Pages

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

High Rise

Το "High Rise", αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά της ομότιτλης νουβέλας του J.G. Ballard από τον σκηνοθέτη Ben Wheatley. Μια ταινία που από την πρώτη φορά που είδα το τρέιλερ περίμενα πως και πως. Είναι η ιστορία μιας κλειστής κοινωνίας ενός φουτουριστικού ουρανοξύστη που αν και προσφέρει μια ιδανική ζωή στους ενοίκους αυτοί ξαφνικά στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλον.







Σε αυτόν τον περίεργο κόσμο του μέλλοντος, ο 40όροφος πύργος της ιστορίας φιλοξενεί ενοικιαστές στους ορόφους του ανάλογα με την οικονομική κατάσταση και το στάτους του καθενός. Στους υψηλότερους ορόφους οι εύποροι και στους χαμηλότερους οι μεσαίες και οι φτωχότερες κλάσεις. Το κτήριο επίσης διαθέτει εγκαταστάσεις που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων. Σούπερ μάρκετ, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, κινηματογράφους κ.α.

Στο επίκεντρο της ταινίας όμως βρίσκεται ο γιατρός Robert Liang (Τom Hiddleston), ένας ψυχολόγος που μόλις μετακόμισε στον 25 όροφο του κτηρίου για να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή με προοπτικές για οικογένεια.

Στην αρχή όλα δείχνουν πως λειτουργούν σωστά σε αυτήν την ουτοπία και ο κόσμος είναι χαρούμενος. Αυτή η ψευδαίσθηση όμως θα σβήσει γρήγορα σε ένα από τα πολλά ξεφαντώματα-πάρτι της ταινίας. Μια προσβολή θα οδηγήσει σε έναν καβγά και ο καβγάς σε μίσος και εκνευρισμό μεταξύ των ανθρώπων από διαφορετικούς ορόφους.

Πισωμαχαιρώματα, ένστικτα επιβίωσης, εγωκεντρισμός και φθόνος θα μετατρέψουν  αυτό το ιδανικό περιβάλλον σε ένα κατεστραμένο ερείπιο. Οι βαρβαρότητες και επαναστάσεις θα φτάσουν μέχρι τον τελευταίο όροφο όπου και κατοικεί ο αρχιτέκτονας και δημιουργός του πύργου (Jeremy Irons) ο οποίος προσπαθεί να βάλει μια τάξη στο ανεξέλεγκτο αυτό χάος. 


Αρχικά, η ταινία δεν προσπαθεί (και δεν χρειάζεται) να σε βάλει σε σκέψεις. Αποτελεί έναν άψογο καθρέφτη της κοινωνίας μας. Αυτό που ζούμε σήμερα θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε μερικά χρόνια σε αυτό που διηγήθηκε ο J.K.Ballard το 1975.

Με αγαπημένη μου ταινία του το "Only Lovers Left Alive" και τώρα το "High Rise", ο Tom Hiddleston εξακολουθεί να λάμπει σε κάθε ρόλο του τα τελευταία χρόνια (γενικά δεν πολυσυμπαθώ τον ρόλο του Λόκι στις ταινίες της Marvel αλλά στις υπόλοιπες ταινίες διαπρέπει).

Κάτι ακόμα που κάνει το "High Rise" ιδιαίτερα ξεχωριστό είναι σίγουρα η κινηματογράφηση του. Τις περισσότερες στιγμές χαζεύεις τις άψογες κινήσεις της κάμερας σε συνδυασμό με ένα πολύ δυναμικό και ασταμάτητο soundtrack. Χρώματα, μουσική και παράνοια, φανταστείτε το "High Rise" κάτι ανάμεσα σε "Requiem For a Dream" και "A Clockwork Orange".







Βαθμολογία : 8/10
Σκηνοθεσία :  Ben Wheatley
Παίζουν :  Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Luke Evans, Sienna Miller, Elisabeth Moss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου