Pages

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Miracle in Cell No.7

Όταν πρόκειται για ταινίες έχω να δηλώσω πως γενικά δεν κλαίω. Έχω δει ταινίες που με συγκίνησαν ή με έκαναν να θέλω να κλάψω αλλά δεν το έκανα. Ίσως γιατί μετά από τόσα πολλά οπτικά "ερεθίσματα" απέκτησα μια κάποια ανοσία. Μάλλον ακόμα δεν έχω βρει την ταινία που θα με "χτυπήσει" στο αδύναμο σημείο μου. Νόμιζα πως αυτό θα κρατήσει για πάντα αλλά έκανα λάθος. Το Miracle in Cell No.7 είναι ένα κορεάτικης παράγωγης δράμα και την χρονιά που μας πέρασε έγινε η τρίτη πιο πετυχημένη ταινία κορεάτικης παράγωγης όλων των εποχών.

Οι Κορεάτες σκηνοθέτες και σεναριογράφοι έχουν δώσει στο παρελθόν πολλές ταινίες με "περίεργες" και φρέσκιες ιστορίες αλλά και πολλές που είναι επηρεασμένες από ήδη υπάρχουσες και πετυχημένες ταινίες. Και στις δυο περιπτώσεις καταφέρνουν πάντα να κάνουν την εμπειρία ιδιαίτερη. Ακόμα και αν η ταινία αποτελεί ίσως ένα αντίγραφο μιας γνωστής Αμερικάνικης καταφέρνουν να την απογειώσουν με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο. Κυρίως τα δράματα. Μια τέτοια ταινία είναι και η συγκεκριμένη.


Το Miracle in Cell No.7 είναι η ιστορία ενός αξιαγάπητου πατέρα με νοητική καθυστέρηση και της επτάχρονης κόρης του η οποία έχει αναλάβει τα ινία του "ενήλικα" στην μεταξύ τους σχέση.
Μια μέρα ο Yong-gu, θέλοντας να κάνει δώρο στην κόρη του την σχολική τσάντα που τις αρέσει θα ακολουθήσει ένα κοριτσάκι με την ίδια τσάντα στον δρόμο προς τα καταστήματα με σκοπό να μάθει από που θα προμηθευτεί και ο ίδιος μια ίδια. Λίγα λεπτά αργότερα το μικρό κορίτσι θα βρεθεί νεκρό στα χέρια του με τον ίδιο να παρακαλάει για βοήθεια. Το πρόβλημα είναι πως ο πατέρας του νεκρού κοριτσιού είναι και ο αρχηγός της αστυνομίας, ο οποίος εκμεταλλευόμενος το νοητικό πρόβλημα του Yong-gu δεν θα διστάσει να τον κλείσει στην φυλακή για βιασμό και φόνο ανηλίκου χωρίς ούτε ένα στοιχείο στα χέρια του για απόδειξη.
Μέσα στην φυλακή ο Yong-gu θα βρει συμμάχους τους συγκρατούμενους του οι οποίοι θα πειστούν για την αθωότητα του και θα προσπαθήσουν να τον βοηθήσουν στην μάχη με την δικαιοσύνη και την επανένωση με την κόρη του.


Η ταινία σου δίνει μια ιδέα για το τι περίπου ζουν οι φυλακισμένοι σε τέτοιες περιπτώσεις, πως το σύστημα δικαιοσύνης μας μπορεί να "τρυπήσει" ανά πάσα στιγμή και το πως άτομα μα ειδικές ανάγκες πέφτουν πολλές φορές θύματα εκμετάλλευσης μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να γεννήθηκαν με ένα μειονέκτημα σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους.

Όπως αναφέρω και πιο πάνω, οι Κορεάτες έχουν έναν ξεχωριστό τρόπο για να φέρνουν μια ταινία στα μέτρα τους και αυτός είναι οι ηθοποιίες. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι τόσο πιστευτοί που νιώθεις πως βλέπεις πραγματικά γεγονότα να συμβαίνουν μπροστά σου. Υπάρχει ένα έμφυτο δράμα στα μάτια τους και αυτό αποτελεί από μόνο του μια μεγάλη ώθηση για το φιλμ. Καλοφτιαγμένο και εύκολο για να παρακολουθήσει κανείς, το Miracle in Cell No.7 φαίνεται να μην "μπάζει" από πουθενά.
Από κει και πέρα σε ποιον αναφέρεται ο τίτλος "Miracle"; Στην μικρή κόρη του Yong-gu; Στην σχέση που αναπτύσσεται με αυτόν και τους συγκρατούμενους του; Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να απαντήσει ο καθένας μόνος του βλέποντας την ταινία. Είναι από εκείνες τις ταινίες που έχουν την δύναμη να αλλάξουν τα μυαλά του θεατή προς το καλύτερο κάνοντας τον ευτυχισμένο για το δώρο της ζωής.





Βαθμολογία : 8.5/10
Σκηνοθεσία : Lee Hwan-Kyung
Παίζουν : Ryu Seung-ryong, Gal So-won, Oh Dal-su, Park Won-sang

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου