Pages

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Straight Outta Compton

Οι ταινίες-βιογραφίες γνωστών συγκροτημάτων είναι γεγονός πως είναι πολύ πιο σπάνιες από αυτές που παρουσιάζουν την ζωή ενός σόλο καλλιτέχνη. Ο λόγος συνήθως είναι πως όταν πρόκειται για ένα συγκρότημα, είναι δύσκολο για τους δημιουργούς να μοιράσουν δίκαια τον χρόνο και την προβολή μέσα σε μόλις δυο ώρες ταινίας χωρίς να εξυμνήσουν ή να αδικήσουν κάποιον από τα μέλη της μπάντας. Στο Straight Outta Compton όμως αυτό φαίνεται πως ήταν κάτι εύκολο μιας και ο σκοπός αυτής της βιογραφίας δεν ήταν η προβολή των καλλιτεχνών αλλά οι αξίες και τα πιστεύω αυτών. Πρόκειται για την σύντομη αλλά σημαντική ιστορία του συγκροτήματος N.W.A. το οποίο θεωρείται και ο "πατέρας" της γκάγκστερ ραπ. Τα τραγούδια στους μόλις δυο δίσκους που κυκλοφόρησαν κατάφεραν να έχουν άμεση απήχηση και αναγνώριση από το κοινό και ακούγονται ευλαβικά από τους φαν μέχρι και σήμερα.


Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβαν δυο από τα πέντε ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος, ο ράπερ Ice Cube και ο Dr. Dre (τα καλλιτεχνικά τους ονόματα) ενώ την σκηνοθεσία ο F. Gary Gray ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του σκηνοθετώντας βίντεο κλιπ για τα τραγούδια του Ice Cube. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να πει κανείς οπότε πως είναι μια κατά το ήμισυ αυτοβιογραφία που όμως δεν αγγίζει ούτε λίγο το πόσο μεγάλες καριέρες εκτινάχτηκαν μετά από την διάσπαση του συγκροτήματος ή το πόσα σχόλια προκάλεσαν μέσα από την μουσική τους αυτοί οι άνθρωποι. Με λίγα λόγια η αυτοπροβολή δεν είναι κάτι για το οποίο θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει την συγκεκριμένη ταινία.

Η ιστορία ξεκινάει το 1988 με την ίδρυση του συγκροτήματος από πέντε φιλόδοξους νέους, ραπ καλλιτέχνες. Τον Mc Ren (Aldis Hodge), τον Dr.Dre (Corey Hawkins), τον Eazy-E (Jason Mitchell), τον DJ Yella (Neil Brown Jr.) και τον Ice Cube (Ο'Shea Jackson Jr., ο οποίος υποδύεται με μεγάλη επιτυχία τον πατέρα του). Τα τραγούδια αυτών των νεαρών έμοιαζαν σαν μια έκκληση βοήθειας, προσπαθώντας να παρουσιάσουν τις δυσκολίες της ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή του Los Angeles με μεγαλύτερο πρόβλημα την βιαιότητα και τον ρατσισμό της αστυνομίας προς τους έγχρωμους κατοίκους. Γρήγορα ο  κόσμος ταυτίστηκε και αγκάλιασε το συγκρότημα ενώ αρκετά σύντομα τους προσέγγισε και ο μάνατζερ Jerry Heller (Paul Giamatti) με τον οποίον κυκλοφόρησαν αργότερα και τους δυο δίσκους τους. Εκτός από τα καλά που ο Jerry Heller έφερε στο συγκρότημα όμως έφερε και την διχόνοια. Το 1991 έγινε συνιδρυτής της δικής του δισκογραφικής εταιρείας παρέα με τον Eazy-E και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος να λαμβάνουν λιγότερη δημοσιότητα και φυσικά χρήματα.


Η μουσική της ταινίας σε απορροφάει απόλυτα και κάθε σκηνή μοιάζει γυρισμένη με τρόπο που σχεδόν εξηγεί αυτό που ακούς ενω το τελευταίο κομμάτι της είναι ίσως και το πιο ενδιαφέρον. Προς το τέλος της έντονα φορτισμένης ιστορίας ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά στις σόλο καριέρες των μελών του συγκροτήματος αλλά και στους γνωστούς μουσικούς που γεννήθηκαν μέσα από τους αυτούς και τα τραγούδια τους.

Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου ποτέ να "κολλάει" με το συγκεκριμένο είδος μουσικής άλλα αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να απολαύσω αρκετά αυτήν την καλογυρισμένη βιογραφία. Ο πιο ευχάριστος τρόπος για να ευχαριστηθείτε την συγκεκριμένη ταινία είναι μάλλον να μην την αναλύσετε πολύ προσεκτικά και άπλα να αφήσετε την μουσική να σας οδηγήσει. 




Βαθμολογία : 7.5/10
Σκηνοθεσία : F. Gary Gray
Παίζουν : O'Shea Jackson, Corey Hawkins, Jason Mitchell  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου