Pages

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Brigsby Bear

Αυτό που πάντα με τραβούσε με τις ταινίες σαν το BRIGSBY BEAR είναι πως όταν καθίσεις να δεις κάτι για το οποίο δεν εχεις ιδέα τι πραγματεύεται η έκπληξη και η ευχαρίστηση που μπορεί να σου προσφέρει πολλές φορές σκάει σαν βόμβα μέσα στο κεφάλι σου, ξεπερνώντας κατά πολύ κάθε προσδοκία που είχες εξαρχής για την ταινία. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει παρά μόνο με ελάχιστες ταινίες  κάθε χρόνο.






Η βασική ιδέα της ταινίας δίνεται από τα πρώτα κιόλας λεπτά οπού μαθαίνουμε πως ο James (Kyle Mooney) είναι ένας 30χρονος τύπος που έχει απαχθεί μικρός και έχει μεγαλώσει με τους γονείς/απαγωγείς του σε ένα καταφύγιο από το οποίο δεν επιτρέπεται να βγει γιατί τον έχουν πείσει πως ο αέρας έξω από κει είναι τοξικός.
Προκειμένου να μπορέσει να κοντρολάρει  την συμπεριφορά του "ο πατέρας" του (Mark Hamill) γυρίζει κρυφά ένα παιδικό σόου επιστημονικής φαντασίας με πρωταγωνιστή έναν αρκούδο σε διάφορες περιπέτειες. Το σόου αυτό θα γίνει φυσικά το μοναδικό χόμπι και εμμονή που θα αποκτήσει ο James μεγαλώνοντας.


Σε μια συνέχεια που θυμίζει λίγο ένα εναλλακτικό THE ROOM, όταν τελικά η αστυνομία βρει και βγάλει από το καταφύγιο τον James θα τον γυρίσει στο πραγματικό του σπίτι και στην αληθινή του οικογένεια. Εκεί οι γονείς του (Matt Walsh και Michaela Watkins) και η αδερφή του (Ryan Simpkins) θα του πουν όλη την αλήθεια για την ζωή του και θα προσπαθήσουν να τον βοηθήσουν να εγκλιματιστεί στον αληθινό κόσμο. Πράγμα δύσκολο μιας και ο ίδιος το μόνο που γνωρίζει και έχει στο μυαλό είναι ο αγαπημένος του ήρωας.


Ο γνωστός κωμικός από την σειρά Saturday Night Live, Kyle Mooney πρωταγωνιστεί στο BRIGSBY BEAR ενώ στην σκηνοθεσία/σενάριο βρίσκονται οι παιδικοί του φίλοι Greg Kinnear και Kevin Costello. Οι τρεις τους πραγματοποιούν το όνειρο τους να δουλέψουν μαζί σε μια κινηματογραφική παραγωγή και αποδεικνύουν πως δεν χρειάζονται και πολλά λεφτά για μια καλή ταινία (κάτι που το γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες φυσικά απλά στην εποχή μας κάλο είναι να το επαληθεύουμε κάθε τόσο) παρά μόνο μια καλή ιδέα. Και η συγκεκριμένη ιδέα ήταν και καλή και πρωτότυπη.

Ο Kyle Mooney είναι πολύ καλός στον ρόλο του James και η εμμονή του με τον αρκούδο και τις περιπέτειες του είναι η ψυχή της ταινίας. Και ενώ την ίδια εμμονή θα μπορούσαμε να την έχουμε δει σε ένα ωραιότατο θρίλερ, εδώ εκπέμπει μια διαφορετική αύρα. Πρόκειται για μια κωμική, ανεβαστική και συγκινητική ιστορία.

Δεν ανακαλύπτει κανείς συχνά μια ταινία με τόσο φρέσκες ιδέες πάνω σε τόσο οικεία θέματα. Ιδέες όπως η κουλτούρα των φαν, η ωριμότητα-ενηλικίωση και το πάθος για δημιουργία.
Το BRIGSBY BEAR βρίσκεται σίγουρα ανάμεσα στις καλύτερες και πιο πρωτότυπες ταινίες που είδα φέτος και λυπάμαι που δεν μου δόθηκε η ευκαιρία (ή μου δόθηκε και δεν την άρπαξα) να την δω στον κινηματογράφο. 





Σκηνοθεσία : Dave McCary
Σενάριο : Kevin Costello, Kyle Mooney
Παίζουν : Kyle Mooney, Mark Hamill, Jane Adams

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου