Pages

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Kodachrome

Όσο αναφορά τις φωτογραφίες, η ψηφιακή μας καθημερινότητα μοιάζει πλέον πολύ μακριά από την εποχή που για να εμφανίσει κανείς μια φωτογραφία χρειαζόταν την σωστή μίξη χημικών, ένα σκοτεινό δωμάτιο και πολύ υπομονή για να την επεξεργαστεί. Κάτι παρόμοιο ισχύει φυσικά και για την μουσική και τις ταινίες. Με όλη αυτή την ευκολία της χρήσης και με τους φακέλους μας στον υπολογιστή γεμάτους με χιλιάδες φωτογραφίες που περιμένουν να εκτυπωθούν μήπως χάνεται λίγο η αξιοπιστία του χειροπιαστού και ο ρομαντισμός της τέχνης;



Το παραπάνω είναι ένα ερώτημα που μόνο ο τίτλος της ταινίας αρκεί για να φέρει σε σκέψεις τον θεατή. Για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται, το Kodachrome υπήρξε το πρώτο φιλμ που κυκλοφόρησε από την εταιρία Kodac και επέτρεπε για πρώτη φορά την εκτύπωση και επεξεργασία έγχρωμων φωτογραφιών. Μια "τεχνολογία" που κράτησε από το 1935 έως το 2010. Μετά από 75 χρόνια, το 2010 έκλεισε και το τελευταίο εργαστήριο εμφάνισης φιλμ στην Αμερική το οποίο βρισκόταν σε μια μικρή πόλη στο Κάνσας.

Σε αυτό το εργαστήριο θέλει να ταξιδέψει και ο Ben (Ed Harris) ο οποίος λόγο καρκίνου έχει λίγους μήνες ζωής μπροστά του και θέλει να προλάβει να εμφανίσει τα 4 τελευταία του φιλμ προτού κλείσει το μαγαζί. Με μια πολυετή καριέρα και πλέον πασίγνωστος στον χώρο της φωτογραφίας ο Ben Θα αποφασίσει να φτιάξει την σχέση του με τον γιο του Matt (Jason Sudeikis) με τον οποίο βρίσκονται για χρόνια σε διάσταση, ζητώντας του να τον συνοδέψει στο ταξίδι προς το Κάνσας.


Η αρρώστια του Ben και η προσπάθεια του για επανασύνδεση όμως δεν αρκούν για να "σπάσουν" τον εγωισμό του Matt που όμως τελικά θα δεχθεί να συνταξιδέψει μαζί του με σκοπό να εκμεταλλευτεί το ταξίδι για να κλείσει ένα συμαντικο επαγγελματικό ραντεβού που ενδεχομένως να τον σώσει από την κατρακύλα που έχει πάρει η καριέρα του ως μάνατζερ ροκ συγκροτημάτων.

Τους δυο άντρες θα συνοδέψει και η προσωπική βοηθός και νοσοκόμα του Ben, Zooey (Elisabeth Olsen) η οποία αν και ενθαρρύνει την επανασύνδεση των δυο, θα μπλέξει τα πράγματα περισσότερο.


Όπως καταλαβαίνετε το Kodachrome είναι ένα Road-Movie και σε μια ταινία σαν και αυτή το ταξίδι είναι αυτό που κάνει πολλές φορές την διαφορά και όχι ο προορισμός. Αν θα μπορούσα να κάνω μια και μοναδική παρατήρηση γι αυτό το μικρο διαμάντι είναι πως ίσως σου δίνει στο πιάτο λίγα περισσότερα πράγματα απ'όσα προσωπικά θα ήθελα.

Το καστ των τριών είναι φυσικά απολαυστικότατο με τον Ed Harris να αποτελεί μια σταθερή και αξεπέραστη αξία και τον Jason Sudeikis να αποδεικνύει στον καλύτερο του ρόλο μέχρι σήμερα το εύρος του ως ηθοποιός. Πολύ σοφή επιλογή ρόλου μετά το περσινό και επίσης πολύ καλό COLOSSAL. Η Elisabeth Olsen σε έναν ρόλο κλειδί αποτελεί και αυτή μια δυνατή αξία. Πέρα από τον ρόλο της στις ταινίες της Marvel τα φανταστικά Ingrid Goes West και Wind River τράβηξαν σίγουρα τα βλέμματα πολλών στον χώρο του κινηματογράφου και το μέλλον της μοιάζει λαμπρό. 





Σκηνοθεσία :  Mark Raso
Σενάριο : A.G. Sulzberger, Jonathan Tropper
Παίζουν : Ed Harris, Jason Sudeikis, Elisabeth Olsen 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου