Pages

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Cop Car

Το Cop Car είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή μικρού προϋπολογισμού. Ανήκει σε εκείνες τις ταινίες που μπορούν πολύ εύκολα να περάσουν απαρατήρητες και μετά την προβολή τους να σε κάνουν χαρούμενο που τελικά τις ανακάλυψες. Πρόκειται για μια απλή αλλά παράλληλα αλλόκοτη ιστορία που θυμίζει έντονα τις πρώτες δουλειές των αδερφών Κοέν. Αν ήταν να ξεχωρίσω κάτι από εδώ θα ήταν σίγουρα ο μονόλογος του Kevin Bacon στην ακμή της ταινίας. Ίσως ο πιο διαβολικός μονόλογος-απειλή που έχω ακούσει. Σιχαμένος, ανατριχιαστικός και τέλειος από κάθε άποψη.


Η ταινία ξεκινάει με την ιστορία να οδηγείται στο "ζουμί" της υπόθεσης σχεδόν απευθείας  και σαν μην υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δυο παιδιά που το έχουν σκάσει από τα σπίτια τους και περιπλανώνται στα λιβάδια έξω από την επαρχιακή τους πόλη με προορισμό το άγνωστο, συναντάνε ξαφνικά ένα παρατημένο αστυνομικό αυτοκίνητο. Το ότι το αυτοκίνητο έχει επάνω τα κλειδιά, είναι ακόμα ζεστό και βρίσκεται σε  απόμερο μέρος δεν αποτελούν αρκετά κριτήρια για δυο μικρά αγόρια για να μην το "εξερευνήσουν". Στην αρχή προκαλούν ο ένας τον άλλον για το αν τολμάνε απλά να το αγγίξουν και σιγά σιγά, πρόκληση στην πρόκληση και πριν προλάβει κανείς να το καταλάβει τους πιάνουμε να προσπαθούνε να το βάλουν μπροστά και να το οδηγήσουν. Για κακή τους τύχη όμως το όχημα ανήκει σε έναν διεφθαρμένο αστυνομικό-δολοφόνο που σκοπό έχει να το πάρει πίσω με κάθε κόστος προκειμένου να κρατήσει μυστική την ταυτότητα του. Το αυτοκίνητο πλέον όμως βρίσκεται στο έλεος των δυο μικρών κατεργάρηδων που θα βάλουν την ζωή τους αλλά και την ζωή πολλών ακόμα σε κίνδυνο. 


Δεν είμαστε σίγουροι γιατί αυτά τα αγόρια το έχουν σκάσει από το σπίτι. Δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες που φέρανε αντιμέτωπους τους κακοποιούς που εμπλέκονται στην όλη ιστορία και δεν γνωρίζουμε τίποτα για την προϊστορία του διεφθαρμένου σερίφη και το πως κατέληξε σε αυτό το σημείο. Δεν έχει σημασία άλωστε. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως θα είναι θαύμα εάν βγουν όλοι ζωντανοί από αυτό το μπέρδεμα. 


Αρκετά απολαυστικός ο Kevin Bacon που όσο μεγαλώνει αποτελεί και πιο ευχάριστη παρουσία στην οθόνη και φυσικά τα δυο νεαρά παιδιά που κάνουν αυτήν την ιστορία να μοιάζει πέρα για πέρα αληθινή και φυσική.
Για λίγο λιγότερο από 90 λεπτά, το Cop Car μας ταξιδεύει γρήγορα σε ένα old school θρίλερ με τα όλα του. Η ταινία αρχίζει και τελειώνει γρήγορα, χωρίς να αφήσει το περιθώριο σε κανέναν να διαμαρτυρηθεί για κάτι άσχημο σε αυτήν. Αντιθέτως θα κουνήσετε το κεφάλι με θαυμασμό προς τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο John Watts που κατάφερε να φέρει εις πέρας μια τόσο απλή ιστορία με έναν τόσο όμορφο τρόπο.
Μεταξύ των ταινιών του ανεξάρτητου κινηματογράφου, το Cop Car είναι μια από τις καλύτερες του είδους του για φέτος.







Βαθμολογία : 8/10
Σκηνοθεσία : Jon Watts
Παίζουν : Kevin Bacon, James Freedson-Jackson, Hays Wellford

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου