Pages

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Mad Max : Fury Road

Η post-apocalyptic σειρά ταινιών Mad Max, δεν ήταν απλά οι ταινίες δράσης από τα 80's που αναδείξανε τον Mel Gibson σαν ηθοποιό. Ήταν και οι ταινίες που ξεχώρισαν ανάμεσα σε πολλές τις εποχής εκείνης για την έντονη δράση τους, τους καλοφτιαγμένους χαρακτήρες και των όμορφο trash κόσμο γεμάτο λεπτομέρεια που παρουσίαζαν. Αυτοί είναι μόλις μερικοί λόγοι από τους πολλούς που έκαναν τις ταινίες αυτές αναλλοίωτες στον χρόνο, με ένα φανατικό κοινό να τις ακολουθεί και με αμέτρητους δημιουργούς να τις αντιγράφουν εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα, 30 χρόνια μετά την τελευταία ταινία της σειράς (Mad Max Beyond the Thunderdome), ο 71χρονος αυθεντικός δημιουργός της σειράς George Miller, επιστρέφει με μια συνέχεια την οποία ετοιμάζει εδώ και πολύ καιρό. Έχει καταφέρει όμως με την επιστροφή του να φέρει και αυτό που περίμενε να δεί το κοινό εδώ και 30 χρόνια;



Όταν συναντάμε για πρώτη φορά τον ήρωα της σειράς, Max Rockatansky τον βλέπουμε να παλεύει με την λογική και την παράνοια. Είναι στοιχειωμένος από τα φαντάσματα όλων όσων δεν κατάφερε να σώσει η να βοηθήσει με κάποιον τρόπο και όλων όσων έχει γνωρίσει και τον έχουν σπρώξει πιο κοντά στην τρέλα. Λίγο πριν περάσει στην απόλυτη παράνοια τον απαγάγει μια ομάδα αγρίων πολεμιστών, τον μεταφέρουν σε μια φυλακή και τον μετατρέπουν κυριολεκτικά σε σάκο για μετάγγιση αίματος για έναν πολεμιστή-σκλάβο από τους πολλούς που κυβερνάει ο άρχοντας Immortan Joe, ο οποίος έχει τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής, του νερού, της βλάστησης και όλων των αγαθών επιβίωσης που υπάρχουν σε αυτή την όαση μέσα στην έρημο.
Ένας από τους πιο έμπιστους πολεμιστές του Immortan Joe είναι και η Furiossa, η οποία έχει σταλθεί για να οδηγήσει ένα κομβόι στην αναγόμωση και μεταφορά πετρελαίου. Η Furiossa όμως θα προδώσει τον Joe και αντ' αυτού θα κλέψει τις γυναίκες που κρατούσε ο άρχοντας φυλακισμένες για να τις χρησιμοποιήσει ως "σκεύη" προκείμενου να διαιωνίσει το είδος του. Ο σκοπός της Furiossa είναι πλέον να οδηγήσει τις γυναίκες και τον εαυτό της στην ελευθερία και σε ένα μέρος που υπάρχει μόνο από φήμες και είναι γνωστό ως το "πράσινο μέρος". Στο κυνηγημένο πλέον γκρουπ θα ενταχθεί και ο δραπέτης Max, ο οποίος και θα βοηθήσει την αποστολή να καταφέρει το ακατόρθωτο.
Από το πρώτο κιόλας λεπτό της ταινίας, το Mad Max : Fury Road πηγαίνει ενάντια σε κάθε είδους σενάριο που έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα, ξεκινώντας με καταιγιστική, ασταμάτητη, πλούσια δράση η οποία και τελειώνει κυριολεκτικά δυο ώρες αργότερα. Καθαρά πλάνα με καλοφτιαγμένους χαρακτήρες που βρίσκονται συνεχώς σε κίνδυνο και χωρίς αμέτρητα και πολλές φορές φτηνά ειδικά εφέ. Η τρέλα είναι ζωγραφισμένη τόσο στα πρόσωπα των ηθοποιών όσο και στα πανέμορφα ντεκόρ, στα κοστούμια και στα αυτοκίνητα. Εκεί που οι περισσότεροι δημιουργοί προσπαθούνε μέσα από κοντινά πλάνα και κουνημένες κάμερες να χτίσουν την ένταση της ταινίας, ο George Miller και η ομάδα του δίνουν τολμηρά, καθαρά πλάνα και μακρινές λήψεις που κάνουν τον θεατή να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει. Και μόλις είναι σίγουρος ότι όλα φαίνονται τέλεια, τότε τα ανατινάζει, τα αναποδογυρίζει και τα καταστρέφει με ατελείωτους και πανέξυπνους τρόπους.

Τόσο το οπτικό όσο και το ακουστικό κομμάτι της ταινίας αποτελούν ένα επίτευγμα από μόνα τους. Με την μουσική να δένει άψογα στο γρήγορο μοντάζ της ταινίας κάνοντας την να μοιάζει σε πολλές στιγμές  με μια ροκ όπερα και την σκηνοθεσία να μοιάζει εξωπραγματική, κάνοντας σχεδόν κάθε πλάνο να μοιάζει με πινάκα ζωγραφικής. Οι νυχτερινές λήψεις είναι κυριολεκτικά ανατριχιαστικές. Η ταινία έχει επίσης ένα καλοφτιαγμένο και προσεκτικά δομημένο σενάριο, που χτίζει όλους τους χαρακτήρες μέσα από την καταιγιστική δράση και καταφέρνει να διηγηθεί και την όλη ιστορία μέσα από αυτούς.
Το Mad Max : Fury Road είναι ένα φιλμ για την λύτρωση και την επανάσταση των ταινιών δράσης. Δεν πιστεύω πως ο δημιουργός του ένιωσε την ανάγκη να αναδιατυπώσει αυτό που ήδη έχει φτιάξει μέσα από τις ταινίες του. Ήθελε να φτιάξει κάτι φρέσκο και τα κατάφερε. Με τον ίδιο τρόπο που άφησε το στίγμα του το Terminator 2 ή ίσως το Matrix με την ιδιαίτερη υφή και πρωτοτυπία τους που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί έκτοτε στον κινηματογράφο, έτσι και το Fury Road μοιάζει με κάτι που όχι μόνο δεν έχουμε ξαναδεί αλλά και που δύσκολα θα ξαναδούμε. Σε μια εποχή που οι blockbuster ταινίες δράσης αποτελούν ένα τεράστιο όργιο ειδικών εφέ, έρχεται σαν δυναμίτης αυτή η ταινία και προκαλεί του σκηνοθέτες και τους σεναριογράφους του είδους να φτάσουν τόσο ψηλά και να δημιουργήσουν κάτι εξίσου νέο και πρωτοποριακό.









Βαθμολογία : 10/10
Σκηνοθεσία : George Miller
Παίζουν : Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Mad Max: Renegade is a 2011 fan-made short film (9mins) written and directed by a different creator.Theoretically the film taking place between the events of Mad Max and Mad Max 2 but all in all it stands as a different part in the whole Mad Max franchise.

      Διαγραφή