Pages

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

You Were Never Really Here

Περίμενα καιρό για να προτείνω την τελευταία ταινία της Lynne Ramsay ( WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN). Ήθελα να σιγουρευτώ πως ο ενθουσιασμός που είχα μετά την πρώτη προβολή θα έμενε αν όχι ίδιος, αρκετά υψηλός. Τελικά κατέληξα. Το YOU WERE NEVER REALLY HERE είναι η καλύτερη ταινία που είδα μέχρι τώρα για φέτος.







Στο YOU WERE NEVER REALLY HERE o Joaquin Phoenix πρωταγωνιστεί ως Joe. Ένας βετεράνος πολέμου και πρώην πράκτορας του F.B.I. που πλέον ζει αναλαμβάνοντας "βρόμικες" υποθέσεις τις οποίες συνήθως λύνει με ωμή αλλά αποτελεσματική βια. Το παρελθόν του όμως εκτός από αυστηρό επαγγελματία και στυγνό εκτελεστή του έχει φορτώσει και πολλά ψυχολογικά προβλήματα τόσο από την παιδική του ηλικία όσο και από την θητεία του. Τα προβλήματα έχουν μεγαλώσει τόσο που για τον Joe η καθημερινές τάσεις αυτοκτονίας και η έλλειψη της θέλησης για ζωή είναι πλέον τρόπος ζωής.



Σε μια από τις δουλειές του ο Joe θα αναλάβει να σώσει την μικρή κόρη ενός γνωστού γερουσιαστή και τότε θα αναγκαστεί να βυθιστεί ακόμα πιο βαθιά στον βρόμικο υπόκοσμο. Οίκοι ανοχής με ανήλικα παιδιά, διεφθαρμένοι αστυνομικοί και φυσικά πολλά αθώα θύματα. Μέσα σε όλη αυτή την "σαπίλα" o Joe θα αναπτύξει παράλληλα και έναν σιωπηλό αλλά δυνατό δέσιμο με την νεαρή κοπέλα ο οποίος θα τον βοηθήσει να δει την ζωή με μια νέα ματιά. 



Δεν ξέρω πως θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο για έναν ηθοποιό του οποίου μερικοί από τους τελευταίους πρωταγωνιστικούς του ρόλους είναι αυτοί στα INHERENT VICE, THE MASTER και HER αλλά ειλικρινά πιστεύω πως ο Joaquin Phoenix δίνει την καλύτερη του ερμηνεία μέχρι σήμερα στην συγκεκριμένη ταινία. Εμβαθύνει τόσο πολύ στον ρόλο του και γίνεται ανατριχιαστικά πιστικός και εκφραστικός σε έναν ρόλο με μεγάλες απαιτήσεις. Στα μόλις 90 λεπτά ταινίας η απροβλεπτότητα του είναι τρομακτική και δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του ούτε δευτερόλεπτο.

Από την άλλη πάλι τι να πει κανείς για την σκηνοθέτη και σεναριογράφο Lynne Ramsay. Αν και λίγες, οι ταινίες της κάθε φορά σκάνε σαν βόμβες στην ψυχοσύνθεση του θεατή. Η ανάλυση των χαρακτήρων της είναι φανταστική και οι ιστορίες δεν κάνουν καμία έκκληση για εμπάθεια αλλά κοιτάνε το πρόβλημα ωμά και στα μάτια. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα ακριβώς μετά την συγκεκριμένη να κάνετε το δώρο στον εαυτό σας και να ρίξετε μια ματιά στις προηγούμενες δουλειές της.

Αν και οι αναφορές σε αντίστοιχες ταινίες των 70's και συγκεκριμένα στο TAXI DRIVER είναι αρκετές, το YOU WERE NEVER REALLY HERE αποτελεί μια τελείως ξεχωριστή και μοναδική ναυαρχίδα. Ένα από τα πράγματα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση πέρα από το πανέμορφο στιλ και χαρακτήρα που έχει, είναι και η σημαντικότητα και ο σχεδιασμός των ήχων στην ταινία όπως και το στοιχειωτικό της σάουντρακ.  

Το YOU WERE NEVER REALLY HERE είναι ένα μια ταινία που θα σας κρατήσει τσιτωμένους για 90 ασταμάτητα λεπτά χωρίς ίχνος "κοιλιάς" κάπου ενδιάμεσα. Είναι χωρίς κανέναν ανταγωνισμό ότι καλύτερο έχω δει μέχρι τώρα για φέτος.






Σκηνοθεσία : Lynne Ramsay
Σενάριο : Lynne Ramsay, Jonathan Ames
Παίζουν : Joaquin Proenix, Ekaterina Samsonov 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου