Pages

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Calvary

Το 2014, ήτανε μια χρονιά που κυκλοφορήσαν πολλές καλές ταινίες. Τόσες πολλές μάλιστα που είναι σχεδόν αδύνατο να προλάβει να παρακολουθήσει κανείς τις καλύτερες μέσα σε έναν χρόνο. Ένα ακόμα λοιπόν κρυφό διαμάντι της περσινής χρονιάς έρχεται και από την Ιρλανδία. Το Calvary είναι ένα δράμα μυστηρίου το οποίο χρησιμοποιεί θέματα ταμπού όπως αυτό της θρησκείας και της πίστης για να μας διηγηθεί μια καλογραμμένη ιστορία με έναν αρκετά πρωτότυπο και πολλές φορές σχεδόν κωμικό τρόπο.



Το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας, είναι ο James. Ο James είναι ο ιερέας της εκκλησίας μιας μικρής και σχετικά απομονωμένης πόλης της βόρειας Ιρλανδίας. Το πρόβλημα της πόλης αυτής είναι πως οι λιγοστοί άνθρωποι εκεί ζούνε με μια συνεχή αμφιβολία για τα πάντα. Δεν καταλαβαίνουν και δεν νοιάζονται πλέον πως λειτουργεί η πολιτική και οι κανόνες μιας κοινωνίας, πως λειτουργεί η θρησκεία και πως λειτουργεί η πίστη. Ο James, όντας χήρος και πρώην αλκοολικός προτού γίνει ιερέας, φροντίζει να κρατάει μια καλή σχέση με όλους και προσπαθεί να τους επαναφέρει στον ίσιο δρόμο χρησιμοποιώντας και τις δικές του κακές εμπειρίες από την ζωή, αναλαμβάνοντας έτσι και τον ρόλο του ψυχοθεραπευτή στην πόλη.
 Το πραγματικό πρόβλημα για τον James όμως ξεκινάει με την αρχική σκηνή της ταινίας όπου μέσα στον σκοτεινό θάλαμο του εξομολογητηρίου ένας άντρας απειλεί να τον σκοτώσει σε μια εβδομάδα ακριβώς, παίρνοντας έτσι εκδίκηση από κάποιον άλλον ιερέα, ο οποίος τον είχε κακοποιήσει όταν ήτανε μικρός. Η δικαιολογία για την μελλοντική του πράξη και λίγο πριν εξαφανιστεί είναι αυτή :

«θα σε σκοτώσω πάτερ, επειδή δεν έχεις κανει τίποτα κακό. Το να σκοτώσω έναν κακό ιερέα  δε θα σήμαινε τίποτα. Έναν καλό όμως… αυτό  θα έφερνε τα πάνω κάτω. Θα σε σκοτώσω  επειδή είσαι αθώος. Όπως ήμουνα και γω»

Μετά από αυτό, ο James θα πρέπει να "χτενίσει" όλη την πόλη. Στην αναζήτηση του θα χρειαστεί να επισκεφτεί όλους τους πολίτες της μικρής κοινότητας και να βγάλει από μέσα τους κάθε τι σκοτεινό και ανήθικο προκειμένου να ανακαλύψει τον άντρα που απείλησε να τον σκοτώσει και να τον φέρει στον ίσιο δρόμο.

Ένα από τα δυο δυνατά σημεία της ταινίας αποτελεί η όμορφη σκηνοθεσία του Ιρλανδού John Michael McDonagh. Πανέμορφα τοπία και καλοστημένα σκηνικά που κάνουν την ταινία να φαίνεται πολύ μεγαλύτερου προϋπολογισμού από ότι πραγματικά είναι.
Το δεύτερο μεγάλο ατού του Calvary, είναι ο πρωταγωνιστής Brendan Gleeson. Ένας εκπληκτικός ηθοποιός τον οποίο έχουμε συνηθίσει σε δεύτερους ρόλους μέσα από ταινίες όπως το Braveheart και το Gangs Of New York. Ο ρόλος του ιερέα στην ταινία του ταιριάζει τέλεια και η απόλυτη ηρεμία που εκπέμπει το πρόσωπο του ενισχύει το όλο μυστήριο μέχρι και το τέλος.

Γενικά το Calvary αποτελεί μια must see ταινία που έχει πολλά να πει. Μαθαίνοντας τον δολοφόνο και λύνοντας το μυστήριο καταλαβαίνει κανείς πως τελικά το ζητούμενο είναι το ταξίδι μέχρι εκεί και όλοι οι χαρακτήρες στο ενδιάμεσο, χωρίς αυτό να αλλοιώνει φυσικά το κεντρικό μυστήριο και την αγωνία μέχρι την τελική πράξη της ταινίας. Ένα φιλμ μυστηρίου του οποίου τα σχεδόν 100 λεπτά δεν θα αποτελέσουν χαμένο χρόνο για κανέναν.








βαθμολογία : 8/10
Σκηνοθεσια : John Michael McDonagh
Παίζουν : Brendan Gleeson, Chris O'Dowd, Kelly Reilly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου