Pages

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Wind River

Έχοντας γράψει ήδη δυο καταπληκτικά σενάρια για το SICARIO και το HELL OR HIGH WATER, o Taylor Sheridan αυτή την φορά αναλαμβάνει ο ίδιος την σκηνοθεσία και έτσι εγώ δεν χρειάστηκε καν να δω κάποιο τρέιλερ για να με πείσει. Περιμένοντας υπομονετικά να κυκλοφορήσει σε dvd, ο κινηματογράφος της περιοχής μας με εξέπληξε βάζοντας την στο πρόγραμμα. Μπόρεσε όμως τελικά το WIND RIVER να σταθεί επάξια ανάμεσα στις δυο προηγούμενες επιτυχίες του;
 



Το WIND RIVER διαδραματίζεται σε μια μάλλον φανταστική μικρή πόλη της πολιτείας του Wyoming. Μια περιοχή που κατακλύζεται κυρίως από απέραντες οροσειρές, άγρια φύση και αρκετό χιόνι και κρύο.
Ο Jeremy Renner, στον καλύτερο ρόλο που έχει υποδυθεί μέχρι σήμερα είναι ο βασικός πρωταγωνιστής της ταινίας. Ένας κυνηγός άγριων ζώων τον οποίο προσλαμβάνουν οι ντόπιοι για να προστατεύει τους ίδιους αλλά και τα οικόσιτα τους από τους λύκους, τις αρκούδες και τα λιοντάρια της περιοχής. Μια μέρα, στην προσπάθεια του να εντοπίσει μια οικογένεια λιονταριών θα βρεθεί μπροστά στο παγωμένο πτώμα μιας νεαρής κοπέλας η οποία τυχαίνει να είναι και η κόρη του καλύτερου του φίλου.


Όταν η τοπική αστυνομία θα ζητήσει την βοήθεια του FBI για την υπόθεση, θα φτάσει στην πόλη μια πράκτορας (Elizabeth Olsen) που από την αρχή θα φανεί πως δεν είναι αρκετά έτοιμη για να αντιμετωπίσει την αγριότητα μιας περιοχής που δεν υπακούει σε κανένα νόμο και ο καθένας φροντίζει για την προσωπική του επιβίωση. 
Για τον λόγο αυτό θα ζητήσει την βοήθεια του ντόπιου κυνηγού ο οποίος φαίνεται πως έχει αρκετούς λογούς για να κάνει την υπόθεση προσωπική.


Πρώτα απ΄όλα να πω πως πρόκειται για ένα ακόμα σύγχρονο γουέστερν που κερδίζει σχεδόν όλα τα σημεία. Όμορφα γυρισμένο, και καλογραμμένο. Οι χαρακτήρες επικοινωνούν με έναν ποιητικό τρόπο μεταξύ τους και αυτό προσθέτει αρκετά στο ύφος της ταινίας.

Αυτός που κλέβει την παράσταση φυσικά είναι ο Jeremy Renner που κάνει τον θεατή να νοιάζεται καθ'όλη την διάρκεια και να θέλει να δει το μυστήριο μέσα από τα δικά του μάτια. Σε έναν ρόλο-αντίθεση σε αυτόν του πρωταγωνιστή, η Elizabeth Olsen είναι επίσης πολύ καλή θυμίζοντας λίγο αυτόν της Emily Blunt στο SICARIO.
Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα μετά τον κινηματογράφο ήταν πως σε μια χειρότερη εκδοχή της ταινίας οι δυο αυτοί χαρακτήρες θα δημιουργούσαν σιγά σιγά ένα ερωτικό-κλισέ ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον, πράγμα που το WIND RIVER αποφεύγει με έναν έξυπνο και φυσικό τρόπο, παραμένοντας πιστό στο σενάριο και στην ουσία των πραγμάτων. Οι δυο πρωταγωνιστές δεν έρχονται σε καμία κόντρα μεταξύ τους και τρέφουν σεβασμό ο ένας για τον άλλον.
Το καστ συμπληρώνει μια ομάδα πολύ καλών και ταιριαστών ηθοποιών και μια έντονα φορτισμένη κάμεο εμφάνιση από τον Jon Bernthal που απογειώνει ακόμα περισσότερο την αγωνία.

Έχοντας ως δεδομένο το πόσο καλή ταινία είναι το WIND RIVER είναι κρίμα το πόσο λίγο έχει διαφημιστεί. Έστω και με μια στόμα με στόμα διαφήμιση ελπίζω να πετύχει την αναγνώριση που κατά την γνώμη μου της αξίζει.





Σκηνοθεσία : Taylor Sheridan
Σενάριο : Taylor Sheridan
Παίζουν : Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Graham Greene

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου