Pages

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Uncle John

Οι ταινίες τις οποίες επιλέγω να ανεβάζω σε αυτό το blog είναι κυρίως ταινίες οι οποίες πιστεύω πως έχουν κάτι να πουν και μπορούν να αποτελέσουν πολύ ευχάριστες εκπλήξεις σε αυτόν που θα τις δώσει μια ευκαιρία. Συνήθως λόγο της περιορισμένης διάθεσης και διαφήμισης πολλών τέτοιων ταινιών ο κόσμος απλά προσπερνάει κάθε χρόνο αριστουργήματα που θα μπορούσαν να γίνουν εύκολα οι αγαπημένες ταινίες της χρονιάς για όποιον πέσει κατά λάθος επάνω τους. Μια τέτοια ταινία ήταν για μένα και το "Uncle John" την χρονιά που μας πέρασε. Ένα φιλμ που έρχεται να παρουσιάζει το έγκλημα, το δράμα και το μυστήριο με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο απ' ότι έχουμε συνηθίσει.


Το στοιχειωτικό φιλμ για την ακρίβεια χωρίζεται σε δυο διαφορετικές ιστορίες οι οποίες ενώνονται. Όχι όμως με τον τρόπο που περιμένεις πως τελικά θα ενωθούν, αλλά με έναν περίεργο τρόπο. Οι δυο βασικοί χαρακτήρες των ιστοριών αυτών είναι ο θείος John (John Ashton) και ο ανιψιός του, Ben (Alex Morfat).

Όταν τα νέα πως κάποιος εξαφανίστηκε και πιθανών δολοφονήθηκε μαθευτούν στην μικρή πόλη του Θείου John, οι υποψίες μεταξύ των λιγοστών πολιτών θα φουντώσουν για τα καλά. Ακόμα περισσότερο όταν ο αδερφός του θύματος με το όνομα Danny έχει μόλις βγει από την φυλακή και ψάχνει να βρει τον ένοχο που σκότωσε τον αδερφό του. Ο Danny θα στρέψει κυρίως το ενδιαφέρον του στον ευγενικό θείο John πιστεύοντας πως κρύβει πολλά μυστικά, παρόλο που οι υπόλοιποι πολίτες και η αστυνομία τον εκτιμούν και αδυνατούν να φανταστούν πως ο John θα μπορούσε να είναι ένοχος για κάτι τέτοιο.


Παράλληλα με το μυστήριο της δολοφονίας, μεταφερόμαστε και στην καθημερινότητα του ανιψιού του θείου John, Ben ο οποίος εργάζεται ως γραφίστας σε μια εταιρία. Ο Ben έχει αρχίσει να κάνει παρέα με την καινούργια του συνάδερφο Kate (Jenna Lyng) και μετά από μερικές φιλικές συναντήσεις εκτός δουλειάς θα ήθελε να μετατρέψει με κάποιον τρόπο την σχέση τους σε πιο ερωτική. Για να το καταφέρει αυτό, θα κανονίσει ένα ρομαντικό διήμερο στην φάρμα του θείου του John ο οποίος τον μεγάλωσε και βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στην εξοχή.

Η αναπάντεχη επίσκεψη του Ben στον θείο του θα γίνει ακόμα πιο πολύπλοκη όταν ο Danny θα αρχίσει να παρενοχλεί τον John προσπαθώντας να μάθει τι γνωρίζει για τον χαμένο του αδερφό.


Η μοναδική ταινία με παρόμοιο τόνο που θα μπορούσα να παρομοιάσω με το "Uncle John" είναι το επίσης αριστουργηματικό "Blue Ruin" (Τα Ερείπια Είναι Πάντα Θλιμμένα) του 2014. Η ταινία βασίζεται εξολοκλήρου στους ρεαλιστικούς και καλοφτιαγμένους της χαρακτήρες. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος διαδραματίζεται την ημέρα και στολίζεται από τα όμορφα τοπία της εξοχής, οι χαρακτήρες εκπέμπουν την απαραίτητη μαυρίλα που χρειάζεται για να διατηρηθεί το μυστήριο ζωντανό μέχρι το τέλος.

Ένα από τα πράγματα που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στο "Uncle John" είναι το πόσο λίγη σημασία δίνεται στο ίδιο το έγκλημα. O Ben και η Kate ξοδεύουν όλο τον χρόνο μπροστά στην κάμερα γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον και ο θεατής παρακολουθεί την ευχάριστη εξέλιξη της σχέσης τους. Η ιστορία των δυο θα μπορούσε να είναι από μόνη της μια ρομαντική κομεντί ενώ η ιστορία του Θείου και των μυστικών της μικρής πόλης ένα καλοφτιαγμένο θρίλερ μυστηρίου. Ο συνδυασμός τελικά αποτελεί ένα ιδιαίτερο φιλμ μυστηρίου με καθηλωτικές σκηνές και ηθοποιούς.

Αν ψάχνετε για μια ταινία με πυροβολισμούς, δράση και κυνηγητό δεν θα τα βρείτε στο "Uncle John". Το δράμα λαμβάνει μεγαλύτερο χώρο εδώ. Από την άλλη όμως αρκετοί θα εκτιμήσουν το τρομερό καστ και τους καλοφτιαγμένους χαρακτήρες που σου φέρνουν ανατριχίλες κάθε φορά που τους δείχνει η κάμερα και που δημιουργούν την απαραίτητη ένταση που χρειάζεται για να μην σηκωθείς από την θέση σου.





Βαθμολογία : 8.5/10
Σκηνοθεσία : Steven Piet
Παίζουν : John Ashton, Alex Moffat, Jenna lyng

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου