Pages

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

10 Cloverfield Lane

Η περίπτωση του "10 Cloverfield Lane" αποδεικνύει πως τις περισσότερες φορές όσα λιγότερα γνωρίζεις για μια ταινία τόσο το καλύτερο. Κανένας δεν γνώριζε την ύπαρξη του συγκεκριμένου φιλμ μέχρι τον φεβρουαριο, όπου και κυκλοφόρησε το ένα και μοναδικό τρέιλερ. Από το τρέιλερ αυτό, καταλαβαίνει κανείς προς έχουμε να κάνουμε με μια τελείως διαφορετική προσέγγιση από αυτήν της πρώτης ταινίας. Το found footage τρεντ τις προηγούμενης δεκαετίας που είχε υιοθετήσει το "Cloverfield" του 2008, έχει μετατραπεί τώρα σε ένα κλειστοφοβικό θρίλερ που θα μας θυμίσει περισσότερο τις ταινίες μυστηρίου των 50's και 60's.
 
Στην ιστορία του "10 Cloverfield Lane", παρακολουθούμε με αγωνία την μοίρα της κεντρικής ηρωίδας, Michelle (Mary Elizabeth Winstead). Μετά από ένα ξαφνικό αυτοκινητιστικό ατύχημα, η Michelle ξυπνάει σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο που φαινεται να βρίσκεται αρκετά μέτρα κάτω από την γη. Εκεί σύντομα θα γνωρίσει τον Howard (John Goodman), τον άνθρωπο που την μετέφερε σε αυτό το καταφύγιο, ο οποίος ισχυρίζεται πως είναι περισσότερο σωτήρας της παρά απαγωγέας. Της εξηγεί πως στον δρόμο για το καταφύγιο του, είδε την πληγωμένη κοπέλα και αποφάσισε να την σώσει παίρνοντας την μαζί του.

 
Της λέει επίσης πως η πόλη και πιθανόν ολόκληρη η Αμερική, έχει δεχθεί πυρηνική επίθεση και ο αέρας δεν είναι πλέον αναπνεύσιμος. Πιστεύει πως οποιοσδήποτε δεν βρήκε έναν παρόμοιο τρόπο για να προφυλαχτεί, είναι πλέον νεκρός. Οι θεωρίες του Howard για το ποιος μπορεί να τους έχει επιτεθεί είναι πολλές αλλά δεν είναι ακόμα σίγουρος για το πια απ'όλες είναι η πραγματική. Μπορεί να είναι οι Ρώσοι αυτοί που επιτέθηκαν, μπορεί να είναι οι Κορεάτες ή ακόμα και κάποια εξωγήινη φυλή. Όποιος και να είναι ο εχθρός, ο Howard πιστεύει πως η ατμόσφαιρα έξω από το καταφύγιο δεν θα είναι αναπνεύσιμη για τα επόμενα 1-2 χρόνια.

Την ιστορία του Howard υποστηρίζει και ένας δεύτερος άντρας, ο Emmett (John Gallagher Jr.) ο οποίος ισχυρίζεται πως είναι γείτονας του Howard και υπήρξε και ο ίδιος μάρτυρας αυτής της αγνώστου ταυτότητας επίθεσης.
Ακούγοντας όλα αυτά, η Michelle θα πρέπει να βρει τον τρόπο να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω απ'όλα και που βρίσκεται η αλήθεια σε αυτά που άκουσε και που το ψέμα.


Η πραγματική "δύναμη" στο "10 Cloverfield Lane" βρίσκεται σε δυο πράγματα. Το πρώτο από αυτά είναι το καλογραμμένο σενάριο που θα σε βάλει να φαντάζεσαι διάφορες θεωρίες και αμέτρητα σενάρια για το πως θα εξελιχθεί το επόμενο λεπτό και ποιο θα είναι τελικά το τέλος. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως εντέλει ο θεατής μόνο κατά προσέγγιση θα καταφέρει να λύσει το μυστήριο.

Το δεύτερο δυνατό στοιχείο είναι σίγουρα το πρωταγωνιστικό τρίο και κυρίως ο John Goodman και η Mary Elizabeth Winstead. Ο John Goodman ήταν τόσο απολαυστικός και έδειχνε να παθιάζεται τόσο πολύ με τον χαρακτήρα του που κάθε φορά που στην οθόνη φαινόταν το πρόσωπο του ήθελα να σηκωθώ και να χειροκροτήσω. Είναι ωραίο να βλέπεις ηθοποιούς σαν και αυτόν να σηκώνουν στους ώμους τους μεγαλύτερους ρόλους απ'ότι τους έχουμε συνηθίσει.

Σε τελική ανάλυση, έχουμε να κάνουμε με ένα έξυπνο και γεμάτο σασπένς θρίλερ με μερικούς καλογραμμένους χαρακτήρες που θα σας κρατήσει και θα σας αναγκάσει να μαντεύετε μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Οι τρεις πολύ καλοί ηθοποιοί, η πολύ καλή σκηνοθεσία και το αγωνιώδες μουσικό ντύσιμο θα κάνουν το "10 Cloverfield Lane" μια ευχάριστη εμπειρία είτε το προλάβετε στους κινηματογράφους είτε το δείτε τελικά στο σπίτι. Όπως και να χει, αξίζει και τον χρόνο και το χρήμα. 





Βαθμολογια : 8.5/10
Σκηνοθεσία : Dan Trachtenberg
Παίζουν : John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr.

1 σχόλιο: