Pages

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Irrational Man

Για μένα κάθε ταινία που δημιουργεί τόσες πολλές αντιφατικές γνώμες είναι αυτόματα μια ταινία που πρέπει να παρακολουθήσω, και αυτό συμβαίνει σχεδόν με κάθε ταινία του Woody Allen. Ενός από τους πιο ταλαντούχους και "παλιούς" παραμυθάδες του Χόλιγουντ. Στις περισσότερες ταινίες του ασχολείται κυρίως με τις σκοτεινές πτυχές της ανθρωπινής ψυχής και το κάνει με έναν αστείο και δικό του τρόπο. Έχοντας παραλείψει μόλις δυο χρόνιες, από το 1969 ο σκηνοθέτης κυκλοφορεί κάθε χρόνο μια καινούργια του φανταστική ιστορία. Για τον λόγο αυτόν, το "Irrational Man" ίσως να μην βρίσκεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα αριστουργήματα του Woody Allen, όμως πρόκειται για μια διασκεδαστική και αυθεντική ταινία.




Στο "Irrational Man" ο Joaquin Phoenix υποδύεται τον Abe. Έναν καθηγητή της φιλοσοφικής που μετακομίζει από την Αγγλία στην Αμερική για να διδάξει στο πανεπιστήμιο μιας μικρής πόλης. Στους φοιτητές και στους καθηγητές όμως, η φήμη του τον έχει ήδη διαδεχθεί. Όλοι γνωρίζουν για έναν χωρισμένο και λυπημένο άνθρωπο ο οποίος έχει χάσει και τον καλύτερο του φίλο στον πόλεμο. Καταστάσεις που των έκαναν να στραφεί στα βιβλία και στην φιλοσοφία. Μια αθεράπευτα ρομαντική και βασανισμένη ψυχή.
Με την άφιξη του στην πόλη, θα τον πλησιάσουν αμέσως δυο "θαυμάστριες" του. Η Rita (Parker Posey), μια καθηγήτρια η οποία προσπαθεί να γλυτώσει από τον δυστυχισμένο της γάμο, και η Jill (Emma Stone), μια από τις καλύτερες μαθήτριες του που θα ήθελε να είναι κάτι παραπάνω από φίλη του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Abe, είναι πως καμία από τις δυο δεν αρκεί για να του ξυπνήσει και πάλι την θέληση για ζωή.

 
Και εκεί που θα περίμενε κανείς πως πρόκειται για μια τυπική αισθηματική ταινία, όλα αλλάζουν όταν ο Abe και η Jill ακούνε κατά λάθος την συζήτηση μερικών άγνωστων σε μια καφετέρια. Μετά από αυτό ο Abe αποφασίζει να πάρει μια απόφαση η οποία τελικά θα του δώσει την πνοή και το "σκούντημα" που χρειαζόταν στην ζωή του. Το πρόβλημα είναι πως αυτή η απόφαση δεν θα αλλάξει μόνο την ζωή του αλλά και τις ζωές όλων γύρω του.


Με την πάροδο των χρόνων ο Woody Allen έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη με μερικές ταινίες του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορεί κανένας να τον αντιγράψει, αλλά και πολλές φορές να μην μπορεί να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό του. Το "Irrational Man" δεν ανήκει μέσα στο τοπ 10 των ταινιών του, αλλά δεν έχει θέση και στον ράφι των χειρότερων. Βρίσκεται κάπου πάνω από την μέση. Σε κάποιους θα θυμίσει αρκετά το "Match Point" (μια από τις αγαπημένες μου του Woody Allen) όπως και το "Crimes and Misdemeanors". Επίσης ο χαρακτήρας του Abe ίσως να θεωρείται μια κλασική πλέον φιγούρα στις ιστορίες του δημιουργού. 

Το πρωταγωνιστικό τρίο, είναι απολαυστικότατο. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ άλλους σε αυτούς τους ρόλους. Η ταινία είναι σχετικά σύντομη και η ιστορία σε απορροφάει απευθείας, ενώ η αγωνιά και η ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν τα πράγματα αυξάνονται σταδιακά καταλήγοντας σε ένα ταιριαστό και δίκαιο φινάλε.
Αν είστε οικείοι με το στιλ του Woody Αllen και σας αρέσουν οι ταινίες του, αυτή δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει. Αν πάλι δεν είστε και μεγάλοι φαν, το "Irrational Man" μπορεί να σας εκπλήξει.





Βαθμολογία : 7.5/10
Σκηνοθεσία : Woody Allen
Παίζουν : Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου