Pages

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

April and the Extraordinary World (Avril et le monde truqué)

Είναι γνωστό πως η Γαλλία έχει μια παράδοση στις πρωτότυπες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Τον τελευταίο αιώνα μέσα από τις ταινίες, τα κόμικ και τα βιβλία, οι λάτρεις του είδους έχουν να θυμούνται αμέτρητα αριστουργήματα βγαλμένα από Γάλλους καλλιτέχνες. Βλέποντας το "April and the Extraordinary World", το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν : "ποιος είπε ότι δεν βγάζουν πλέον απίστευτα και πρωτότυπα animation επιστημονικής φαντασίας;". Σε σκηνοθεσία του Christian Desmares και Frank Ekinci, η ταινία αποτελεί μεταφορά της νουβέλας του γνωστού σχεδιαστή κομικ Jacques Tardi.

 

Η ιστορία της ταινίας έρχεται να μας παρουσιάσει έναν διαφορετικό και εναλλακτικό κόσμο από αυτόν που γνωρίζουμε.

Όλα ξεκινάνε από τα τέλη του 19ου αιώνα όταν ο Ναπολέων ο 3ος θα συνωμοτήσει κρυφά με τον επιστήμονα Γκούσταβ για να ανακαλύψουν μαζί ένα φίλτρο με το οποίο θα μετατρέψει τον στρατό της Γαλλίας σε υπερανθρώπους ώστε να καταφέρει να κερδίσει τον πόλεμο με την Πρωσία. Τα πειράματα όμως θα αποτύχουν και ο Ναπολέων μαζί με τον επιστήμονα θα ανατιναχτούν ξαφνικά μαζι με το εργαστήριο και το σχέδιο τους θα σταματήσει εκεί. Έτσι ο νεαρός γιος και διάδοχος του Ναπολέων θα πάρει την κυριαρχία και σύντομα θα δώσει ένα τέλος στον πόλεμο ερχόμενος σε συμβιβασμό με τους Πρώσους. 

Το αποτέλεσμα θα είναι η ιστορία όπως την γνωρίζουμε να αλλάξει και ο 20ος αιώνας να αποτελεί ένα "πάγωμα" για τις επιστήμες. Ξαφνικά, όλοι οι μεγάλοι επιστήμονες όπως ο Αϊνστάιν, ο Χερτς, ο Μαρκόνι και πολλοί άλλοι θα εξαφανιστούν μυστηριωδώς και ο ηλεκτρισμός, το ραδιόφωνο και πολλές ακόμα εφευρέσεις και μορφές ενέργειας δεν θα ανακαλυφθούν ποτέ. Φτιάχνοντας ακόμα μηχανές γύρω από την μοναδική και γνωστή μορφή ενέργειας που υπάρχει, ο κόσμος θα παρακμάσει μένοντας στην εποχή του ατμού.


Μετά από αρκετά χρόνια και όταν πλέον τα δάση ολόκληρης της Ευρώπης θα έχουν αποψιλωθεί, η κυβέρνηση της Γαλλίας θα χρειαστεί να ψάξει για μια νέα πηγή ξυλείας όπως αυτή του Καναδά. Για να μπορέσει να εισβάλει όμως σε μια ξένη χώρα θα επιστρατεύσει όλους τους επίδοξους επιστήμονες που έχουν μείνει στον κόσμο έτσι ώστε να ανακαλύψουν καινούργια όπλα που θα βοηθήσουν την χώρα να κερδίσει έναν πόλεμο ενάντια στον Καναδά για τα πλούσια δάση που βρίσκονται εκεί.

Σε ένα εναλλακτικό Παρίσι αυτού του κόσμου ζει και η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, η April (Marion Cotillard). Μια νεαρή επιστήμονας που προσπαθεί να κρατήσει το εργαστήριο και τις έρευνες της κρυφές από την κυβέρνηση και να συνεχίσει τα πειράματα των γωνιών και του παππού της πάνω στο φίλτρο που δημιουργεί υπερανθρώπους. Στην προσπάθεια της να φτιάξει μια δόση για να σώσει την άρρωστη γάτα της, η April θα βρει ένα σημείωμα από τον πατέρα της το οποίο θα την οδηγήσει σε μια σειρά από ερωτήματα και μυστήρια γύρω από τις έρευνες της οικογενείας της και την χαμένη τεχνολογία που δεν μπόρεσε να δει ποτέ το φως της δημοσιότητας.


Παρόλο που η γλώσσα και η εικόνα της ταινίας δεν είναι ακατάλληλη για μικρά παιδιά, ο κόσμος που γνωρίζουμε μέσα από το "April and the Extraordinary World" είναι αρκετά πολύπλοκος για να βάλει κανείς απλές ταμπέλες για το ποιος είναι κακός και ποιος καλός. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί εδώ. Αυτός είναι πιστεύω και ο λόγος που η ταινία θα τραβήξει περισσότερο το ενδιαφέρον του ενήλικου κοινού και θα σαστίσει λίγο τις μικρότερες ηλικίες.

Με την μεταφορά της νουβέλας σε ταινία οι δημιουργοί προσπάθησαν επίσης να κρατήσουν και το αρχικό σχέδιο και στιλ του Jacques Tardi και νομίζω ότι έκαναν φοβερή δουλειά. Υπάρχει μια old school διάθεση και υφή στην εικόνα που κάνει την ταινία να μοιάζει πως γυρίστηκε πριν 40 χρόνια. Αυτό φυσικά μπορεί να είναι κάτι που ενθουσιάζει τους φαν και τους τύπους σαν εμένα αλλά θα κάνει μικρότερες ηλικίες μάλλον να βαρεθούν εύκολα. 


Ο ιδιαίτερος, Steampunk κόσμος θα ενθουσιάσει πιστεύω όλους του φαν του είδους. Με επιρροές από παλιότερες ταινίες όπως το "Metropolis" του Fritz Lang αλλά και το Γαλλικό αριστούργημα "Fantastic Planet" του 1973 μοιάζει να αποτελεί και έναν μικρο φόρο τιμής στον χώρο.

Εδώ και πολλά χρόνια κινηματογραφιστές και σχεδιαστές εμπνέονται συνεχώς νέους και αξιοθαύμαστους κόσμους και μας εκπλήσσουν για πάνω από έναν αιώνα. Το "April and the Extraordinary World" είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτών των κόσμων και βάζει την δική του υπογραφή στην λίστα με τα καλύτερα animation επιστημονικής φαντασίας. Είτε δείτε την πρωτότυπη Γαλλική είτε την Αγγλική-μεταγλωττισμένη έκδοση θα σας εκπλήξει. Για μένα αποτελεί σίγουρα το καλύτερο animation που είχα την τύχη να παρακολουθήσω φέτος. 




Βαθμολογία : 9/10
Σκηνοθεσία : Christian Desmares, Frank Ekinci
Παίζουν : Marion Cotillard, Philippe Katerine, Jean Rochefort 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου