Pages

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Into the Forest

Σε μια εποχή που τα σενάρια της καταστροφής του κόσμου μέσα από τις ταινίες έχουν εξαντλήσει πάρα πολλές ιδέες για το πως τελικά θα έφθανε το τέλος της ανθρωπότητας, τα τελευταία χρόνια οι δημιουργοί ταινιών έχουν μια τάση για πιο ρεαλιστικές ιστορίες. Ιστορίες που φαίνονται πιο οικείες στο κοινό αλλά και πιο πιθανές να συμβούν. Το Into the Forest είναι μια από αυτές. Αυτήν την φορά η κατάρρευση της κοινωνίας θα έρθει με κάτι απλό που όμως θα έφερνε το χάος στην σημερινή καθημερινότητα. Μια διακοπή ρεύματος.
 


Μερικά χρόνια από τώρα, το πρωταγωνιστικό τρίο της ιστορίας ζει στην εξοχική κατοικία της οικογένειας λίγα χιλιόμετρα έξω από την κοντινότερη πόλη. Οι δυο αδερφές, Eva (Evan Rachel Wood) και Nell (Ellen Page) παρέα με τον χήρο πατέρα τους (Callum Keith Rennie) βρίσκονται εκεί κυρίως για ησυχία και μελέτη. Η Nell για τις μαθητικές της εξετάσεις, ενώ η μεγαλύτερη της αδερφή Eva για τις εξετάσεις ενός μουσικοχορευτικού θιάσου που αποτελούν και την τελευταία της ευκαιρία στον χώρο του επαγγελματικού χορού. Το απρόσμενο γεγονός έρχεται πολύ γρήγορα και ενώ οι τρεις έχουν βιώσει στο κατάλυμα τους αρκετές διακοπές ρεύματος στο παρελθόν, αυτή δεν θα είναι όπως οι προηγούμενες.


Οι λίγες ώρες στις οποίες έχουν συνηθίσει, γίνονται μια ολόκληρη μέρα και η μια μέρα γίνεται μια βδομάδα, μήνας, χρόνος. Στην αρχή τα πράγματα είναι εύκολα. Τις πρώτες ημέρες οι τρεις τους είναι ήρεμοι και προσπαθούν να αφοσιωθούν στην καθημερινότητα τους παρά την έλλειψη ρεύματος. Ο πατέρας τους έχει εξοπλίσει την αποθήκη με άφθονη τροφή, κονσέρβες και νερό για ώρα ανάγκης. Τα πράγματα θα γίνουν σοβαρά όταν θελήσουν να επισκεφτούν μετά από μια βδομάδα την πόλη για να εξοπλιστούν εκ νέου. Εκεί θα συναντήσουν ένα χάος. Τα καταστήματα και κυρίως τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα έχουν σχεδόν αδειάσει και ο λίγος κόσμος που υπάρχει στους δρόμους βρίσκεται σε απόγνωση. Μετά από αυτό, ο πατέρας θα αποφασίσει να ξαναπάει την οικογένεια του πίσω στην εξοχή για να οχυρωθεί μακριά από τους κινδύνους μέχρι να επανέρθει το ρεύμα και μαζί του η τάξη.
Οι δυο αδερφές θα πρέπει με τον καιρό να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα για να επιβιωσουν και με τις βδομάδες να περνούν να ψάξουν για τροφή έξω από το σπίτι και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που βρίσκονται έξω από αυτό.


Αυτό που ευχαριστήθηκα περισσότερο στο Into the Forest είναι πως πρόκειται κυρίως για ένα δράμα που εστιάζει στην σχέση δυο αδερφών και πως αυτές πρέπει να "μεταμορφωθούν" για να τα καταφέρουν. Δεν πρόκειται για μια ταινία δράσης η κάποιο θρίλερ επιβίωσης. Η ιστορία είναι ρεαλιστική και αυτό είναι αρκετά τρομακτικό από μόνο του.

Κατά την διάρκεια της ταινίας ο θεατής γνωρίζει και άλλους χαρακτήρες, όπως το αγόρι της Nell ή έναν αρκετά απελπισμένο και μυστήριο ιδιοκτήτη ενός σούπερ μάρκετ αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται στις πολύ καλές και φυσικές ερμηνείες της Evan Rachel Wood και Ellen Page στους πρωταγωνιστικούς ρόλους των δυο κοριτσιών.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Patricia Rozema και αποτελεί την μεταφορά της ομότιτλης νουβέλας της Jean Hegland. Αν και η ταινία δεν είναι πολύ μεγάλη σε διάρκεια, παίρνει τον χρόνο της εκεί που χρειάζεται και αυτό βοηθάει τον θεατή να χτίσει μια αγωνιά για την τύχη των κοριτσιών. Σε μερικά σημεία μου θύμισε το αριστουργηματικό The Survivalist της περσινής χρονιάς. Η έλλειψη των ψηφιακών εφέ σε ένα τέτοιο σενάριο κάνουν την ιστορία πιο πιστευτή, πιο οικεία σε μας και σίγουρα πιο τρομακτική.




Σκηνοθεσία : Patricia Rozema
Παίζουν : Ellen Page, Evan Rachel Wood, Callum Keith Rennie, Max Minghella

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου