Pages

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Café Society

Τόσο μέσα από την πολύ πετυχημένη καριέρα του όσο και μέσα από την ζωή του, ο Woody Allen είχε πάντα την τάση να μεταδίδει συνεχώς έναν κυνισμό και μια ματαιοδοξία για το ανθρώπινο είδος. Ζωή χωρίς νόημα, σύμπαν χωρίς θεό και δίχως μετά θάνατον ζωή και πολλές ακόμα τέτοιες σκέψεις. Οι μεγαλύτερες του επιτυχίες ερχόταν πάντα μέσα από τις ταινίες οπού κατάφερνε να μπλέξει τέλεια αυτές τις ιδέες με τις μεγαλύτερες απολαύσεις τις ανθρώπινης φύσης όπως τα όνειρα και ο έρωτας. Μια τέτοια, άψογη μίξη αποτελεί πιστεύω το "Midnight in Paris" αλλά και το φετινό "Café Society" και συντελούν δυο από τις πιο σαγηνευτικές ταινίες του τα τελευταία χρόνια.
 
Η Ιστορία αυτήν την φορά εξελίσσεται στην δεκαετία του '30 και εναλλάσσεται μεταξύ της γκλάμουρ κοινωνίας και της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ στο Λος Άντζελες και στην πιο σοφιστικέ, ποιητική και μουντή Νέα Υόρκη.

Ο ήρωας της ταινίας είναι ο Bobby (Jesse Eisenberg). Ένας νεοϋορκέζος, μεγαλωμένος στο Μπρούκλιν με την προβληματική, εβραϊκής καταγωγής οικογένεια του. Οι γονείς του δεν επικοινωνούν παρά μόνο όταν μαλώνουν και ο αδερφός του διατηρεί την φήμη του γκάνγκστερ της περιοχής που λύνει όλα του τα προβλήματα με τις γροθιές και το πιστόλι του.
Θέλοντας να αφήσει πίσω του όλα αυτά και να κυνηγήσει την τύχη του στον κοσμοπολίτικο χώρο του κινηματογράφου, ο Bobby θα ταξιδέψει στην Καλιφόρνια για να συναντήσει τον μεγαλοαντζέντη θείο του Phil (Steve Carell) και να του ζητήσει να τον βοηθήσει να βρει δουλειά. Εκεί, δουλεύοντας για τον θείο του θα ερωτευτεί παράφορα τη βοηθό του Vonnie ( Kristen Stewart).


Γνωρίζοντας από κοντά μερικούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους της βιομηχανίας, ο Bobby θα ανακαλύψει ότι κάτω από την λάμψη του κινηματογράφου κυκλοφορούν αδίστακτοι παραγωγοί, κακομαθημένες ντίβες και γενικότερα ένας κόσμος που δεν τον χαρακτηρίζει. Σε αυτή την απογοήτευση θα προστεθεί και μια ερωτική, μιας και ο έρωτας της ζωής του, η Vonnie, θα αποφασίσει να τον παρατήσει και να παντρευτεί έναν πρώην της.

Όταν ο Bobby επιστρέψει στην Νέα Υόρκη και τελικά φτιάξει μια πετυχημένη ζωή όντας ο ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα κλαμπ και πλέον οικογενειάρχης και πατέρας, η ζωή θα βρει έναν τρόπο να του δείξει ποιες επιλογές έκανε τελικά λάθος.


Café Society, ονομάζονταν τα κλαμπ της εποχής οπού γίνονταν στέκια της καλλιτεχνικής κοινωνίας μαζεύοντας όλους του γνωστούς μουσικούς, ηθοποιούς, ποιητές και διανοούμενους. Αυτά τα ιστορικά κλαμπ, χαρακτηρίζονταν επίσης και για την ζωντανή τζαζ μουσική τους. Μετά το τέλος της ποτοαπαγόρευσης τα μαγαζιά αυτά δημιούργησαν ένα τεράστιο καλλιτεχνικό κίνημα που έμεινε γνωστό ως Cafe Society.

 Γενικά, όπως και οι περισσότερες ταινίες του woody Allen έτσι και η ιστορία εδώ έχει λίγο τραγωδία μέσα της. Ένας τρόπος για να διηγηθεί στον θεατή ότι όσα όνειρα και αν κάνουμε, η ζωή έχει τα δικά της σχέδια.

Παρακολουθώντας τις 2-3 τελευταίες του ταινίες, συνειδητοποίησα πως ο Woody Allen βρίσκεται πλέον στο σημείο της καριέρας του που είναι καλύτερος σκηνοθέτης από ότι σεναριογράφος. Θέλοντας και μη, μετά από μια τόσο μεγάλη και πετυχημένη καριέρα κάπου θα αρχίσεις να αντιγράφεις και τον εαυτό σου. Αυτό φυσικά δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις κακό αφού ο άνθρωπος εξακολουθεί να διηγείται τις ιστορίες του τόσο μαγευτικά που λίγοι θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα του.

Ο Jesse Eisenberg και η Kristen Stewart ενώ είναι δυο ηθοποιοί που δεν με έχουν ενθουσιάσει με τις δουλείες τους στο παρελθόν, εδώ δίνουν δυο πολύ ταιριαστές και ωραίες ερμηνείες, ενώ ο Steve Carell παραμένει αξιαγάπητος, όπως και σε κάθε του ρόλο μέχρι σήμερα.

Fun Fact : Mε εξαίρεση τέσσερα χρόνια (1970, 1974, 1976, 1981), ο Woody Allen σκηνοθετεί ασταμάτητα μια ταινία κάθε χρόνο απο το 1969. Στα 48 αυτά χρόνια, μερικά από αυτά φιλοξένησαν και δυο ταινίες μαζί. Για τον λόγο αυτόν, η καριέρα του περιέχει αρκετά αριστουργήματα που θα ήταν λίγο δύσκολο να τα υπερνικήσει ακόμα και ο ίδιος.
Μπορεί το Cafe Society εντέλει να μην έχει θέση στις τοπ 10 των καλύτερων ταινιών του, παραμένει όμως μια ευχάριστη, ταξιδιάρικη και μαγευτική ταινία. Κατάλληλη για το παρατεταμένα καλοκαιρινό μας κλίμα.




Σκηνοθεσία : Woody Allen
Παίζουν : Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Steve Carell, Sheryl Lee

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου