Pages

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

The Survivalist

Οι φανταστικοί μετά-αποκαλυπτικοί κόσμοι στις ταινίες ήτανε πάντα ένα θέμα το οποίο μου τραβούσε την προσοχή. Στα μάτια μου οι συγκεκριμένες ταινίες αντανακλούσαν έντονα τόσο την φαντασία ενός καλογραμμένου σεναρίου όσο και την εφευρετικότητα μιας σκηνοθετικής εκτέλεσης. Επιπλέον τα χρηματικά ποσά για το κόστος παράγωγης μιας τέτοιας ταινίας μπορούν να παραμείνουν σχετικά χαμηλά. Θα υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις φυσικά (βλέπε "Mad Max : Fury Road"). Το "The Survivalist" αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ιρλανδού σκηνοθέτη/συγγραφέα Stephen Fingleton που με την πρώτη του μεγάλου μήκους δουλειά καταφέρνει να χτυπήσει την κορυφή του ενδιαφέροντος στην λίστα με τις μέχρι τώρα καλύτερες φετινές ταινίες.


Τοποθετημένο σε μια μη προσδιορισμένη χρονική περίοδο ο φανταστικός κόσμος της ταινίας μας παρουσιάζει ένα μέρος το οποίο μερικά χρόνια μετά τον απόλυτο αφανισμό του πολιτισμού (περίπου δέκα) κατοικείται από ελάχιστους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο δίχως όνομα πρωταγωνιστής (Martin McCann) ο οποίος εδώ και επτά χρόνια μένει μόνος του σε μια κατεστραμμένη καλύβα στην καρδιά ενός δάσους. Εκεί μαζεύει τα άγρια μούρα και μανιτάρια για τροφή, χρησιμοποιεί το κοντινό ποτάμι για νερό και προσπαθεί να διατηρήσει έναν μικρο μπαχτσέ με σπόρους που βρίσκει και "αυτοσχέδιο" λίπασμα. Για προστασία έχει ένα μαχαίρι και την καραμπίνα του με μόλις δυο φυσίγγια.


Μια μητέρα με την κόρη της θα εμφανιστούν ξαφνικά μια μέρα σε αυτήν την αντί-εδέμ περιοχή και θα ζητήσουν από τον άντρα που μένει στην καλύβα τροφή και καταφύγιο. Το αντάλλαγμα για μια συμφωνία θα είναι μερικοί σπόροι και σεξ. Με μεγάλη επιφυλακτικότητα ο άντρας θα βοηθήσει τις δυο γυναίκες και σαν αποτέλεσμα θα ξεκινήσει ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού για το ποιος από τους τρεις είναι άξιος εμπιστοσύνης και ποιος τελικά θα βάλει την επιβίωση πάνω απ'όλα.


Η ταινία σε κρατάει συνεχώς σε μια επαγρύπνηση, περιμένοντας το πότε θα έρθει η επόμενη απειλή για τους πρωταγωνιστές αλλά και πότε κάποιος από τους τρεις θα αποφασίσει να προδώσει τους άλλους δυο. Όσο πιο πολύ φαντάζεσαι τον εαυτό σου στην θέση τους τόσο πιο πολύ η ένταση και η αγωνιά μεγαλώνει. Καθώς η ιστορία προχωράει παρακολουθείς το πως οι αξίες σιγά σιγά αλλάζουν και οι χαρακτήρες δεν μπορούν να τις διαχειριστούν. Η δίψα για σωματική επαφή και ευχαρίστηση, ο φόβος, η πείνα και η ασφάλεια είναι μερικές από τις ανάγκες που θα πρέπει να ικανοποιήσουν.

Το "The Survivalist" αποτελεί μια σκληρή αλήθεια του πως θα έμοιαζαν οι λεπτομέρειες της καθημερινότητας μας εάν μια μέρα χάναμε ξαφνικά τις ανέσεις του μοντέρνου κόσμου. Μπορεί η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Ιρλανδού Stephen Fingleton να καταπιάνεται με ένα θέμα που τελικά έχουμε δει αρκετές φόρες στο παρελθόν μέσα από τις ταινίες αλλά σίγουρα καταφέρνει να κερδίσει μια θέση ανάμεσα στις πιο καλές.
Αυτή η αγγλικής παραγωγής, χαμηλού προϋπολογισμού ταινία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα αντίστοιχα μεγαθήρια που βγαίνουν κάθε χρόνο στις αίθουσες των κινηματογράφων. Υπάρχει μεγάλη ομορφιά και τροφή για σκέψη που καλείται να ανακαλύψει ο θεατής στο "The Survivalist". Στο τέλος της ταινίας για την ανακάλυψη της και μόνο θα νιώθετε πως έχετε ανταμειφθεί.






Bαθμολογία : 9/10
Σκηνοθεσία : Stephen Fingleton
Παίζουν : Mia Goth, Martin McCann, Adrew Simpson

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου