Pages

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Ready Player One

Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα ιδέα για το βιβλίο του Ernest Cline μέχρι που διάβασα πριν από αρκετό καιρό ότι θα αναλάβει την μεταφορά του στον κινηματογράφο ο Steven Spielberg. Και μιας και η ιστορία του βιβλίου αποτελεί έναν τεράστιο φόρο τιμής στην ποπ κουλτούρα κυρίως των 80''s, το να το αναλάβει ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης ακούγεται ιδανικό.







Για τους περισσότερους άνω των 30 ο Steven Spielberg θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στις κινηματογραφικές μας αναμνήσεις. Πολλές από τις ταινίες του θεωρούνται αριστουργήματα και χάραξαν των δρόμο με τις ιδέες τους για πολλούς δημιουργούς σήμερα. Παρόλα αυτά τα τελευταία αρκετά χρόνια έχει αφήσει κάπως το πόδι από το "γκάζι" και οι ταινίες που επιλεγεί διατηρούν συνήθως έναν πιο αυστηρό και πολιτικοποιημένο χαρακτήρα (προσωπικά νομίζω πως έμεινα ευχαριστημένος από όλες όσες έτυχε να δω). Είχα αρκετή αγωνιά να δω λοιπόν αν έχει ακόμα εκείνο το μαγικό άγγιγμα που νόμιζα πως είχε όταν ήμουν μικρότερος.



Η ιστορία διαδραματίζεται στο δυστοπικό έτος 2045 όπου η παγκόσμια οικονομία έχει καταρρεύσει και οι περισσότεροι πολίτες ζούνε σε παραγκουπόλεις φτιαγμένες κυρίως από στοιβαγμένα τροχόσπιτα. Η μόνη διέξοδος από την μιζέρια της καθημερινότητας για όλους είναι ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας με το όνομα OASIS. Στον κόσμο του OASIS ο καθένας υποδύεται οποίον χαρακτήρα επιθυμεί και τα πράγματα που μπορεί να κάνει και να πετύχει εκεί μέσα δεν έχουν όρια.


Πίσω από το πετυχημένο βιντεοπαιχνίδι βρίσκεται ο δημιουργός του  James Halliday (Mark Rylance) ο οποίος τυχαίνει να έχει μια τεράστια μανία με την ποπ κουλτούρα και γι αυτό έχει γεμίσει κάθε γωνιά του παιχνιδιού με 80's νοσταλγία. Με την ανακοίνωση του θανάτου του θα ξεκινήσει από τον ίδιο ένα κυνήγι θησαυρού μέσα στο OASIS. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρούνε 3 κλειδιά που βρίσκονται καλά κρυμμένα στον ψηφιακό κόσμο. Ο πρώτος που θα καταφέρει να τα βρει θα κληρονομήσει τις μετοχές και την κατοχή της ίδιας της εταιρίας.


Ας μιλήσουμε πρώτα για το αυτονόητο. Η ταινία αποτελεί μια τεράστια ωδή στην συγκεκριμένη κουλτούρα των τελευταίων 40 χρόνων. Αν είσαι από μιας ηλικίας και πάνω δεν υπάρχει περίπτωση να μην υποδεικνύεις κάθε 5 δευτερόλεπτα τις λεπτομέρειές που παρατήρεις την πρώτη φορά που θα το δεις. Το να μην αποκαλύψω ούτε μια από αυτές θέλει προσπάθεια. Οι αναφορές εντωμεταξύ είναι τόσες πολλές που ακόμα και ένα ψάξιμο στο ίντερνετ δεν μπορεσε να με βοηθήσει να τις βρω όλες. Το απόλυτο geek όργιο συνοδεύεται φυσικά με τα ανάλογα τραγούδια από ροκ και ποπ των 80's που θα ξυπνήσουν κάθε αίσθημα νοσταλγίας που σου χει μείνει.

Αν όμως βγάλουμε τις αναφορές τι μένει; 

Η ταινίας συγκεντρώνει ένα αρκετά καλό καστ ηθοποιών με τους Tye Sheridan, Olivia Cooke και τον καταπληκτικό Mark Rylance ο οποίος αποτελεί και την "μούσα" του Spielberg τα τελευταία χρόνια αφού είναι η τρίτη στην σειρά ταινία του που συμμετέχει και απ ότι είδα ακολουθούν και άλλες.

Η ιστορία είναι αρκετά ολοκληρωμένη και με σωστή δομή χωρίς άσκοπες υποιστορίες και ανούσιες σκηνές. Δεν θα μπω στον κόπο να μιλήσω πόσο καλή μεταφορά του βιβλίου αποτελεί γιατί νομίζω δεν έχει σημασία. Ο κινηματογράφος αποτελεί διαφορετικό μέσο και η συγκεκριμένη ταινία προσωπικά με κάλυψε.

Με το READY PLAYER ONE ο Steven Spielberg δείχνει πως δεν κουβαλάει τυχαία αυτό το όνομα. Η ταινία διατηρεί μια ασταμάτητη και διασκεδαστική ενέργεια από την αρχή ως το τέλος και η σκηνοθεσία ειδικά στις σκηνές δράσης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλά Blockbuster της εποχής μας. 

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν πιστεύω ότι το READY PLAYER ONE αποτελεί την καλύτερη ταινία για φέτος ή κάτι τέτοιο. Είναι μια οικογενειακή ταινία φαντασίας για μικρούς και μεγάλους και νομίζω πως είναι ιδανικά φτιαγμένη για την σύγχρονη εποχή μας.





Σκηνοθεσια : Steven Spielberg
Σενάριο : Zak Penn, Ernest Cline
Παίζουν : Tye Sheridan, Olivia Cooke, Mark Rylance

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου