Pages

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Mother!

Η τελευταία ταινία του Darren Aronofsky ανήκει σίγουρα στις πιο τολμηρές και ιδιαίτερες ταινίες που έχω δει εδώ και καιρό. Παρόλο που ο σκηνοθέτης δεν σταμάτησε ποτέ να σοκάρει και να διχάζει τον κόσμο, το MOTHER! φαίνεται να ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες του. Και θυμίζω πως προηγούμενες δουλειές του περιλαμβάνουν τα THE FOUNTAIN, ΝΟΑΗ, REQUIEM FOR A DREAM και BLACK SWAN.
 




Η ιστορία του MOTHER! διαδραματίζεται εξολοκλήρου σε ένα σπίτι στην εξοχή, μακριά από τον πολιτισμό. Εκεί ζει ένα ζευγάρι (Javier Bardem και Jennifer Lawrence) των οποίων τα ονόματα θα παραμείνουν κρυφά, όπως και όλων των χαρακτήρων που εμφανίζονται στην ταινία. Το σπίτι ανήκει στον άντρα και πριν από λίγο καιρό είχε σχεδόν καεί ολόκληρο. Οι δυο τους, βάζοντας σαν θεμέλιο την αγάπη θα προσπαθήσουν να το φτιάξουν σχεδόν από την αρχή. Αυτός είναι ένας κάπως αναγνωρίσιμος συγγραφέας που όμως τον τελευταίο καιρό έχει χάσει κάπως την έμπνευση του για δημιουργία ενώ αυτή έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος των εργασιών του σπιτιού παίρνοντας τις περισσότερες αποφάσεις για την ανακατασκευή του.


Μια μέρα θα χτυπήσει την πόρτα ένας άγνωστος (Ed Harris), γιατρός στο επάγγελμα και μεγάλος θαυμαστής του γνωστού συγγραφέα. Την επόμενη μέρα θα εμφανιστεί και η γυναίκα του (Michelle Pfeiffer). Επικαλούμενος τον καρκίνο που τον βασανίζει, ο γιατρός θα ζητήσει φιλοξενία από το ζευγάρι εξηγώντας πως θα ήθελε να περάσει τις τελευταίες του μέρες με έναν άνθρωπο που θαυμάζει. Παρόλο που η γυναίκα του σπιτιού δείχνει να νιώθει εξαιρετικά άβολα με την περίεργη συμπεριφορά των δυο αγνώστων, ο άντρας, βάζοντας μπροστά και την κολακεία θα επιτρέψει στους δυο ξένους να περάσουν μερικά βράδια μαζί τους.


Από αυτό το σημείο και μετά η ταινία αρχίζει να ξεφεύγει. Ο Aronofsky σταματάει να παίζει με τους απλούς και λογικούς κανόνες και ξεκινάει η παράνοια. Αρχίζει να φαίνεται ξεκάθαρα πως ο σκηνοθέτης έχει την απόλυτη ελευθερία έκφρασης και πως αυτή δεν είναι μια κλασική ταινία τρόμου. Υπάρχουν στιγμές που είναι τρομακτική, στιγμές που μοιάζει κάπως χαοτική (στην πραγματικότητα όμως δεν είναι και τόσο) και στιγμές που δεν μοιάζει με καμιά ταινία που έχετε δει μέχρι σήμερα. Από οπτικής άποψης φυσικά είναι εντυπωσιακή και αυτό είναι κάτι που το περιμένεις από μια ταινία του Aronofsky.

Το καστ της ταινιας είναι εξαιρετικό με τον Ed Harris και την Michelle Pfeiffer να αποτελούν τους τέλειους δεύτερους ρόλους, τον Javier Bardem να μαγεύει στον ρόλο του δοτικού και αξιαγάπητου συγγραφέα και ποιητή του οποίου η αγάπη είναι αρκετή για να μοιραστεί σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται γύρω του ενώ η Jennifer Lawrence που σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος της ταινιας δίνει τον καλύτερο της εαυτό σε έναν ρόλο που ζητάει πάρα πολλά από μια σχετικά νεαρή ηθοποιό.

Το MOTHER! είναι η ταινία που θα κάνει πολλούς να θυμώσουν με αυτά που θα δουν και επίσης πολλούς να την λατρέψουν. Είναι από εκείνες της ταινίες. Δεν θα υπάρξουν άλλες κατηγορίες θεατών. Έχει φτιαχτεί για να διχάσει και να σοκάρει χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει να πει και κάτι. Αντιθέτως έχει πολλά να πει. Είναι γεμάτη σύμβολα, στοιχεία και σοκαρίστηκες σκηνές που θα σας κάνουν να θέλετε να την συζητήσετε μετα την προβολή αλλά και να την ξαναδείτε για να βρείτε όλα όσα σας ξέφυγαν. Αντιδράσεις που προσωπικά θα επιθυμούσα να μου προκαλούν συχνότερα οι ταινίες.



Σκηνοθεσία : Darren Aronofsky
Σενάριο : Darren Aronofsky
Παίζουν : Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer

4 σχόλια:

  1. Δεκτη και σωστη η τελευταια παραγραφος αλλα στο τελευταιο κομματι της ταινιας νομιζα οτι εβλεπα ξεκαθαρα Ντειβιντ Λιντς...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς δεν είδα κάτι από Λιντς στο Mother!. Αν έβλεπα όμως θα το θεωρούσα εξτρά γαμάτο. Νομίζω όμως ότι ο aronofsky έχει πλέον καθιερώσει το δικό του στιλ και αυτό είναι καλό για έναν σκηνοθέτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιρροή από Bunuel μόνο είδα. Πάντως καλύτερη ταινία από ότι ο Νόε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω ότι είναι καλύτερο αν και το Νώε μου άρεσε αρκετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή