Pages

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Morris from America

Το "Morris from America", ανήκει σε εκείνες τις χαριτωμένες κωμωδίες ενηλικίωσης που έγιναν μεινστριμ πριν από περίπου 15 χρόνια. Τα μεγάλα στούντιο γύριζαν πολλές τέτοιες ταινίες κάθε χρόνο και η απήχηση του κόσμου ήταν μεγάλη. Τώρα πια αυτά τα σενάρια περνάνε κατευθείαν στα χέρια των μικρότερων και ανεξάρτητων εταιριών και η επιτυχία τους βασίζεται περισσότερο στην στόμα με στόμα διαφήμιση. Έχοντας δει την συγκεκριμένη πριν από λίγους μήνες, ένιωσα πως άξιζε λίγη διαφήμιση.




Η ιστορία ακολουθεί τον 13χρονο Αφροαμερικάνο Morris (Markees Christmas) ο οποίος μετά τον θάνατο της μητέρας του, έχει μετακομίσει μαζί με τον πατέρα του Curtis (Craig Robinson) από την Νέα Υόρκη στην Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Εκεί γνωρίστηκαν οι γονείς του και ο πατέρας του έθεσε τις βάσεις για να μπορέσει πλέον να δουλέψει ως προπονητής μιας ομάδας ποδοσφαιρου.

Ο Morris είναι ένας σχεδόν τυπικός Νεουορκέζος έφηβος.
Ακούει και γράφει ραπ τραγούδια, ντύνεται σαν ράπερ, βλέπει τηλεόραση και ψάχνει απαντήσεις στα σεξουαλικά του ερωτήματα. Όπως φαντάζεστε, εκτός από τα δυο τελευταία, τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα του μοιάζουν αρκετά "ξένα" στην συγκεκριμένη πόλη. Αποκορύφωμα της διαφορετικότητας του είναι φυσικά και το χρώμα του δέρματος του, αφού αυτός και ο πατέρας του είναι οι μοναδικοί μαύροι πολίτες της περιοχής.


Τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου όταν δεν τον αγνοούν, τον στιγματίζουν με διάφορα παρατσούκλια χρησιμοποιώντας τα στερεότυπα που διατηρούν γύρω από την Αμερικάνικη κουλτούρα. Για παράδειγμα, τους φαίνεται αστείο και περίεργο που ένας Αφροαμερικανός δεν ξέρει να παίζει και δεν ενδιαφέρεται για το μπάσκετ.
Παρά τα πολλά κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, θα του δοθεί η ευκαιρία να πλησιάσει μια ελαφρώς μεγαλύτερη, Γερμανίδα μαθήτρια που του αρέσει, την Katrin. Η Katrin έχει δυστυχώς μια διαταραγμένη και κακή σχέση με την υπόλοιπη οικογένεια της. Τα μαλώματα στο σπίτι της είναι καθημερινά και το όπλο της είναι να το σκάει όποτε μπορεί από αντίδραση, βάζοντας σε μεγαλύτερα άγχη τους γονείς της.
Ο Morris θα προσπαθήσει να το παίξει χαλαρός και θα κάνει πράγματα πολύ έξω από τα νερά του και τον χαρακτήρα του για να κερδισει την καρδιά της. Το ερώτημα που παραμένει όμως είναι αν ενδιαφέρεται στα αλήθεια η Katrin ή το κάνει για να κηρύξει ακόμα μια επανάσταση στους γονείς της.

  
Το "Morris from America" είναι μια απλή ιστορία και το χιούμορ του βρίσκεται κυρίως γύρω από τις άβολες και περίεργες καταστάσεις που εμφανίζονται στον δρόμο του Morris. Η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην σχέση του με τον πατέρα του και στο πως αντιμετωπίζουν και οι δυο την έλλειψη της μητέρας της οικογένειας. Όταν βρίσκονται μαζί, όλα είναι καλά και ο ένας δίνει δύναμη στον άλλον, όμως δεν γίνεται συχνά αυτό γιατί ο μπαμπάς του δουλεύει πολλές ώρες.

Ο νεαρός ηθοποιός Markees Christmass, κάνει το ντεμπούτο του σαν ηθοποιός και δείχνει να διαχειρίζεται και να αντιλαμβάνεται άψογα τον ρόλο του προβληματισμένου 13χρονου. Βρίσκεται ανάμεσα στο αν πρέπει να πάρει μονός του σημαντικές αποφάσεις για την ζωή και στο να αντιληφθεί πως χρειάζεται ακόμα την καθοδήγηση του πατέρα του. Και ο Craig Robinson από την άλλη, αποτελεί μια ευχάριστη παρουσία και δείχνει να ξέρει πως να τα βγάλει πέρα με έναν πιο σοβαρό ρόλο, ξεφεύγοντας για λίγο από τις χαζοκωμωδίες.

Ευχάριστο, συγκινητικό, καλογυρισμένο και με χαρακτήρες με τους οποίους μπορούν να ταυτιστούν μικροί και μεγάλοι, το "Morris from America" είναι από εκείνες τις "μικρές", καλές ταινίες που πρέπει να σου προτείνουν για να δεις.




Σκηνοθεσία : Chad Hartigan
Παίζουν : Markees Christmass, Craig Robinson, Carla juri, Lina Keller

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου