Pages

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

American Honey

Το "American Honey" καταπιάνεται με μια κατάσταση που όλοι μας έχουμε βιώσει αλλά κανένας δεν μπορεί να κατανοήσει. Τον τρόπο σκέψης στα νεανικά μας χρόνια. Από τις ταινίες που έχω να θυμάμαι με ανάλογο θέμα, η συγκεκριμένη αποτυπώνει με πολύ ιδιαίτερο τρόπο την ενεργεία και τα επαναστατικά ξεσπάσματα μιας κατά τα άλλα χαμένης νεολαίας. Μιας νεολαίας που δεν έχει απαντήσεις ακόμα και στα πιο βασικά ερωτήματα. Που τελικά θέλουμε να καταλήξουμε; Και όταν φτάσουμε εκεί, τι θέλουμε να κάνουμε;

 


Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η φτωχή και "χαμένη" παρέα τις ταινίας δεν θα είχε ουδεμία σχέση με μια αντίστοιχη στην Ευρώπη. Διαφορετικά ερεθίσματα, διαφορετικοί άνθρωποι. Αυτό που όμως παραμένει κοινό είναι σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο παίρνονται η αποφάσεις σε αυτή την ηλικία.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην κεντρική Αμερική, σε περιοχές όπου οι πετυχημένοι επιχειρηματίες φοράνε ακόμα καουμπόικα καπέλα και ζούνε σε τεράστια σπίτια και οι απέραντες εκτάσεις με πετρελαιοπηγές είναι το μοναδικό αξιοθέατο που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς.

Σε ένα τέτοιο μέρος ζει και η νεαρή κοπέλα με το όνομα Star. Έχει την δική της πονεμένη ιστορία και η ζωή της κάθε άλλο παρά ευτυχισμένη μπορεί να θεωρηθεί. Όταν λοιπόν συναντάει σε ένα πολυκατάστημα μια παρέα παιδιών της ηλικίας της να χορεύουν, να παίζουν και να διασκεδάζουν, βρίσκει την κατάλληλη ευκαιρία να δραπετεύσει σε μια πιθανή καλύτερη ζωή. Το γκρουπ οδηγείται από τον Jake (shia LaBeouf), ο οποίος θα φλερτάρει με την Star και θα την πείσει να συνταξιδέψει μαζί τους.


Η παρέα ταξιδεύει συνεχώς χωρίς κάποιον συγκεκριμένο προορισμό. Κάθε μέρα σε διαφορετική πόλη. Τα πρωινά πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και προσπαθούν να πουλήσουν συνδρομές για διάφορα περιοδικά (πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο μιας και στην εποχή μας δεν ενδιαφέρεται κάνεις γι αυτά) και με τα λιγοστά χρήματα που βγάζουν εξασφαλίζουν τα προς τα ζην. Το υπόλοιπο της ημέρας επικρατεί ένα ατελείωτο πάρτι. Συνεχώς διασκεδάζουν, πίνουν και ερωτοτροπούν, αδιαφορώντας για το τι θα φέρει η επόμενη μέρα. 


Αν και μέσα σε όλα, υπάρχει και ένα λαβ στόρι ανάμεσα στην Star και στο Jake, την ταινία δεν την λες ρομάντζο. Για την ακρίβεια δεν μπορείς να της δώσεις κανένα τίτλο. Δεν είναι μια ταινία που συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο είδος. Οι χαρακτήρες παρουσιάζονται μέσα από τις δράσεις τους και την όμορφη μουσική που είναι σχεδόν ασταμάτητη καθ'ολη την διάρκεια. Ο θεατής καλείται να βιώσει απλά τον παλμό των συναισθημάτων τους.

Όμορφα τοπία, καλαίσθητη σκηνοθεσία και μερικοί πολύ καλά δοσμένοι ρόλοι, θα δώσουν ένα ωραίο αποτέλεσμα που ίσως καταφέρει κάποιους να τους βάλει και σε σκέψεις. Είναι από εκείνες τις ταινίες που βλέπεις μια μέρα κατά λάθος στο γυμνάσιο και για κάποιο λόγο σου αφήνει εικόνες που θυμάσαι πολλά χρόνια μετά. Αν την είχα δει τότε, υποθέτω θα είχε και διαφορετικό νόημα. Ο Shia laBeouf είναι απολαυστικός και δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω αυτό. Οι ρόλοι του στα "The necessary Death of Charlie Countryman", "Nymphomaniac" και "Lawless", έδειξαν πως με τον κατάλληλο ρόλο μπορεί να εκπλήξει.

Δεν πρόκειται όμως για μια αψεγάδιαστη ταινία και το μεγαλύτερο ψεγάδι της είναι μάλλον και η διάρκεια της. Οι περισσότεροι (και εγώ ανάμεσα τους) θα θέλανε σίγουρα μια μικρότερη διάρκεια, μιας και τα 160 λεπτά φαίνονται λίγο περισσότερα απ' όσο  χρειαζόταν. Όπως και να χει, το "American Honey" έχει την ενέργεια που χρειάζεται και τον δικό το χαρακτήρα. Δεν είναι ταινία για όλους και όλες τις ώρες, όμως την μέρα που θα χρειαστείτε κάτι διαφορετικο, θα το εκτιμήσετε.






Σκηνοθεσία : Andrea Arnold
Παίζουν : Shia LaBeouf, Sasha Lane, Riley Keough

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου