Pages

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Dope

Αυτό που σίγουρα έχουμε όλοι συνηθίσει μέσα από τις ταινίες σαν το Dope, είναι οι παρόμοιες ιστορίες νεαρών που μπλέκουν σε διάφορες περιπέτειες ενώ παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα της εφηβείας. Μέσα σε αυτές τις ταινίες υπάρχει συνήθως κάτι ψεύτικο. Χαρακτήρες που δεν θα συναντούσες ποτέ στην πραγματικότητα και γεγονότα που δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να συμβούν. Αυτό δεν είναι κάτι όμως που συναντάμε στο Dope. Πρόκειται για την ιστορία ενός εφήβου-"σπασίκλα" που για κάποιο λόγο ο ίδιος και η περιπέτεια στην οποία μπλέκει μοιάζουν αληθινά.

 
Το πρώτο πράγμα που ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Rick Famuyiwa μας δίνει σωστά, είναι ένας ενδιαφέρων και πολύπλοκος κεντρικός χαρακτήρας. Ο Malcolm γνωρίζει από υπολογιστές, ονειρεύεται να περάσει σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και είναι ένα ήσυχο παιδί. Παράλληλα όμως καμιά φορά δοκιμάζει ναρκωτικά, δέχεται καθημερινά μπόουλινγκ από τους τραμπούκους του σχολείου του και είναι φανατικός της 90's κουλτούρας. Ντύνεται 90's, κουρεύεται 90's και ακούει όλη την ήμερα τις αγαπημένες του κασέτες με 90's Ραπ μουσική στο walkman όταν όλα τα υπόλοιπα παιδιά χρησιμοποιούν τα σύγχρονα κινητά τους για τον ίδιο σκοπό. Κάτι που βρίσκεται επίσης πολύ ψηλά στην λίστα του είναι και το να μην σκοτωθεί με κάποιον τρόπο μιας και αυτό είναι κάτι αμφίβολο στην επικίνδυνη γειτονιά που μένει.


Μια μέρα στο σχολείο, ο Malcolm θα ανοίξει την τσάντα του και θα ανακαλύψει πως κουβαλάει μια τεράστια ποσότητα ναρκωτικών. Όταν αυτός και οι φίλοι του θα ψάξουν τον έμπορο που τους τα "φόρτωσε" θα ανακαλύψουν πως ο δράστης έχει μπει ήδη στην φυλακή και αυτοί βρίσκονται με μια τσάντα που δεν μπορούν να ξεφορτωθούν η να δικαιολογήσουν με κάποιον τρόπο. Η λύση για τους τρεις φίλους τώρα θα είναι να πουλήσουν με κάποιον τρόπο όλα αυτά τα ναρκωτικά και μετά να "ξεπλύνουν" με κάποιον τρόπο τα κέρδη τους.


Αυτό που ευχαριστήθηκα πολύ στο Dope, ήταν η θετική ενεργεία που κατακλύζει την ταινία από την αρχή ως το τέλος. Παρ'όλη την σοβαρότητα της κατάστασης που μπλέκουν οι τρεις φίλοι και τα θέματα που θίγουν, η ταινία κρατάει το κωμικό της ύφος και μάλιστα με έναν πολύ έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο. Μπορεί ο Malcolm να στρίψει στον δρόμο για τον σχολείο και να συναντήσει έναν αρχισυμμορίτη, αλλά μπορεί να συναντήσει και το κορίτσι που τον ενδιαφέρει και να χαρεί ιδιαίτερα. Το σίγουρο είναι πως και τα δυο θα δημιουργήσουν μια αμήχανη και αστεία στιγμή.

Οι ρεαλιστικότητα των χαρακτήρων είναι κάτι που επίσης διαφέρει από τις άλλες ταινίες του είδους. Μπορεί ο Malcolm και η παρέα του να δέχονται τυχαίες επιθέσεις από τους τραμπούκους του σχολείου και να μπλέκουν σε δύσκολες στιγμές, αλλά δεν ζητάνε την λύπηση του θεατή. Αντιμετωπίζουν τα γεγονότα όπως ακριβώς θα το έκανε και ένας έφηβος στην πραγματικότητα. Παρ'όλα αυτά, όσο ο Malcolm τρέχει για να γλυτώσει την ζωή του, ο θεατής γνωρίζει πως παράλληλα περνάει την καλύτερη φάση της ζωής του μέσα από αυτήν την περιπέτεια.

Συμπαθέστατοι νεαροί ηθοποιοί και μια εξαιρετική μουσική επένδυση με νοσταλγικές νότες από τα 90's είναι αυτά που ολοκληρώνουν το Dope. Η ταινία κερδίζει πολλούς πόντους για την πρωτοτυπία της και την προσέγγιση της σε ένα πολυπαιγμένο και τυποποιημένο είδος ταινιών και αυτό είναι που την κάνει μια όμορφη εμπειρία που θα ευχαριστηθούν οι περισσότεροι.  







Βαθμολογία : 8/10
Σκηνοθεσία : Rick Famuyiwa
Παίζουν : Anthony Quinonez, Kiersey Clemons, Kimberly Elise, Shameik Moore

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου