Pages

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Downsizing

Μετά από μια σειρά αξιαγάπητων ταινιών χαμηλών τόνων ο σκηνοθέτης Alexander Payne (Nebraska, The Descendants, Sideways) δοκιμάζει τις ικανότητες του σε μια πιο φιλόδοξη και μεγαλοπρεπή ιστορία παραμένοντας όμως πιστός στην σάτιρα της μεσαίας κοινωνικής τάξης. Το Downsizing είναι μια ευχάριστη, ρομαντική ιστορία επιστημονικής φαντασίας. 







Στο επίκεντρο της ιστορίας αυτής βρίσκεται ο Matt Damon ως Paul. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Paul είναι πως πρέπει αντιμετωπίζει καθημερινά την τριβή μιας ρουτίνας που τον φθείρει, έχοντας μια δουλειά που δεν αγαπάει, ένα σπίτι που δεν μπορεί να συντηρήσει και μια γυναίκα που είναι αμφίβολο το πόσο τον αγαπάει.
Η μικρή πόλη στην οποία μένουν θα ταρακουνηθεί στα νέα για μια καινούργια ανακάλυψη που επιτρέπει στους ανθρώπους να μικρύνουν στο μέγεθος των 12εκ. με αποτέλεσμα να καταναλώνουν λιγότερο και να βλάπτουν λιγότερο το περιβάλλον. Αυτοί που αποφασίζουν να το τολμήσουν ζουν ευτυχισμένοι σε συγκεκριμένες πόλεις φτιαγμένες γι αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Επιπλέον, λόγο σμίκρυνσης και μικρότερης κατανάλωσης η χρηματική περιουσία του καθενός μετά την σμίκρυνση πολλαπλασιάζεται.
Ο Paul και η γυναίκα του θα αποφασίσουν τελικά να κάνουν το μεγάλο βήμα της σμίκρυνσης και να μετακομίσουν για πάντα σε μια από αυτές τις ονειρικές κατασκευές/πόλεις, την Leisureland.



Όταν πλέον θα ξυπνήσει από την διαδικασία οντάς 12εκ. ο Paul θα συνειδητοποιήσει πως η γυναίκα του έχει μετανιώσει και εγκαταλείψει τόσο την διαδικασία σμίκρυνσης όσο και τον ίδιο. Αποκορύφωμα σε αυτή την εγκατάλειψη θα είναι πως όχι μόνο θα χρειαστεί να μείνει μόνος του εκεί αλλά θα επανέρθει στην ίδια ρουτίνα που είχε προτού μικρύνει μιας και το διαζύγιο θα του κοστίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Έτσι θα καταλήξει μόνος, ξανά σε μια δουλειά που δεν αγαπάει και σε ένα μικρό διαμέρισμα.

Η τυχαία όμως γνωριμία με τον φασαριόζο γείτονα του Dusan(Christoph Waltz) ο οποίος οργανώνει καθημερινά πάρτι στο σπίτι του θα τον βοηθήσει να αλλάξει δραματικά την ζωή του και να κυνηγήσει αυτά που ονειρευόταν μια ζωή.


Όπως έγραψα και πιο πάνω, το Downsizing είναι μια υπερβολικά φιλόδοξη ταινία που τα μειονεκτήματα της τυχαίνει να είναι και πλεονεκτήματα. Όσο περνάει η ώρα γνωρίζεις αρκετούς ενδιαφέροντες και διασκεδαστικούς χαρακτήρες οι οποίοι εξερευνούν την ανθρώπινη ψυχή. Αποτέλεσμα της εξερεύνησης αυτής θα είναι η ταινία να γίνεται πιο σύνθετη όσο περνάει η ώρα και να αλλάζει ύφος κάθε μισή ώρα. Κάτι που προσωπικά δεν με πείραξε αλλά καταλαβαίνω πως πολλούς μπορεί να τους χαλάσει.

Παρόλα αυτά παραμένει μια ταινία πιστή στο στιλ που μας έχει συνηθίσει ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Ο Matt Damon διαχειρίζεται τον χαρακτήρα έξυπνα και βοηθάει στο να επενδύσει πάνω του ο θεατής και να νοιαστεί για την περιπέτεια που περνάει ο Paul.

Το Downsizing είναι μια ευχάριστη περιπέτεια για την εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής. Όχι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί αλλά σίγουρα κάτι ευχάριστο και καλοδεχούμενο. Δεν ξέρω αν έχει τα φόντα για να γίνει η αγαπημένη ταινία κάποιου αλλά σίγουρα μπαίνει ανάμεσα στις πιο ευκολόβλεπτες. Στα συν βρίσκεται επίσης το γεγονός πως το τρέιλερ παρουσίαζε κυριολεκτικά ούτε το μισό από το ταξίδι που τελικά έκρυβε η ταινία.





Σκηνοθεσία : Alexander Payne 
Σενάριο : Alexander Payne, Jim Taylor
Παίζουν : Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau, Kristen Wiig

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου