Pages

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Bone Tomahawk

Το Bone Tomahawk ήταν μια ταινία που μου κέντριζε το ενδιαφέρον εδώ και καιρό αλλά για κάποιο λόγο απέφευγα να την δώ. Μετά τα πολύ καλά λόγια όμως του φίλου μου Κώστα Ζαχόπουλου αναγκάστηκα να την βάλω πρώτη στην λίστα με τις ταινίες που ήθελα να παρακολουθήσω την τελευταία εβδομάδα. Πρόκειται για ένα γουέστερν-ωδή στις κινηματογραφικές επιτυχίες του John Ford και αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του πρωτοεμφανιζόμενου S.Craig Zahler. Μια ιστορία χτισμένη εξολοκλήρου γύρω από τους καλά μελετημένους χαρακτήρες της και μια απότομη στροφή που κάνει την ταινία να φλερτάρει με τον τομέα του τρόμου θα δώσουν σαν αποτέλεσμα μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς για τους φαν του είδους.

 
Όπως τα περισσότερα γουέστερν, έτσι και το Bone Tomahawk φέρνει συχνά τους χαρακτήρες του σε μια σειρά από αμφισβητήσιμες και δύσκολες αποφάσεις. Η πρώτη από αυτές ξεκινάει όταν ο σερίφης Franklin Hunt (Kurt Russel), εντοπίζει στο τοπικό σαλούν έναν ύποπτο περιπλανώμενο τον οποίο πυροβολεί στο πόδι και συλλαμβάνει. Παρόλο που υπάρχουν στοιχεία εναντίον του, ο σερίφης καλεί την γιατρό της πόλης Samantha (Lili Simmons) για να φροντίσει στην φυλακή το πληγωμένο πόδι του ύποπτου άντρα. Εκεί η γιατρός παρατηρεί πως ο άντρας έχει ανεβάσει υψηλό πυρετό και έτσι προσφέρεται να περάσει την νύχτα μαζί του έτσι ώστε να τον φροντίσει, βάζοντας τον μεγαλύτερη προτεραιότητα ακόμα και από τον πληγωμένο άντρα της Arthur (Patrick Wilson) ο οποίος βρίσκεται ακινητοποιημένος στο κρεβάτι μετά από ένα σοβαρό ατύχημα στο πόδι. 
Προς μεγάλη έκπληξη όλων, το επόμενο πρωί θα ανακαλύψουν πως ένα γκρουπ μιας άγριας φυλής ινδιάνων επιτέθηκε στο φυλάκιο μέσα στην νύχτα και απήγαγε την Samantha. Μετά το τραγικό συμβάν ο σερίφης θα οργανώσει μια ομάδα διάσωσης που θα εντοπίσει και θα φέρει πίσω την άτυχη γιατρό. Η ομάδα αυτή θα αποτελείται από τον ίδιο, τον γερασμένο βοηθό του, έναν κοινωνιοπαθή κυνηγό επικηρυγμένων (Matthew Fox) και τον κουτσό σύζυγο της γυναίκας που παρόλο που το πόδι του βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και δεν του επιτρέπει να περπατήσει αυτός δεν έχει σκοπό να το βάλει κάτω.


Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω πως είναι σχεδόν τραγικό μια ταινία σαν το Bone Tomahawk, με την άψογη χρήση του Μπάτζετ του, τα γνωστά ονόματα που πρωταγωνιστούν σε αυτό και την πολύ ενδιαφέρουσα μίξη των ειδών γουέστερν και τρόμου, να μην έχει την ευκαιρία να παιχτεί στους κινηματογράφους. Η ταινία έπεσε θύμα περιορισμένης διάθεσης στην Αμερική και μηδενικής στον υπόλοιπο πλανήτη. Σε συνδυασμό με την λιγοστή διαφήμιση της αυτοί που την ανακάλυψαν απλά την είδανε μια μέρα να βγαίνει σε DVD από το πουθενά. Αυτή η υπέροχη φωτογραφία και τα ευρυγώνια πλάνα που θυμίζουν παλιά γουέστερν ανήκουν στην μεγάλη οθόνη.


Οι ηθοποιοί Patrick Wilson και Matthew Fox είναι ρεαλιστικότατοι και προσθέτουν πολύ στο βάθος των χαρακτήρων τους. Ακόμα πιο απολαυστικός είναι ο Kurt Russell τον οποίο είχα καιρό να δω να πρωταγωνιστεί σε ταινία δράσης και εδώ μου θύμισε αρκετά τον χαρακτήρα που υποδύθηκε (Wyatt Earp) στην ταινία Tombstone.

Τα δυο πρώτα κομμάτια της ταινίας επενδύουν αποκλειστικά και μόνο στα μέλη του γκρουπ και δίνουν τον χρόνο στον θεατή να δεθεί αρκετά με τους χαρακτήρες. Δεν πρόκειται για την κλασική ταινία που τα γνωστά ονόματα που συμμετέχουν παίζουν μερικά δευτερόλεπτα μόνο και μόνο για την διαφήμιση του φιλμ. Εδώ όλοι οι χαρακτήρες έχουν σημασία και όλοι μοιράζονται το ίδιο κομμάτι από την πίτα. Ο έξτρα χρόνος που δίνει η ταινία σε αυτούς βοηθάει την ροή της ιστορίας ενώ προσφέρει σε εμάς μια σειρά από απολαυστικές ερμηνείες. Όταν στο τελευταίο κομμάτι θα γίνει η απότομη στροφή και η πραγματική αγωνία ξεκινήσει, θα πιάσετε τους εαυτούς σας να αγωνιούν αρκετά για το ποιος θα επιβιώσει και ποιος όχι μέχρι το τέλος.

Συνεχίζω να πιστεύω πως το Bone Tomahawk είναι ταινία που θα είχα ευχαριστηθεί περισσότερο στον κινηματογράφο αλλά τουλάχιστον η ύπαρξη της και μόνο αποτελεί ένα δώρο στους φαν των ταινιών τρόμου και γουέστερν και καταφέρνει να κάνει πράγματα που πολλά γουέστερν απέτυχαν παταγωδώς να κάνουν στο παρελθόν.







Βαθμολογια : 9/10
Σκηνοθεσια : S. Craig Zahler
Παίζουν : Kurt Russell, Patrick Wilson, Sean Young, Matthew Fox, David Arquette, Richard Jenkins

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου