Pages

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Hail,Ceasar!

Μετά από ένα σερί αρκετά σοβαρών ταινιών, οι αδερφοί Ethan και Joel Coen επιστρέφουν σε ένα είδος που γνωρίζουν πως να το αποτυπώσουν καλά στο φιλμ. Το είδος αυτό ας το ονομάσουμε άτυπα "όμορφο χάος". Το "Hail,Caesar" είναι μια μίξη κωμωδίας, δράματος και μιούζικαλ και μας ταξιδεύει στα παρασκήνια της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ και στην πολύχρωμη δεκαετία του '50.







Ο Βασικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ο Josh Brolin ως Eddie Mannix. Ένα αφεντικό μιας πετυχημένης κινηματογραφικής εταιρίας που η δουλειά του είναι να φροντίζει για τα πάντα. Όλοι λογοδοτούν σε αυτόν, όλες οι κινηματογραφικές παραγωγές γυρίζονται κάτω από την καθοδήγηση του και δεν αφήνει τίποτα να διακυβεύεται πίσω από την πλάτη του.
Τον τελευταίο καιρό όμως περισσότερες υποθέσεις από ότι συνήθως ζητούν την προσοχή του και ο Eddie πρέπει να βρει μια λύση για όλα το συντομότερο δυνατόν.


Μερικές από τις πιο σημαντικές από αυτές τις υποθέσεις θα είναι αυτή ενός ηθοποιού-ακροβάτη που δεν γνωρίζει να υποδύεται κανέναν άλλον ρόλο εκτός από αυτόν του καουμπόη. Η περίπτωση μιας όμορφης ντίβας (Scarlett Johanson) που πρέπει με κάποιον τρόπο να κρύψει την αναπάντεχη εγκυμοσύνη της από το κοινό για να μην χαλάσει την μέχρι τώρα καλή εικόνα της. Ένα ζευγάρι δίδυμων αδερφών (Tilda Swinton) οι οποίες εργάζονται σε διαφορετικά κουτσομπολίστικα περιοδικά και προσπαθεί να "φάει" η μια την άλλη. Σαν κερασάκι στην τούρτα θα έρθει η απαγωγή ενός πασίγνωστου ηθοποιού (George Clooney) κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας από ένα μυστήριο γκρουπ ανθρώπων με κωδικό όνομα "Το μέλλον".
Όλες αυτές οι μικρές ιστορίες που μοιάζουν με ανεξάρτητες ταινίες μικρού μήκους έχουν μοναδικό συνδετικό κρίκο τον Eddie Mannix που καλείται να βρει μια λύση για όλα. Αυτό θα γίνει μέσα από μια νουάρ αφήγηση και αισθητική που θα δώσει τον χώρο για αρκετά μουσικά κομμάτια και ακόμα πιο πολλές κωμικές στιγμές.


Όσο αναφορά την αισθητική, η ταινία πραγματικά λάμπει. Τα μουσικά κομμάτια και τα ταξίδια πίσω από τις κάμερες διαφορετικών ταινιών της εποχής σε βάζουν απόλυτα στο 50's κλίμα του Λος Άντζελες. Το μουσικοχορευτικό κομμάτι με τον Channing Tatum ως χαρούμενο ναυτάκι και η σύντομη αλλά πολύ διασκεδαστική εμφάνιση του Ralph Fiennes είναι οι σκηνές που κλέβουν κυριολεκτικά την παράσταση.

Εν συντομία, οι Coen φαινεται να απολαμβάνουν αυτόν τον χαμό που οι ίδιοι δημιούργησαν και παρουσιάζουν μια ταινία χωρίς κανόνες. Τα όρια ανάμεσα στις σοβαρές και στις κωμικές στιγμές είναι τόσο λεπτά που σχεδόν μπερδεύεσαι και δεν γνωρίζεις αν είσαι ο μόνος που γελάς μέσα στην αίθουσα με αυτό που μόλις συνέβη.

Αν ψάχνετε για μια ταινία με απλοϊκό σενάριο και ομαλές μεταβάσεις από σημείο σε σημείο, τότε το "Hail,Ceasar!" δεν είναι για εσάς. 
Και παρόλο που δεν είναι ένα φιλμ για όλα τα γούστα και δεν αποτελεί την μέχρι σήμερα καλύτερη σκηνοθετική δουλειά των αδερφών Coen, πρόκειται για μια πολύ διασκεδαστική ταινία που αποτελείται από ένα ταλαντούχο καστ ηθοποιών το οποίο συντελεί ένα παραπάνω από καθώς πρέπει αποτέλεσμα.





Βαθμολογία : 7.5/10
Σκηνοθεσία : Ethan Coen, Joel Coen
Παίζουν : Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Scarlett Hohanson, Tolda Swinton, Channing Tatum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου