Pages

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Birdman


Έστω και με μια καθυστέρηση περίπου πέντε μηνών, κυκλοφόρησε επιτέλους και στους κινηματογράφους μας μια από τις ωραιότερες ταινίες των τελευταίων μηνών. Το Birdman πραγματεύεται την ιστορία ενός άλλοτε διάσημου
ηθοποιού και την μάχη με τον εαυτό του και τους γύρω του, για να ανακτήσει και πάλι την χαμένη του δόξα.



Ο Μάικλ Κίτον παίζει τον Ρίγκαν Τόμσον, ο οποίος είκοσι χρόνια πριν έγινε γνωστός από μια υπερηρωική σειρά ταινιών και που αποφασίζει να ρισκάρει τα πάντα και να ανεβάσει στο broadway ένα διήγημα το οποίο διασκευάζει, σκηνοθετεί και  πρωταγωνιστεί ο ίδιος. Με αυτήν τη φιλόδοξη προσπάθεια θα προσπαθήσει να βγάλει τον εαυτό του από την αφάνεια και να αποκτήσει ξανά την δημοτικότητα και το αστέρι του.

Η μάχη με το εγώ του, το alter ego που κρίβει μέσα του και η σχέση που διατηρεί με τους υπόλοιπους βασικούς χαρακτήρες δίνουν έναν πολύ ενδιαφέρον και πολυδιάστατο χαρακτήρα που δεν μπορείς να πάρεις τα ματιά σου από πάνω του.



Ο Μάικλ Κίτον στον καλύτερο ρόλο τις καριέρας του πρωταγωνιστεί πλάι σε ένα εκπληκτικό καστ με ηθοποιούς όπως ο Έντουαρντ Νόρτον, η Ναόμι Ουότς, o Ζακ Γαλιφιανάκης και η Έμα Στόουν οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και κάνουν αισθητή, με το παραπάνω την παρουσία τους.

Ο σκηνοθέτης Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου χρησιμοποιεί μια τεχνική στο μοντάζ που κάνει την ταινία να μοιάζει σαν μια συνεχόμενη σκηνή από την αρχή μέχρι το τέλος. Ακόμα και στα σημεία που κόβεται η σκηνή αυτό γίνεται τόσο περίτεχνα που δύσκολα γίνεται αισθητό.

Στο Birdman δεν υπάρχει κάτι η κάποιος που θα μεταφέρει την δράση στην επόμενη σκηνή. Όλα γίνονται συνεχόμενα και αυτό φαίνεται ότι απαίτησε μεγάλη μελέτη και δουλειά, ιδίως όταν η ταινία είναι γυρισμένη στα παρασκήνια και τους κλειστούς διαδρόμους ενός θεάτρου. Έξυπνες αλλαγές από φωτεινό δωμάτιο σε σκοτεινό διάδρομο και από κόκκινο σε μπλε καθοδηγούν έξυπνα τα συναισθήματα του θεατή.


Οι ταινίες του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου όπως  το Amores Perros, το Babel και το 21 grams φαίνεται να έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τα ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά αυτήν τη φορά το Birdman το πετυχαίνει με τον καλύτερο τρόπο. 
Ακόμα και αν έχεις ένα διαφορετικό αγαπημένο είδος ταινιών, το Birdman δεν πρόκειται να σε αφήσει αδιάφορο.


Σκηνοθεσία : Alejandro Gonzales inarritu
Παίζουν : Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton ,Emma Stone, Naomi Watts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου