Pages

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Inside Out

Αυτό που έχω ξεχωρίσει από τα καλύτερα φιλμ της εταιρίας Pixar είναι πως οι ταινίες της δεν αναφέρονται μόνο σε παιδιά. Είναι φιλόδοξες, πολύπλοκες και συγκινητικές ταινίες που απλά χρησιμοποιούν χαρακτήρες, χρώματα και ιστορίες που αρέσουν και στα παιδιά. Ενώ οι τρεις τελευταίες (Cars 2, Brave και Monsters University) αν και καλοφτιαγμένες με άφησαν αρκετά αδιάφορο. Mε το Inside Out ένιωσα ωστόσο πως η εταιρία ξαναβρήκε τον ρυθμό της και επέστρεψε στις πρωτότυπες και έξυπνες ιδέες που μας είχε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

 

Η όλη πρωτότυπη ιδέα του συγγραφέα και σκηνοθέτη Pete Docter μας εξηγεί πως μέσα στα μυαλά όλων των ανθρώπων υπάρχει μια ομάδα μικροσκοπικών χαρακτήρων οι οποίοι αντιπροσωπεύουν και ελέγχουν ο καθένας τους ένα διαφορετικό συναίσθημα του εαυτού μας. Έτσι και στην μικρή πρωταγωνίστρια της ταινίας, από την στιγμή της γέννησης της υπάρχει αυτή η ομάδα που ελέγχει τα πάντα μέσα από ένα δωμάτιο ελέγχου με αισθητική 60's. Η ομάδα αποτελείται από την Ευτυχία, την λύπη, τον φόβο, τον θυμό και την απέχθεια/αηδία.
Όλα πηγαίνουν καλά με την ευτυχία να πρωταγωνιστεί στην ζωή της μικρής Riley και την ομάδα να ελέγχει άψογα τα συναισθήματα μέχρι και τα 11 της χρόνια, όταν μια μέρα οι γονείς της αποφασίζουν να μετακομίσουν από την ήσυχη και ειδυλλιακή Μινεσότα στο θορυβώδης και πυκνοκατοικημένο Σαν Φρανσίσκο.
Ξαφνικά η ανασφάλεια, ο φόβος και η στεναχώρια θα πάρουν τον έλεγχο στην ζωή της, ενώ η ευτυχία μαζί με την λύπη θα απομονωθούν σε ένα διαφορετικό σημείο του εγκεφάλου της. Μετά από αυτό θα πρέπει η ευτυχία να βρει ξανά τον δρόμο της μέσα στον λαβύρινθο των συναισθημάτων της μικρής Riley και να ενώσει της δυνάμεις ξανά της με την υπόλοιπη ομάδα προκειμένου να πάρει πίσω τον έλεγχο.



Η ιστορία του φίλμ σηματοδοτεί το τέλος της παιδικής αθωότητας και της ξέγνοιαστης μέχρι τότε ζωής και το ταξίδι προς την εφηβεία και την αρχή ενός τελείως διαφορετικού τρόπου σκέψης με τελείως διαφορετικά προβλήματα και έγνοιες οι οποίες και συνοδεύονται από μια σειρά καινούργιων συναισθημάτων.
Πρόκειται για ένα απόλυτα ικανοποιητικό ταξίδι με αρκετές σεναριακές εκπλήξεις και μια από τις πιο συγκινητικές καταλήξεις στην συλλογή ταινιών της Pixar.
Πέρα από το έξυπνο σενάριο όμως, το Inside Out έχει να δείξει και μιάμιση ώρα προσεγμένων και χρωματιστών ειδικών εφέ που κάνουν την ταινία να μοιάζει με πραγματικό έργο τέχνης.



Η ταινία είναι αρκετά πολύπλοκη και γεμάτη με διδάγματα και μηνύματα που ίσως να πάρει μέρες μετά την προβολή σε κάποιους να ανακαλύψουν μερικά από αυτά. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω πως οι θεατές μικρότεροι της ηλικίας της Riley (11 χρονών) θα καταλάβουν τα περισσότερα από αυτά που θα παρακολουθήσουν. Θα χρειαστεί να αρκεστούν για λίγο καιρό στους καλοφτιαγμένους χαρακτήρες και στα ακόμα πιο όμορφα χρώματα και ειδικά εφέ που έρχονται πακέτο μαζί με τα υπόλοιπα.

Το Inside Out είναι φτιαγμένο για να αγαπηθεί από τους γονείς, τα παιδιά τους και αργότερα από τα παιδιά των σημερινών παιδιών. Όπως και τις καλύτερες δουλειές της Pixar και της Disney είναι ταινία που αντέχει στον χρόνο.






Βαθμολογία : 9/10
Σκηνοθεσια : Pete Docter
Παίζουν : Amy Poehler, Bill Hader, Kyle MacLachlan,
Lewis Black

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου