Pages

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

David Lynch : The Art Life

Μπορεί σε ενα blog με προτάσεις ταινιών να μην έχω την δυνατότητα να δοξάσω αρκετά την καινούργια σεζόν του Twin Peaks, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ όμως πιστεύω πως θα περάσει το μήνυμα...
Το David Lynch : The Art Life φαίνεται πως κουβαλάει μια παρόμοια ατμόσφαιρα με αυτή των ταινιών του Lynch. Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Jon Nguyen, οντάς συνεργάτης του David Lynch εδώ και πολλά χρόνια, αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας αυτό το εγχείρημα. Επισκέπτεται τον γνωστό δημιουργό στο ατελιέ του στους λόφους του Hollywood και τον παρατηρεί όσο αυτός ασχολείται με τον καινούργιο του πίνακα και παίζει παράλληλα με την μικρή του κόρη.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εδώ σε σύγκριση με πολλά βιογραφικά ντοκιμαντέρ σκηνοθετών που έχω δει μέχρι σήμερα είναι πως το θέμα με το οποίο ασχολείται το συγκεκριμένο δεν έχει να κάνει με τις γνώστες, κινηματογραφικές επιτυχίες του σκηνοθέτη (για την ακρίβεια αν θυμάμαι καλά ούτε που αναφέρει κάποια από τις ταινίες του πέρα από το Eraserhead) αλλά με την ζωή πριν από όλα αυτά που τελικά των βοήθησαν να "ξεκλειδώσει" τελικά τον δρόμο για τον κινηματογράφο.


Εξιστορώντας ο ίδιος τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής του μέσα από αναμνήσεις, μας ταξιδευει αρχικά στην παιδική του ηλικία και στις σημαντικότερες αναμνήσεις αυτής. Οι γονείς του, έχοντας δει και οι ίδιοι το ακόρεστο πάθος του για τις καλές τέχνες του έδωσαν τρομερή ελευθερία από μικρο και του επέτρεψαν να πάρει ο ίδιος τις αποφάσεις της μαθητικής του σταδιοδρομίας. Παρόλο που δεν έβρισκε μεγάλο ενδιαφέρον στο σχολείο, κατάφερε να βρει έναν τρόπο για να ξεκλειδώσει την δημιουργικότητα του μέσω κάποιου πατέρα ενός συμμαθητή του ο οποίος ήτανε ζωγράφος και του έκανε καθημερινά μαθήματα στο προσωπικό του ατελιέ.


Μετά από μια περιθωριακή, κάπως "αλήτικη" και αντιδραστική εφηβεία και μετά από αρκετά περάσματα από διάφορα κολέγια, κατέληξε τελικά στην ακαδημία καλών τεχνών της Πενσιλβανία οπού και του δόθηκε η ευκαιρία να εξωτερικεύσει για πρώτη φορά μέσα από τους πίνακες του τους κόσμους που ονειρευότανε από μικρός. Με φόντο μια σκοτεινή, παρακμιακή και βιομηχανική πόλη της Φιλαδέλφεια εκείνης της εποχής η οποία αποτέλεσε την απόλυτη έμπνευση για τον ίδιο. Μια έμπνευση που την βλέπουμε τέλεια όχι μόνο στην πρώτη του ταινία, το Eraserhead αλλά και στις μετέπειτα δουλειές του.

Καθόλη την διάρκεια του ντοκιμαντέρ, παρακολουθούμε παράλληλα πίνακες του από σχετικά μικρή ηλικία αλλά και βίντεο-πειραματισμούς και ηχογραφήσεις από την περίοδο που τελικά αποφάσισε πως θα ήθελε να δει τους πινάκες του να αποκτούν κίνηση. Μια ιδέα που θα ολοκληρωθεί όταν μετά από έναν διαγωνισμό μικρού μήκους ταινιών, ένας παραγωγός θα προτείνει να χρηματοδοτήσει και να προωθήσει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία την οποία ετοίμαζε επί τρία ολόκληρα χρόνια, το Eraserhead.

Το φιλμ προκαλεί ανατριχίλες σε πολλές στιγμές μέσα από τις σκοτεινές αναμνήσεις που μπορεί να κουβαλάει κάποιος από παιδί. Άλλες τραγελαφικές και άλλες απλά τρομακτικές, πολλές από αυτές τις έχουμε δει αυτούσιες μέσα στις ταινίες του όλα αυτά τα χρόνια. Όπως για παράδειγμα την ανάμνηση του από μια όμορφη γυναίκα να βγαίνει ξαφνικά γυμνή και ματωμένη μέσα από το δάσος της περιοχής κοντά στο σπίτι του (αντί για αυτοκίνητο όπως στο Blue Velvet).

Ο David Lynch, μετά από 40 χρόνια κινηματογράφου με αρκετές διακρίσεις και ακόμα πιο πολλά χρόνια ζωγραφικής και μουσικής έφτασε πλέον στο σημείο που δεν έχει να αποδείξει  τίποτα και σε κανένα. Γι αυτό θεωρώ πως αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή για να κυκλοφορήσει μια τέτοια βιογραφία-εξομολόγηση. Αν είστε φαν του συγκεκριμένου σκηνοθέτη τότε θα πρέπει να το έχετε ήδη δει. Αν απλά αγαπάτε τις ταινίες και την τέχνη του κινηματογράφου, θα σας ευχαριστήσει και θα σας εμπνεύσει.




Σκηνοθεσία : Jon Nguyen
Παίζουν : David Lynch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου