Pages

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Λίγο πριν από τα φετινά Όσκαρ, κατάφερα επιτέλους να δω τις περισσότερες από τις υποψήφιες ταινίες. Έστω και στο σπίτι. Αυτή που ξεχώρισα λίγο πιο πολύ από τις καλύτερες της χρονιάς ήταν η συγκεκριμένη. Το όνομα του σκηνοθέτη Martin McDonagh έχει πλέον συνδεθεί με αλλοπρόσαλλες αλλά και διαχρονικές ιστορίες. Πέρα από ένα φανταστικό και πρωτότυπο σενάριο όμως, το THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI συνοδεύεται και με δυο από τις πιο δυνατές ερμηνείες τις χρονιάς.

 


Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Frances McDormand υποδύεται την Mildred Hayes. Μια γυναίκα η οποία πριν από λίγους μήνες έχασε την κόρη της με τον πιο βίαιο και απάνθρωπο τρόπο. Οι βιαστές και δολοφόνοι της νεαρής κοπέλας δεν έχουν βρεθεί ακόμα οχτώ μήνες μετά. Το Ebbing είναι μια μικρή κοινότητα έξω από το Missouri και είναι από εκείνες τις μικρές πόλεις όπου όλοι οι κάτοικοι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους.
Σε μια τόσο μικρή πόλη η Hayes απορεί γιατί λοιπόν δεν έχουν βρεθεί ακόμα οι δολοφόνοι της κόρης της. Προσπαθώντας να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να αφυπνίσει τις τοπικές αρχές, θα νοικιάσει τις τρεις παλιές διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται κοντά στο σπίτι της και θα αφισοκολλήσει πάνω τους ερωτήματα που αφορούν το περιστατικό, απευθυνόμενη ονομαστικά στον σερίφη της πολης (Woody Harrelson). 


Η κίνηση της Hayes θα την φέρει φυσικά αντιμέτωπη με όλους. Ακόμα πιο πολύ από την στιγμή που θα αρχίσει να απασχολεί με το θέμα της και τα τηλεοπτικά κανάλια. Πολλοί θα προσπαθήσουν να την σαμποτάρουν και να την σταματήσουν αλλά η χειρότερη αντίδραση θα έρθει από τον βοηθό του σερίφη που ακούει στο όνομα Dixon (Sam Rockwell). Ο Dixon είναι ένας απολίτιστος και οξύθυμος αστυνομικός που δεν έχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να επιβληθεί (τις περισσότερες φορές με βίαιο τρόπο) στους κατοίκους τις περιοχής, στην Hayes αλλά και σε όσους την βοηθούν.


Πρώτα απ'όλα ας μιλήσουμε για το προφανές ατού της ταινιας που είναι το καστ. Ο Woody Harrelson παραμένει εγγύηση για ρόλους σαν και αυτόν. Ο σερίφης είναι δημοφιλής και αγαπητός από όλους τους κατοίκους και παρόλο που η Hayes του επιτίθεται ανοιχτά, η πράξη της δεν θα τον αφήσει ασυγκίνητο.
Το δυνατότερο χαρτί όμως είναι ο Dixon και η σχέση του με την Hayes. Ο Dixon έχει κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για ρατσισμό και ξυλοδαρμό και το γεγονός ότι καταφέρνει και διατηρεί ακόμα την δουλειά του αστυνομικού τον κάνει ανεξέλεγκτο και επικίνδυνο. Ο Sam Rockwell είναι ένας ηθοποιός που θαυμάζω εδώ και αρκετά χρόνια και αν και έχει αρκετές αξιομνημόνευτες ερμηνείες, πάντα πίστευα πως δεν του δίνονται αρκετοί καλοί ρόλοι. Αν ένα Όσκαρ σημαίνει πως θα τον βλέπουμε συχνότερα και σε καλύτερους ρόλους τότε εύχομαι να το πάρει.

Η Frances McDormand στον ρολο της Hayes φέρνει μαζί της έναν αναντικατάστατο τσαμπουκά και ένα τεράστιο βάθος στον χαρακτήρα της. Η Hayes έχει περάσει από την θλίψη στον θυμό και ο θυμός της γεννάει ακόμα περισσότερο θυμό. Αδυνατώντας να σκεφτεί πλέον με λογική είναι έτοιμη να φτάσει την μεταξύ τους κόντρα στα άκρα.

Ο δημιουργός πίσω από αυτό το διαμάντι,  Martin McDonagh, εξελίσσει και συνθέτει υπέροχα τους χαρακτήρες και την ιστορία ενώ παράλληλα σε αρκετά σημεία εμφανίζεται και η έξυπνη μαύρη κωμωδία που συνηθίζει να χρησιμοποιεί στις ταινίες του. Το THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI είναι μια must-see ταινια ήρθε για να μείνει και να σημαδέψει την χρονιά που κυκλοφόρησε. 






Σκηνοθεσία : Martin McDonagh
Σενάριο : Martin McDonagh
Παίζουν : Frances McDormand, Sam Rockwell, Woody Harrelson 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου