Pages

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Sicario

Μετά από τα φανταστικά Prisoners (2013) και Enemy (2014) τα οποία αποτελούν δυο από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων χρόνων κατά την γνώμη μου, ο σκηνοθέτης Dennis Villeneuve είναι ο δημιουργός που ακολουθώ πλέων κάθε του δουλειά. Το Sicario είναι ένα αγωνιώδες εγκληματολογικό θρίλερ. Είναι η τελευταία ταινία του συγκεκριμένου δημιουργού και όπως θα περίμενε κανείς δεν απογοητεύει ούτε στο ελάχιστο.






Η ταινία σου δίνει εξαρχής αυτό ακριβώς που θα περίμενες να δεις από μια ταινία του είδους. Μια σκοτεινή και πολύ ρεαλιστική όψη του πολέμου των ναρκωτικών που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ του F.B.I. και των Μεξικανικών καρτέλ.
Παρόλο που η ταινία δεν ξεχωρίζει έναν κεντρικό χαρακτήρα ως πρωταγωνιστή, παρακολουθούμε συχνά την ιστορία να εκτυλίσσεται μέσα από τα ματιά της Kate (Emily Blunt). Μιας πράκτορας του F.B.I. που μια αποστολή "ρουτίνας" οδηγεί αυτήν και την ομάδα της σε ένα σπίτι-νεκροταφίο το οποίο αποτελεί βάση για ένα από τα μεγαλύτερα καρτέλ στο Μεξικό. Προτού προλάβει να ξεπεράσει το ψυχολογικό σοκ η Kate θα δεχθεί την πρόσκληση από έναν μυστικό πράκτορα με το όνομα Matt (Josh Brolin) να ενταχθεί εθελοντικά σε μια ομάδα μυστικών αποστολών που σκοπό έχει να χτυπήσει το πρόβλημα των καρτέλ στην "ριζά". Δηλαδή να παραλείψουν τα μέλη τις συμμορίας και να συλλάβουν απευθείας το αφεντικό-κεφάλι της οργάνωσης.

Με την μεταφορά της στο Μεξικό η Kate μοιάζει κυριολεκτικά σαν ψάρι έξω από την γυάλα μιας και αυτά που αντικρίζει είναι πράγματα που δεν φανταζόταν ποτέ ότι συμβαίνουν. Η βιαιότητα και η ωμή πραγματικότητα την πιάνουν εξ απροόπτου, ενώ στην προσπάθεια της να δράσει όσο το δυνατών πιο νόμιμα και παραδειγματικά μπορεί θα βρεθεί αντιμέτωπη ακόμα και με τους συνεργάτες της οι οποίοι έχουν πολύ πιο σκοτεινές και άτυπες μεθόδους δράσης όταν βρίσκονται στην ξένη χώρα. 
 

Ανάμεσα σε ένα πολύ ταλαντούχο και πετυχημένο καστ ηθοποιών, αυτός που κερδίζει με μεγάλη διαφορά είναι σίγουρα ο Benicio Del Toro. υποδύεται έναν αδίστακτο "μοναχικό λύκο" που συνεργάζεται με το F.B.I. μόνο και μόνο για να ξεκληρίσει την μάστιγα των καρτέλ. Είναι μακρά ο πιο πολύπλοκος χαρακτήρας της ταινίας και κάθε φορά που εμφανίζεται δεν μπορείς παρά να παρακολουθείς μόνο αυτόν. Η Emily Blunt και ο Josh Brolin συμπληρώνουν το πρωταγωνιστικό καστ με τους δυο να προσφέρουν επίσης τις καλύτερες της μέχρι τώρα καριέρας τους..



Αυτό που κάνει τις δουλειές του Dennis Villeneuve τόσο πετυχημένες είναι ότι δίνει προτεραιότητα στην ιστορία και στις ηθοποιίες περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Όλα τα υπόλοιπα χτίζονται από μόνα τους πάνω σε αυτά τα δυο. Ο πανέξυπνος τρόπος που χτίζεται η όλη ιστορία κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος και οι ηθοποιοί μαγνητίζουν το βλέμμα σου επάνω τους.
Από τεχνικής άποψης η ταινία είναι γυρισμένη με ένα φυσικό τρόπο όπου τα πάντα φαίνονται ζωντανά και στο φυσικό τους περιβάλλον δίχως όμως να υπάρχει κάτι τυχαία στημένο. Όλα μοιάζουν καλά μελετημένα και κάθε καρέ θα μπορούσε να είναι και ένας πίνακας.

Με το Sicario, ο Dennis Villeneuve προσθέτει ακόμα ένα θρίαμβο στην συλλογή του και αποδεικνύει γιατί είναι ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες της γενιάς του. Σίγουρα μια από τις καλύτερες ταινίες στο είδος της και για μένα η καλύτερη ταινία της χρονιάς παρέα με το Mad Max : Fury Road.






Βαθμολογία : 9/10
Σκηνοθεσία : Dennis Villeneuve
Παίζουν : Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου