουσιαστεί. Εκεί θα συναντήσει επίσης την μεγαλύτερη και βετεράνο πλέον αδερφή της η οποία σπουδάζει στην ίδια σχολή και μένει ήδη εκεί.

Στην πρώτη της κιόλας βραδιά, αυτή όπως και όλοι οι "νεοσύλλεκτοι" πρωτοετείς που μολις έφτασαν θα περάσουν από μια σειρά δοκιμασιών "μύησης". Καψόνια και τιμωρίες σε σχεδόν εξευτελιστικό βαθμό που θα πρέπει να αντέξουν για μια βδομάδα μέχρι να κερδίσουν την εύνοια των "παλιών". Κάποιες φορές είναι αναγκασμένοι να κυκλοφορούν με πρόστυχα ρούχα, άλλες να φοράνε πάνες και άλλες να περιλούζονται με αίματα ζώων από τα εργαστήρια της σχολής. Κάπως τραβηγμένα σκηνικά αλλά για μια ιστορία σαν και αυτή, πλήρως αποδεκτά.


Το αποκορύφωμα για την Justine θα έρθει στο σημείο που θα αναγκαστεί να φάει με το ζόρι ένα κομμάτι από συκώτι λαγού και μάλιστα κάτω από τις πιέσεις και της αδερφής της. Η πρώτη της επαφή με το κρέας, αρχικά θα της προκαλέσει μια επιδερμική αλλεργία και έναν οξύ στομαχόπονο, όμως σιγά σιγά η περιέργεια της θα αρχίσει να εκτείνεται. Πρώτα από ένα απλό, ψημένο μπιφτέκι, έπειτα σε κάτι πιο ωμό και μετά σε κάτι διαφορετικό...


Στο τέλος ίσως πολλοί να πουν ότι το RAW είναι μια ταινία που φτιάχτηκε για να προκαλέσει. Μια άποψη που με βρίσκει πέρα για πέρα αντίθετο. Πρόκειται για μια πολύ καλαίσθητη ταινία πολύ προσεκτικά γυρισμένη. Το θέμα δεν θα πρεπε να έχει και τόσο σημασία όταν η ιστορία είναι τόσο καλά ειπωμένη. Όλα αυτά αν σου αρέσουν τα θρίλερ και οι ταινίες αυτού του είδους φυσικά γιατί αν δεν είναι του γούστου σου τότε μην περιμένεις αυτή η ταινία να σε εισάγει στο χώρο. Από την άλλη πάλι γιατί όχι;

Πάνω από τις ωμές και αηδιαστικές σκηνές όμως, το RAW είναι ακόμα μια ταινία ενηλικίωσης. Στην πρώτη εμπειρία μακριά από την οικογένεια της, η Justine εξερευνάει την ανεξαρτησία της, την σεξουαλικότητα της και φυσικά την φετιχιστική όρεξη ενός αρπακτικού για το κρέας.

Η νεαρή πρωταγωνίστρια Garance Marillier μοιάζει ατρόμητη μέσα σε όλες τις ακραίες σκηνές που αναγκάστηκε να γυρίσει ενώ το υπόλοιπο, αρκετά μεγάλο καστ είναι εξίσου καλό και οι ηθοποιοί δένουν φανταστικά με το όλο σκηνικό.

Λίγο το κομμάτι του τρόμου, λίγο τα μηνύματα που περνάει μέσα από το δράμα, λίγο το πολύ καλογυρισμένο αποτέλεσμα, ταινίες σαν το RAW που τόλμησαν να πατήσουν λίγο περισσότερο το "γκάζι" είναι αυτές που και στο παρελθόν πήγαν τον κινηματογράφο μπροστά. Με αίμα ή χωρίς.





Σκηνοθεσία : Julia Ducournau
Σενάριο : Julia Ducournau
Παίζουν : Farance Marillier, Ella Rumpf, Rabah Nait Oufella

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου