Pages

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

The Martian

Όπως οι περισσότεροι, έτσι και γω, έχω συνδέσει το όνομα του σκηνοθέτη Ridley Scott με καλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Παρόλο που μετράει πολλές επιτυχίες (όπως και αποτυχίες) σε πολλά ακόμα είδη, οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι ένας τομέας όπου όλοι των εμπιστεύονται. Είναι κάτι που μας έχει πείσει πως ξέρει να το κάνει καλά και οι φαν του είδους υποδέχονται κάθε καινούργια του δουλειά. Για αυτόν τον λόγο το The Martian δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Πρόκειται για μια έντονη και αγωνιώδες ιστορία επιβίωσης βασισμένη εξολοκλήρου στους χαρακτήρες της.

Σε μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, μια ομάδα αστροναυτών θα χρειαστεί να εγκαταλείψει άμεσα τον πλανήτη όταν μια απρόοπτη αμμοθύελλα θα ξεσπάσει στο σημείο όπου βρίσκονται αυτοί και το σκάφος τους. Στην προσπάθεια για διαφυγή, ο αστροναύτης Mark Watney (Matt Damon) θα χτυπηθεί από τα αιωρούμενα θραύσματα και θα χαθεί μέσα στα χαλάσματα. Η υπόλοιπη ομάδα θα χάσει κάθε οπτική επαφή και επικοινωνία με τον Mark και η κυβερνήτης του σκάφους Melissa Lewis (Jessica Chastain) θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις προσπάθειες εύρεσης του αστροναύτη θεωρώντας τον νεκρό και να σώσει το υπόλοιπο πλήρωμα γυρίζοντας πίσω στην Γη.Τόσο οι υπεύθυνοι στην Γη όσο και το πλήρωμα θα θεωρήσει τον Mark νεκρό. Όπως θα περιμέναμε όλοι όμως, αυτός δεν είναι.
Την στιγμή που ο Mark ξυπνάει πληγωμένος, ανακαλύπτει πως το υπόλοιπο γκρουπ τον έχει εγκαταλείψει και πλέον βρίσκεται μόνος του στον άγονο πλανήτη. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και την ευφυΐα του, θα πρέπει τώρα να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους της NASA και με κάποιον τρόπο να επιβιώσει μέχρι αυτοί να στείλουν κάποια βοήθεια. Και επειδή πρόκειται για μια όσο το δυνατόν γίνεται, ρεαλιστική sci-fi ταινία, η βοήθεια δεν θα είναι εύκολα προσβάσιμη.


Στο πρώτο μισό, ο Matt Damon δίνει την ερμηνεία της ζωής του παίρνοντας στους ώμους του ένα μεγάλο κομμάτι της ταινίας με τον χαρακτήρα του να προσπαθεί να μείνει ζωντανός φλερτάροντας διαρκώς με την τρέλα και τον θάνατο. Οι ιδέες και οι σκηνές με τον απομονωμένο αστροναύτη κάνουν την μισή ταινία να μοιάζει με ένα πολύ ευχάριστο μάθημα φυσικής, μιας και ο Mark καταγράφει σε ένα βίντεο-ημερολόγιο κάθε του συναίσθημα και προσπάθεια για επιβίωση με αποτέλεσμα να μιλάει στον εαυτό του για ένα μεγάλο μέρος της ταινίας.
Καθ΄όλη την διάρκεια, ο θεατής ακολουθεί τρεις διαφορετικές ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους. Παρακολουθούμε τους υπευθύνους της NASA στην Γη και τις σημαντικές αποφάσεις που καλούνται να πάρουν. Τον αστροναύτη Mark ο οποίος προσπαθεί να παραμείνει ζωντανός. Και φυσικά την υπόλοιπη ομάδα των αστροναυτών που τον άφησε πίσω χωρίς να γνωρίζει πως αυτός βρίσκεται ακόμα ζωντανός.
Όσο αναφορά τις ερμηνείες, πέρα από την πολύ καλή του Matt Damon, το καστ συμπληρώνει μιας μεγάλη λίστα ταλαντούχων ηθοποιών που μοιάζουν όλοι κατάλληλοι για τους ρόλους τους. Ονόματα όπως ο Jeff Daniels, η Jessica Chastain, ο Sean Bean, ο Michael Pena και η Kate Mara.


Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Andy Weir, η μεταφορά του The Martian από τον σκηνοθέτη Ridley Scott φαίνεται να έχει πολλά καλά χωρίς να γνωρίζω πόσο πιστή μεταφορά αποτελεί. Δεν έχει σημασία άλλωστε. Η όμορφη σκηνοθεσία με τα πανέμορφα τοπία και τον έξυπνα δοσμένο τρόπο του ρεαλιστικού και αχανές σύμπαντος απορροφούν την προσοχή σου από το πρώτο λεπτό και για δυόμιση ώρες που δεν θα καταλάβεις πότε περάσαν.
Δεν είμαι σίγουρος αν το The Martian ανήκει στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς αλλά είναι σίγουρα μια ταινία που επιβραβεύει τον θεατή με πολλούς τρόπους. Ταιριαστό soundtrack, καλογραμμένο σενάριο, καλές ηθοποιίες, δυνατή σκηνοθεσία και ρεαλιστικά ειδικά εφέ. Ανήκει σίγουρα στις ταινίες που θα ωθήσει τα σημερινά παιδιά να φτάσουν ακόμα πιο μακριά στην εξερεύνηση του σύμπαντος.






Βαθμολογία : 8.5/10
Σκηνοθεσία : Ridley Scott
Παίζουν : Matt Damon, Jessica Chastain, Jeff daniels, Kristen Wigg, Machael Pena

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου