Pages

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

The Dance Of Reality

23 Χρόνια μετά την τελευταία του ταινία, ο θρυλικός σκηνοθέτης των σουρεάλ αριστουργημάτων The Holy Mountain και El Topo, Alejandro jodorowsky επιστρέφει και πάλι με μια ταινία που βαφτίζει ο ίδιος αυτοβιογραφική και μας ταξιδεύει σε έναν φανταστικό κόσμο όπου όλα επιτρέπονται.




 Όσοι γνωρίζουν τις προηγούμενες δουλειές του χιλιανού δημιουργού γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να περιγράψει κάποιος τις ταινίες του Jodorowsky. Oι υπόλοιποι, καλώς ήρθατε στον κόσμο της παράλογης και σουρεαλιστικής πραγματικότητας.Ο σκηνοθέτης δημιουργεί αυτήν την φορά μια αυτοβιογραφία παρουσιάζοντας τον εαυτό σε παιδική ηλικία στην γενέτειρα του Tocopilla που βρίσκεται στην ανατολική Χιλή.
Το πρώτο μισό τις ταινίας εστιάζει στην ζωή του νεαρού Alejandro και τις περίπλοκης σχέσης του με τους γονείς του. Τι αγάπησε, τι μίσησε και τι τον οδήγησε στο να γίνει η ιδιοφυΐα που γνωρίζουμε σήμερα.


Στο δεύτερο μισό η ταινία μας δείχνει τον κομουνιστή πατέρα του Alejandro, Jaime τον οποίο υποδύεται αψεγάδιαστα ο γιος του σκηνοθέτη, Brontis Jodorowsky. Μια επικίνδυνη αποστολή που αναλαμβάνει για χάρη της πολιτικής του πίστης τον οδηγεί να εγκαταλείψει την οικογένεια του και στο τέλος απειλεί να τον αφήσει ψυχικά και σωματικά ανάπηρο.
Στο The Dance Of Reality, μαύρο και γκρι είναι το χρώμα της αγάπης και της αγνότητας, ροζ και γαλάζιο της θλίψης και του μίσους. Ένας κόσμος παράλογος που αν και φαίνεται φανταστικός και παράλληλος, καθρεφτίζει άψογα την πραγματικότητα όπως την ξέρουμε αλλά και τα αληθινά ιστορικά γεγονότα γύρω από την ζωή του σκηνοθέτη.
Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον που δεν θα δει έστω και λίγο τον κόσμο με άλλα μάτια μετά από αυτήν την ταινία. Το The Dance Of Reality είναι μια ιστορία μέσα από τα μάτια και την ανεξάντλητη δίψα ενός κορυφαίου παραμυθά. Αν και δύσκολα, εύχομαι να μην είναι αυτό το κύκνειο άσμα του 84χρονου σκηνοθέτη και ελπίζω σύντομα να μας ξαναδώσει ένα κομμάτι από την ατέλειωτη φαντασία του.
Αυτοί που γνωρίζουν τις ταινίες του Alejandro Jodorowksy θα μείνουν έκπληκτοι. Οι υπόλοιποι θα γνωρίσουν μια ιδιοφυΐα.


Σκηνοθεσία : Alejandro Jodorowsky
Παίζουν : Alejandro Jodorowsky, Brontis Jodorowksy, Pamela Flores, Jeremias Herskovits

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου