Pages

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

The Visit

Για κάποιο λόγο το The Visit με είχε πείσει από την πρώτη φορά που είδα το τρέιλερ της ταινίας. Υπήρχε μια παράξενη μίξη κωμωδίας και τρόμου μέσα στα δυο λεπτά του κλιπ που τελικά φάνηκε πως λειτούργησε και με το παραπάνω. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος M. Night Shyamalan, μετά από ένα μεγάλο σερί κακών ταινιών (The happening, The Last Airbender, After Earth) φαίνεται πως βρήκε και πάλι τον καλό του εαυτό. Δεν θα φτάσω στο σημείο να τον κατατάξω στην ελίτ των σημερινών δημιουργών αλλά αν με αυτήν την ταινία θέλει να δείξει τις μελλοντικές του διαθέσεις τότε περιμένω με λαχτάρα την επόμενη του δουλειά.

 
Η απλότητα της ιστορίας είναι ίσως και το πιο ελκυστικό στοιχείο στο The Visit.
Μια χωρισμένη μητέρα (Kathryn Hahn), προσπαθώντας να ξεπεράσει τον απότομο χωρισμό με τον άντρα της πριν από μερικά χρόνια, αποφασίζει να πάει μια βδομάδα διακοπές με το καινούργιο της αγόρι στέλνοντας τα δυο της παιδιά να μείνουν με τους γονείς της. Αυτό φυσικά εξυπηρετεί και ακόμα έναν σκοπό. Έχοντας φύγει σε μικρή ηλικία από το σπίτι έχει διακόψει οποιαδήποτε επαφή με τους γονείς της και εύχεται πως στέλνοντας για πρώτη φορά τα εγγόνια να γνωριστούν με τον παππού και την γιαγιά τους θα βοηθήσει στην μεταξύ τους σχέση και επανασύνδεση.
Από την μεριά τους τα δυο παιδιά Becca και Tyler, καταλαβαίνοντας την ανάγκη της μητέρας τους για χαλάρωση προσπαθούν να συνεργαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο με την όλη επίσκεψη στον παππού και στην γιαγιά, έχοντας και έναν ενθουσιασμό παράλληλα μιας και τους γνωρίζουν για πρώτη φορά. Για τον λόγο αυτόν, η Becca προσπαθώντας να βοηθήσει θα χρησιμοποιήσει την αγάπη της για την κινηματογράφηση φέρνοντας μαζί της μια κάμερα με σκοπό να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ με την εβδομάδα τους στον παππού και την γιαγιά καλύπτοντας την κάθε στιγμή μαζί τους και περνώντας συνεντεύξεις από το ηλικιωμένο ζευγάρι με απώτερο σκοπό να μάθει περισσότερες πληροφορίες και από την μεριά τους και να ενισχύσει έτσι την σχέση της μητέρας τους με τους γονείς της.
Αρχικά, η Becca και ο Tyler θα συναντήσουν δυο συμπαθέστατους ηλικιωμένους με τις ελαφριές παραξενιές που συνοδεύουν συνήθως μια επίσκεψη σε ανθρώπους αυτής της ηλικίας (αυστηρά τηρούμενη ώρα φαγητού, έλλειψη Wi-Fi, ύπνος από της 21,30). Σύντομα όμως θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ περίεργες συνήθειες. Φυσικά όταν θα καταλάβουν το πόσο περίεργοι είναι ο πάππους και οι γιαγιά τους μπορεί να είναι ήδη αργά.

Υποθέτω λοιπόν πως το The Visit κατατάσσεται στην κατηγορία των "Found Footage" ταινιών τρόμου μιας και παρακολουθούμε όλη την ιστορία από τις κάμερες της Becca και του Tyler. Και ενώ έχω αναπτύξει με τον καιρό μια απέχθεια για τις "Found Footage" ταινίες, η συγκεκριμένη διαφέρει πολύ από αυτό που έχουμε συνηθίσει ως τώρα. Ο M. Night Shyamalan βάζει το μάτι του πίσω από τις κάμερες των δυο παιδιών και δημιουργεί μια δυνατή και κατά διαστήματα ανατριχιαστική ατμόσφαιρα με καθαρά καλοστημένα πλάνα δίχως ανούσια κουνήματα που σκοπό έχουν μόνο να σαστίσουν τον θεατή.
Στο The Visit υπάρχει όμως και μια μεγάλη δόση μαύρου χιούμορ που δένει πολύ καλά με κάθε τρομακτική φιγούρα και σκηνή της ταινίας και την κάνει άκρως διασκεδαστική. Ο M.Night Shyamalan συνεχίζει να επενδύει σε παιδιά ηθοποιούς και αυτό φαίνεται να αποδίδει όμορφα όταν υπάρχει και το κατάλληλο σενάριο από πίσω. Τα δυο παιδιά συμπεριφέρονται όπως κάθε έφηβος θα συμπεριφερόταν στην θέση τους αν δεν γνώριζε τι συμβαίνει, κοροϊδεύοντας και γελοιοποιώντας τα πάντα γύρω τους (στα πλαίσια του παιχνιδιού πάντα).


Οι δυο ηθοποιοί (ιδίως η γιαγιά) που υποδύονται το ηλικιωμένο ζευγάρι είναι τόσο τρομακτικοί που ακόμα και όταν δεν συμπεριφέρονται ύποπτα η παρουσία τους και μόνο σε κάνει να ανατριχιάζεις. Η ταινία κατά κάποιο τρόπο κάνει στους παππούδες και στις γιαγιάδες αυτό που έκανε το JAWS στις παράλιες η το PSYCHO στις ντουζιέρες.

Το The Visit δεν αποτελεί την ταινία-αριστούργημα της χρονιάς αλλά είναι σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική άποψη πάνω σε αυτό το είδος ταινιών και σίγουρα μια εξιλέωση για τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη. Και ενώ θα μπορούσε σίγουρα να είναι πιο τρομακτική δεν θα μπορούσε να γίνει πιο διασκεδαστική.





Βαθμολογία : 8/10
Σκηνοθεσία : M. Night Shyamalan
Παίζουν :  Olivia DeJonge, Ex Oxenbould, Deanna Dunagan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου