Pages

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

The Two Faces Of January

Στην περίπτωση του The Two Faces Of January έχουμε μια ταινία, που όχι μόνο γυρίστηκε μόλις πέρυσι, άλλα μοιάζει σαν να διασώθηκε από την δεκαετία του 60΄ και πιο συγκεκριμένα από την Ελλάδα του 1962. Πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του ως τώρα σεναριογράφου Hossein Amini. Ένα θρίλερ μυστηρίου, ένα διαφορετικό, σύγχρονο φιλμ νουάρ με τους διάσημους Kristen Dunst και Oscar Isaac να δίνουν ρεσιτάλ ηθοποιίας και τον Viggo Mortensen σε έναν από τους  καλύτερους ρόλους της καριέρας του να σφραγίζει το πρωταγωνιστικό τρίο με το επικίνδυνα σέξι στιλ του.



Στο ταξίδι τους στην Αθήνα, ο Chester και η όμορφη σύζυγος του Colette θα γνωρίσουν έναν ευγενικό νεαρό ο οποίος εργάζεται σαν ταξιδιωτικός οδηγός, τον Rydal. Ο Rydal παρά την Αμερικάνικη καταγωγή του μιλάει καλά Ελληνικά και προσφέρει στο ζευγάρι ένα τουρ στα αξιοθέατα της Αθήνας για την χαρά της γνωριμίας τους, ενώ ο Chester και η Colette ανταποδίδουν την χάρη το ίδιο βράδυ με ένα γεύμα στο πολυτελές ξενοδοχείο που διαμένουν.
Ο Rydal φαίνεται να γοητεύεται έντονα, τόσο από την φαινομενικά "τέλεια" ζωή του Chester, όσο και από την ομορφιά της Colette. Στην προσπάθεια του όμως να τους γνωρίσει καλύτερα θα βρεθεί μπροστά σε πολλές αναπάντεχες εκπλήξεις. Ξαφνικά, το ίδιο βράδυ ο Chester θα πλησιάσει τον Rydal και θα του ζητήσει να τους φυγαδεύσει και να τους βοηθήσει να βγάλουν καινούργια διαβατήρια γιατί ισχυρίζεται πως σκότωσε κάποιον άγνωστο ο οποίος τους επιτέθηκε.
Παρακάμπτοντας την κοινή λογική, ο Rydal θα γίνει συνένοχος και θα συνοδέψει το μυστήριο ζευγάρι με πλοίο στην Κρήτη ώσπου να εκδοθούν τα διαβατήρια τους, ενώ η αστυνομία ήδη βρίσκεται στα ίχνη και των τριών.
Στο μυστήριο, θα προστεθεί παράλληλα και το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι που θα εξελιχθεί ανάμεσα στον Chester και τον Rydal για το κυρίαρχο αρσενικό και για τα μάτια της Colette.
Η ταινία κορυφώνεται μετά από μια σειρά αναπάντεχων γεγονότων στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης όπου και καταφεύγουν οι πρωταγωνιστές στο τέλος.
Προσωπικά βρήκα το τέλος της ταινίας συναρπαστικό και όχι και τόσο προβλέψιμο. Αυτό που λάτρεψα περισσότερο όμως στο The Two Faces Of January είναι το γεγονός ότι η ταινία παίρνει τον χρόνο της και δεν προτρέχει σε κανένα σημείο. Ο θεατής παρακολουθεί με αγωνία το νήμα να ξετυλίγεται με όμορφα πλάνα και τοπία να ντύνουν το σύνολο. Παλιά Ελληνικά λεωφορεία, καφενεία, ντυσίματα, αξιοθέατα και μια "τραγανή", πορτοκαλί-κίτρινη υφή της ταινίας συνθέτουν αυτό το πολύ όμορφο φιλμ μυστηρίου.
Ο Viggo Mortensen παρέα με την kristen Dunst δένουν ωραία σαν πρωταγωνιστικό ζευγάρι, ενω ο Oscar Issac δείχνει με ακόμα μια ταινία το ταλέντο του αλλά και τις πολύ καλές επιλογές του σε ρόλους που έχει κάνει τα τελευταία δυο χρόνια, με το Ex-Machina και το The Μost Violent Year ανάμεσα σε αυτές.

Με την χώρα μας να ωφελείται πολύ από την όμορφη απεικόνιση, το The Two Faces Of January είναι ένα καλόγουστο, Old School θρίλερ μυστηρίου που αξίζει την προσοχή.









Βαθμολογία : 7.5/10
Σκηνοθεσία : Hossein Amini
Παίζουν : Viggo Mortensen, Kristen Dunst, Oscar Isaac

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου