Pages

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

The Walk

Το The Walk, είναι η ταινία που αφηγείται την ζωή του Γάλλου ακροβάτη Philippe Petit ο οποίος ξεκίνησε δίνοντας παραστάσεις στους δρόμους του Παρισιού και κατέληξε να εκτελέσει κάτι που ονόμασε ο ίδιος "το μεγαλύτερο αρτίστικο έγκλημα του αιώνα". Μια ονομασία που αποδέχθηκε τελικά ολόκληρος ο πλανήτης και φυσικά έμεινε μέχρι και σήμερα. Το "έγκλημα" αυτό θα ήταν να τρυπώσει κρυφά μέσα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και με την ανατολή του ήλιου της 7 Αυγούστου του 1974 να περπατήσει πάνω σε τεντωμένο σύρμα από την μια κορυφή στην άλλη.


Για αυτούς που έχουν παρακολουθήσει το βραβευμένο με όσκαρ ντοκιμαντέρ του 2008 "Man on Wire" οι παραπάνω πληροφορίες μπορεί να είναι ήδη γνωστές. Αυτό που έκανε έμενα να θέλω να δω την συγκεκριμένη ταινία ήταν το όνομα του Robert Zemeckis στην θέση του σκηνοθέτη. Ένας σκηνοθέτης που είναι γνωστός για την ιδιαίτερη μαγεία που στολίζει την κάθε του ταινία.
Ένας ακόμα λόγος ήταν το γεγονός ότι ο ίδιος ο Philippe Petit συνετέλεσε στο να δημιουργηθεί η ταινία δίνοντας έτσι τις απαραίτητες λεπτομέρειες για την ιστορία και παίρνοντας υπό την καθοδήγηση του των πρωταγωνιστή Joseph Gordon-Levitt μαθαίνοντας του όχι μόνο την τέχνη του περπατήματος σε σχοινί αλλά και τα πάντα για την περίεργη ζωή του.


Η ταινία ξεκινάει με ένα γρήγορο ταξίδι στα πρώτα χρόνια του Philippe και τις πρώτες του παραστάσεις πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Μέχρι την ηλικία των 24 χρόνων ο ακροβάτης υιοθέτησε την τρέλα να εισβάλει σε πολλούς φυλασσόμενους χώρους (κυρίως σε ιστορικά μνημεία) όπου παράνομα έστηνε το σχοινί του και διέσχιζε από την μια μεριά στην άλλη δίνοντας έτσι μια ιδιαίτερη παράσταση στους περαστικούς. Ένα από αυτά που μας δείχνει και η ταινία ήταν και ο ναός της  Παναγίας των Παρισίων. Ο Philippe όμως είχε έναν και μόνο σκοπό ζωής. Να περπατήσει στα μέχρι τότε δυο ψηλότερα κτήρια στον κόσμο που επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 1974.
Το δεύτερο κομμάτι συνεχίζει με τον Philippe και την κοπέλα του Annie να φτάνουν στην Νέα Υόρκη και με την βοήθεια των έμπιστων φίλων του να μελετούν πιθαμή προς πιθαμή το πως θα καταφέρουν να εισχωρήσουν στους πύργους και να στήσουν το σύρμα χωρίς να τους καταλάβει κανείς. Το σημείο αυτό θα θυμίσει συμμορία ανθρώπων που ετοιμάζονται για ληστεία σε τράπεζα, μόνο που αντί για λεφτά εδώ οι παραβάτες θέλουν να δώσουν μια παράσταση.


Από τεχνικής άποψης το The Walk αποτελεί ένα αριστούργημα. Παρά το όχι και τόσο πρωτότυπο και απλό σενάριο, η ταινία συνοδεύεται από μια όμορφη και παραμυθένια αφήγηση και σκηνοθεσία από έναν πολύ καλό Joseph Gordon-Levitt και ολοκληρώνεται με τα πιο αληθοφανή ειδικά εφέ που έχω δει την φετινή χρονιά σε ταινία. Η όλη δημιουργία των πύργων και της Νέας Υόρκης των 70's είναι φανταστική. Η κορύφωση πάνω στο τεντωμένο σύρμα μοιάζει τόσο πιστευτή που σε κάνει να νιώθεις πως είσαι εσύ που περπατάς εκεί πάνω και φοβάσαι ότι με το παραμικρό κούνημα θα πέσεις. Αν φοβάστε τα ύψη θα σας αγγίξει πολύ περισσότερο.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην πραγματικότητα ο Phιlippe Petit έμεινε πάνω στο σύρμα για 45 λεπτά (!!!!) στα οποία γονάτισε πάνω στο σύρμα, ξάπλωσε πάνω σε αυτό, κοίταξε κάτω την θέα (κάτι που απαγορεύεται να κάνει ένας ακροβάτης μιας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσει την αυτοσυγκέντρωση του και να φοβηθεί) και υποκλίθηκε στον κόσμο που παρακολουθούσε έντρομος από κάτω, κάνοντας όχι ένα αλλά οκτώ περάσματα ανάμεσα στα δυο κτήρια.

Μπορεί τελικά το The Walk να μην έχει κάτι καινούργιο να πει ή να μην έχει ένα ανατρεπτικό σενάριο να παρουσιάσει στο οποίο ο θεατής θα αναρωτιέται τι θα γίνει στο τέλος, όμως το θεωρώ μια must-see ταινία για όλους και όλα τα γούστα που σίγουρα θα σας εκπλήξει ευχάριστα.






Βαθμολογία : 8.5/10
Σκηνοθεσία : Robert Zemeckis
Παίζουν : Joseph Gordon-Levitt, Charlotte Le Bon, Guilaume Bailargeon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου