Pages

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Hereditary

Όχι πως χρειάζεται για να πειστεί κανείς αλλά από το τρέιλερ και μόνο καταλαβαίνεις ότι το Hereditary δεν είναι μια ταινία τρόμου όπως οι άλλες. Η εταιρία παραγωγής A24 τα τελευταία χρόνια έχει δώσει μια καινούργια πνοή στις ταινίες τρόμου και κάθε νέα τις δουλειά έχει πλέον την ευκαιρία να σταθεί ανάμεσα στις καλύτερες μοντέρνες-κλασσικές. Η συγκεκριμένη το πέτυχε και με το παραπάνω.






Η ταινία ξεκινάει με την Annie Leigh (Toni Collete). Μια καλλιτέχνη η οποία ασχολείται επαγγελματικά με την κατασκευή λεπτομερειακών μίνι-διοραμάτων ενώ παράλληλα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με την στεναχώρια της από τον πρόσφατο θάνατο της γριάς μητέρας της. Προκειμένου να μπορέσει να ξεπεράσει την θλίψη της και να επιστρέψει πνευματικά στην καθημερινότητα παρέα με τον άντρα της και τα δυο παιδιά της (τον απαθή έφηβο Peter ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για το κάπνισμα και τα κορίτσια και την αντικοινωνική και κλειστή στον εαυτό της Charlie), η Annie θα αρχίσει να επισκέπτεται κρυφά ένα ψυχοθεραπευτικό γκρουπ στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι με παρόμοια προβλήματα.


Στις συναντήσεις αυτές θα γνωρίσει μια γυναίκα με την οποία θα έρθει πιο κοντά, την Joan. Η Joan θα πείσει την Annie να εξετάσει μια νέα, πιο μυστικιστική μέθοδο προκειμένου να ξεπεράσει την στεναχώρια της όμως αντί να γίνουν τα πράγματα καλύτερα, αυτό θα ξεκλειδώσει μια νέα αλληλουχία κρυφών μυστικών και αναπάντεχων εκπλήξεων.


Το να προσπαθήσει κανείς να προτείνει το HEREDITARY χωρίς να αποκαλύψει μερικές από τις εκπλήξεις που κρύβει είναι ιδιαίτερα δύσκολο μπορώ να πω. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το δεις χωρίς ίχνος από πληροφορίες και σπόιλερ έτσι ώστε να βιώσεις κάθε στιγμή σφιξίματος και αγωνιάς. Και οι στιγμές αυτές είναι πολλές. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας δεν υπάρχουν jump scares και περιττά τρομάγματα παρόλα αυτά η αγωνιά σταδιακά αυξάνεται ώσπου κορυφώνεται άψογα το τελευταίο 20λεπτο.

Στο αποτέλεσμα αυτό συντελεί φυσικά ένα υπέροχο καστ που φαίνεται πως ζει την κάθε στιγμή της ιστορίας με την Toni Collette να δίνει πραγματικά τον καλύτερο της εαυτό.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι σε μια ταινία σαν και αυτή είναι το δυνατό σάουντρακ και η χρήση των ήχων (όπως και η ανατριχιαστική έλλειψη αυτών). Έχω ακούσει ήδη την μουσική της ταινίας αρκετές φορές από την προηγούμενη βδομάδα που την είδα.

Το HEREDITARY είναι μια ταινία που παίρνει τον χρόνο της για να πει αυτό που θέλει και αυτό είναι κάτι που πολλούς θα τους ξενερώσει αλλά κάποιους άλλους θα τους εκστασιάσει. Είναι από αυτές τις ταινίες που διχάζουν και δεν αφήνουν ενδιάμεσα περιθώρια. Όπως και να χει, αν σας αρέσουν οι ταινίες τρόμου η συγκεκριμένη σίγουρα θα σας "φυτέψει" μερικές εικόνες που θα θυμάστε για καιρό. Σίγουρα μια από τις καλύτερες τις χρονιάς.





Σκηνοθεσία : Ari Aster 
Σενάριο : Ari Aster
Παίζουν : Toni Collette, Milly Shapiro, Gabriel Byrne

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου