Pages

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Black Sea

Το Black Sea είναι ένα αγωνιώδες θρίλερ που αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη πριν λίγους μήνες. Πρόκειται για μια men on a mission ταινία που η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, η έξυπνη πλοκή και η δράση της καταφέρνει να κρατήσει τον θεατή σε αγωνιά μέχρι το τέλος. Φανταστείτε το γερμανικό Das Boot σε συνδυασμό με το The Treasure of the Sierra Madre και το Ocean's 12.

 





Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο ηθοποιός Jude Law ως Robinson. Ο Robinson είναι ένας βετεράνος ναυτικός και για αρκετές δεκαετίες οδηγός υποβρυχίου για λογαριασμό μιας διασωστικής ναυτιλιακής εταιρίας. Η πολλές αποστολές και η αφοσίωση στην δουλειά του των απομάκρυναν από το παιδί του και την γυναικά του με αποτέλεσμα ένα διαζύγιο εδώ και αρκετό καιρό. Τώρα πλέον αυτός και αρκετοί ακόμα ναύτες βρίσκονται άνεργοι και περνούν τις μέρες τους όλη μέρα σε ένα μπαρ πίνοντας μπίρες ενώ βγάζουν με δυσκολία τα προς το ζην.
Μια μέρα θα τον πλησιάσει ένας παλιός του φίλος και θα του εκμυστηρευτεί μια ιστορία για ένα ναυάγιο ενός υποβρυχίου των ναζί που βρίσκεται παρατημένο κάπου στον ωκεανό και είναι γεμάτο χρυσό. Η ιστορία του θα γίνει περισσότερο πιστευτή όταν θα τους καλέσει και τους δυο ένας πλούσιος έμπορος και θα τους ζητήσει να μαζέψουν μυστικά μια ομάδα έμπειρων ναυτικών που εμπιστεύονται και να αναζητήσουν τον θησαυρό, με τον ίδιο να χρηματοδοτεί την όλη αποστολή και φυσικά να παίρνει και το μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη.
Πιστεύοντας πως αυτή η αποστολή θα δώσει ένα τέλος σε όλα του τα προβλήματα, ο Robinson και ο φίλος του ο Blackie θα συγκεντρώσουν μια ελίτ από ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χάσουν και που είναι οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουν.
Εκεί που η ταινία πραγματικά λάμπει είναι στο δεύτερο μισό της. Εκεί παρακολουθούμε με αγωνιά τους κινδύνους να έρχονται από όλες τις μεριές μέσα στα στενά περάσματα του υποβρυχίου. Οι άντρες της παράνομης αποστολής βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πνιγμό, την φύση, το ρημαγμένο και παλιό υποβρύχιο που τους έχει δοθεί και φυσικά τους εαυτούς τους. Η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του black Sea κάνει το άνθρωπος εναντίων ανθρώπου να φαίνεται εδώ καλύτερα από ποτέ. φυλετικές διακρίσεις (μιας και το μισό πλήρωμα αποτελείτε από Ρώσους και το άλλο μισό από Βρετανούς), διακρίσεις κοινωνικής τάξης και παντελή έλλειψη λογικής, ομαδικότητας και αυτοσυντήρησης μιας και ο καθένας παλεύει για τον εαυτό του.
Το οπτικό κομμάτι της ταινίας αποτελεί ένα αριστούργημα. Η σκηνοθεσία του Kevin Macdonald είναι εφευρετική και τρομερά καλαίσθητη. Τα χρώματα και τα διαφορετικά σημεία λήψης σε ένα τόσο στενό περιβάλλον όπως αυτό ενός υποβρυχίου είναι πραγματικά αξιοθαύμαστα.

Ενώ μάλλον το Black Sea είναι καταδικασμένο να ζει στην σκιά αρκετών ταινιών του είδους, η καθηλωτική του κινηματογράφηση, το σασπένς και οι ωραίες ηθοποιίες είναι πράγματα που δεν θα ξεχάσετε εύκολα και δεν θα σας αφήσουν να μετανιώσετε για την επιλογή της συγκεκριμένης ταινίας δράσης.




Βαθμολογία : 8/10
Σκηνοθεσία : Kevin Macdonald
Παίζουν : Jude Law, Scoot McNairy, Ben Mendelsohn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου