Pages

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Hardcore Henry

Πριν τρία χρόνια, ο μέχρι τότε άγνωστος Ilya Naishuller ανέβασε ένα βίντεο στο Youtube με τίτλο "Bad Motherfucker". Το βίντεο ήταν γυρισμένο από τον ίδιο και χρησιμοποιήθηκε ως βίντεο κλιπ για το πανκ ροκ συγκρότημα στο οποίο έπαιζε. Η πρωτοτυπία πίσω από αυτό ήταν πως η 5λεπτη ιστορία ήταν γυρισμένη μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή με τρόπο που ο θεατής βίωνε την όλη δράση σαν να τη ζούσε και ο ίδιος. Μετά την τρελή επιτυχία στο Youtube (Όπου έχει παιχτεί πάνω από 30εκ. φορές μέχρι σήμερα) και τις απαιτήσεις των φαν για περισσότερο υλικό σαν και αυτό, ο Ilya Naishuller απέκτησε τα απαιτούμενα χρήματα μέσω της καμπάνιας του στο Indiegogo.com και γέννησε μια μεγάλου μήκους ταινία δράσης γυρισμένη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Το "Hardcore Henry".
 
Στο "Hardcore Hentry", ο θεατής "μοιράζεται" τον πρωταγωνιστικό ρόλο με τον Henry. Έναν τύπο που ξυπνάει μετά από κόμμα σε ένα εργαστήριο και συνειδητοποιεί πως έχει πλέον περισσότερα μηχανικά από ανθρωπινά μέρη πάνω του. Παρόλο που δεν έχει καμία ανάμνηση για το πως κατέληξε έτσι, στο εργαστήριο θα τον υποδεχθεί η επιστήμονας-κοπέλα του η οποία τον βοήθησε προηγουμένως να επιβιώσει και τώρα προσπαθεί να επαναφέρει την μνήμη και την ομιλία του.
 

Πολύ σύντομα την ανάρρωση του Henry θα διακόψει η έφοδος ενός κακού αφεντικού μιας περίεργης οργάνωσης που παρέα με τα τσιράκια του που θα απαγάγουν την κοπέλα του και θα προσπαθήσουν να σκοτώσουν τον ίδιο. Μετά την απόδραση του από το εργαστήριο, ο Henry θα βάλει σαν μοναδικό στόχο να σώσει το κορίτσι του και να βρει παράλληλα τις απαντήσεις που χρειάζεται.
Ο μοναδικός σύμμαχος του στην αναζήτηση αυτή θα είναι ο Jimmy(Sharlto Copley). Ένας άντρας που εμφανίζεται μυστηριωδώς μέσα από διαφορετικές προσωπικότητες κάθε φορά που ο Henry χρειάζεται την βοήθεια του.


Θα είμαι ειλικρινής. Το "Hardcore Henry" δεν είναι ταινία με βάθος. Για την ακρίβεια δεν έχει καθόλου βάθος.  Το σενάριο θα μπορούσε να χωρέσει πιθανόν σε μια καρτ ποστάλ. Η ταινία είναι γυρισμένη εξ΄ολοκλήρου μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή και το μόνο που ζητάει από εμάς είναι να απολαύσουμε την θεά και τίποτα παραπάνω.

Πάμε τώρα στα θετικά. Η θέα είναι καλή. Το πείραμα φαινεται να έχει επιτυχία και ο σκηνοθέτης μοιάζει να τα δίνει όλα για όλα χάρη του θεάματος. Απίστευτοι κασκαντέρ, καλογυρισμένες σκηνές δράσης που διαρκούν αρκετά λεπτά δίχως να κοπούν και φυσικά αμέτρητοι κουβάδες αίματος. Ο βίαιος δρόμος του Henry προς την διάσωση της αγαπημένης του θα ξεκινήσει στα πρώτα 5 λεπτά και θα τελειώσει μαζί με τους τίτλους τέλους, με δεκάδες (ίσως εκατοντάδες) θύματα και πρωτότυπους θανάτους στο ενδιάμεσο.

Αν είστε επιρρεπής σε ναυτίες και ζαλάδες η ταινία αυτή θα είναι εφιάλτης για εσάς. Ωστόσο αν είστε εντάξει με την ιδέα μιας ταινίας δράσης γυρισμένη σαν ένα βιντεοπαιχνίδι πρώτου προσώπου τότε η κινηματογραφική εμπειρία δεν θα σας απογοητεύσει.

Δεν πιστεύω πως το "Hardcore Henry" θα έχει μια θέση ανάμεσα στις αγαπημένες μου ταινίες στο τέλος της χρονιάς αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο διασκεδαστικό. Τουλάχιστον για μια φορά. Δεν είμαι σίγουρος αν θα διασκέδαζα το ίδιο σε μια δεύτερη προβολή. Είναι "ανεγκέφαλο" και πολλές σκηνές απλά δεν βγάζουν νόημα αλλά παραμένει εντυπωσιακό και πρωτότυπο.





Βαθμολογία : 7/10
Σκηνοθεσία : Ilya Naishuller
Παίζουν :  Sharlto Copley, Tim Roth, Haley Bennett

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου