Pages

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Reality

Η τελευταία ταινία του σουρεαλιστή Γάλλου δημιουργού Quentin Dupiex που είχα την τύχη να παρακολουθήσω είχε τον τίτλο "Rubber" και παρουσίαζε ένα λάστιχο αυτοκινήτου σαν δολοφόνο να κυλάει από μέρος σε μέρος και να σκοτώνει αθώους ανθρώπους. Αυτήν την φορά ο κύριος Dupiex εξερευνά τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Φανταστείτε μια Γαλλική και κωμική εκδοχή των ταινιών Inseption, Eternal Sunshine Of a Spotless Mind και Mullholand Drive.


 


Η συγκεκριμένη ταινία μοιάζει να έχει βγει από μια χρονομηχανή κατευθείαν από το 1970. Έχει τα "ξεπλυμένα" χρώματα της εποχής εκείνης και θα έλεγε κανείς πως ξεθαυτικε από κάποιο αρχείο ταινιών σε μια αποθήκη στο Παρίσι. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο μιας και όπως και στις προηγούμενες δουλείες του ο δημιουργός χτίζει έναν φόρο τιμής στις ταινίες Β διαλογής (B-Movies) των 60's και 70's. Ειδικά στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας με αρκετά πολύπλοκο σενάριο που τελικά σου έμεναν καρφιτσωμένες στο μυαλό για τις περίεργες εικόνες και τα σκηνικά που παρουσίαζαν και σε έκαναν να αναρωτηθείς αν και οι ίδιοι οι ηθοποιοί γνωρίζουν την υπόθεση.


Στο Reality ακολουθούμε παράλληλα την ιστορία τριών η τεσσάρων χαρακτήρων. Το αν έχουν σχέση μεταξύ τους καλύτερα να το κρίνετε εσείς.
Ο πιο βασικός από αυτούς είναι ο Jason. Ένας κάμεραμαν που εργάζεται σε μια εκπομπή μαγειρικής και σχεδιάζει να σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία. Για να το κάνει αυτό θα ζητήσει βοήθεια από τον διάσημο παραγωγό Bob Marshal. Η ταινία του Jason έχει τον τίτλο "Waves" και η κεντρική της ιδέα κινείται γύρω από τηλεοράσεις που σκοτώνουν τους θεατές που τις παρακολουθούν και σιγά σιγά εξαφανίζουν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Γιατί; Γιατί η τηλεοράσεις κάνουν τους ανθρώπους πιο χαζούς.
Τελικά ο Bob ενθουσιάζεται με την ιδέα της ταινίας και δέχεται να την χρηματοδοτήσει με μοναδικό όρο να βρει ο Jason μέσα σε 48 ώρες την τέλεια κραυγή που θα χρησιμοποιήσουν στο φιλμ. Η κραυγή αυτή θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα βγαίνει από το στόμα των θυμάτων λίγο πριν πεθάνουν με τραγικό τρόπο μπροστά στις τηλεοράσεις τους. 


Καθ' όλη την διάρκεια οι χαρακτήρες μιλούν στους εαυτούς τους μέσα από τα αστεία και σουρεαλιστικά όνειρα τους ή ξυπνούν μέσα στο όνειρο κάποιου άλλου ή είναι πρωταγωνιστές στην ταινία που κάποιος άλλος ονειρεύεται. 
Γενικά η ταινία ειδικά με την πρώτη προβολή της θα αφήσει πολλούς με το χέρι να ξύνει το κεφάλι από απορία μιας και δεν υπάρχουν άπλες απαντήσεις.
Αυτό ίσως είναι όμως και η ομορφιά μέσα στο χάος. Ίσως να μην χρειάζεται
τελικά να εξηγηθεί με κάποιον τρόπο. Ωστόσο αν είστε από αυτούς που τους αρέσει να "λύνουν τον γρίφο" τότε η διασκέδαση εδώ είναι εγγύηση μιας και το Reality μέσα στον αστείο σουρεαλισμό που περικλείει είναι γεμάτο με συμβολισμούς και ερωτήματα που ζητούν απάντηση. 
Αν πάλι τίποτα από αυτά δεν σας πείσει τότε αφεθείτε στο αισθητικό κομμάτι της ταινίας και "καρφιτσώστε" μερικές ακόμα αλλόκοτες εικόνες στην μνήμη σας.





Βαθμολογία : 7/10
Σκηνοθεσία : Quentin Dupieux
Παίζουν : Alain Chabat, Jonathan Lambert, Elodie Bouchez


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου