Pages

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

'71

Το '71 είναι ένα αγωνιώδες θρίλερ με φόντο τα πρώτα χρόνια του 30ετή εμφυλίου πολέμου της βόρειας Ιρλανδίας και τον ρόλο της Αγγλίας σε αυτόν. Ένα θέμα που ενέπνευσε πολλούς σκηνοθέτες και στο παρελθόν. Αυτό το θέμα χρησιμοποιεί και ο σκηνοθέτης Yann Demange για το ντεμπούτο του και το αποτέλεσμα θα είναι ίσως η καλύτερη ταινία του Αγγλικού κινηματογράφου για την χρονιά που μας πέρασε.





Ο πραγματικός λόγος που εξαρχής η ταινία τράβηξε την προσοχή μου ήταν ο πρωταγωνιστής Jack O'Connell. Μετά το πολύ δυνατό Starred Up αλλά και το αρκετά καλό Unbroken περίμενα μια εξίσου δυνατή ταινία και ερμηνεία. Στο '71, Ο Jack O'Connell υποδύεται τον Gary. Έναν νεαρό χωρίς ιδιαίτερα όνειρα και φιλοδοξίες που δεν διστάζει να καταταγεί στον Αγγλικό στρατό με την υπόσχεση ενός σταθερού μισθού. Με την κατάταξη του όμως στρατολογείται στο Μπέλφαστ και στην καρδιά των γεγονότων. Η πόλη είναι ένα 24ωρο πεδίο μάχης με τους προτεστάντες και τους καθολικούς να αποτελούν τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα και να μην δείχνουν έλεος σε οποιοδήποτε σταθεί εμπόδιο στα συμφέροντα τους. Ειδικά στους Άγγλους για τους οποίους πιστεύουν πως δεν έχουν θέση εκεί. 
Όταν μια απλή περιπολία και ένας έλεγχος από τον Αγγλικό στρατό στην πόλη θα μετατραπεί σύντομα σε συμπλοκή με τους πολίτες ο άτυχος στρατιώτης θα μείνει πίσω ενώ η υπόλοιπη μονάδα του θα τραπεί σε φυγή. Ο Gary δεν έχει σκοτώσει ποτέ κανέναν και δεν είναι ακόμα εξοικειωμένος πλήρως με τον στρατιωτικό τρόπο ζωής προκειμένου να επιβιώσει σε μια τέτοια κατάσταση. 

Από το σημείο αυτό και μετά η ταινία μετατρέπεται σε μια ιστορία επιβίωσης γεμάτη ένταση, ακολουθώντας την οδύσσεια του νεαρού στρατιώτη που προσπαθεί να φύγει ζωντανός από μια πόλη όπου όλοι θέλουν να τον σκοτώσουν και να γυρίσει πίσω στο στρατόπεδο του.
Διατηρώντας μια συνεχή ρεαλιστικότητα η ταινία καταφέρνει να διηγηθεί πολλά και να βάλει έξυπνα τον θεατή στην θέση του πρωταγωνιστή, χωρίς να καταντάει φλύαρη σε κανένα σημείο. Ο Jack O'Connell  δικαιώνει για τρίτη φορά μέσα σε μια χρονιά το κοινό και υποδύεται έξυπνα ακόμα έναν χαρακτήρα ο οποίος διατηρεί άψογα τις ισορροπίες ανάμεσα στην σκληρότητα και την ευαισθησία.
Η Αγγλική παραγωγή και οι διαφορετικές σκηνές δράσης από ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα ίσως ξενίσουν τους περισσότερους όμως όλα αυτά αντισταθμίζονται με την υπέροχη φωτογραφία της ταινίας. Η σκηνοθεσία καθ'όλη την διάρκεια διαχειρίζεται όμορφα τόσο τις σκηνές δράσης που διατηρούν την απαραίτητη χαοτική τους νότα χωρίς όμως να κάνουν τον θεατή να χάνεται μέσα στον πανικό η να ζαλίζεται από τα άτσαλα κουνήματα, αλλά και τις σκηνές αγωνιάς και μυστηρίου που μοιάζουν πολύ προσεκτικά επιλεγμένες.

Αν και έχω παρακολουθήσει αρκετές μέχρι σήμερα, πλέον αποφεύγω τις ταινίες με θέμα τον πόλεμο. Το θέμα του '71 όμως δεν είναι ο πόλεμος. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι όλα όσα μπορεί να κρύβει ο κάθε άνθρωπος μέσα του και πόσα από αυτά τελικά μπορεί να βγάλει όταν υπάρχει ο πόλεμος στο φόντο.





Βαθμολογία : 8/10
Σκηνοθεσία : Yann Demange
Παίζουν : Jack O'Connell, Sam Reid, Sean Harris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου