Pages

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Room

Όντας ένας άνθρωπος που έχει δει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ταινιών με "σκληρό" και "δύσκολο για να παρακολουθήσεις" θέμα, έμεινα έκπληκτος με το πόσο πολύ κατάφερε να με επηρεάσει το "Room". Οι δυο πιο τρομακτικές έννοιες που χρησιμοποιεί το "Room" και το κάνουν σίγουρα μια από τις πιο αξιοσημείωτες ταινίες του 2015, είναι η ελευθεριά και η έλλειψη αυτής.





 

Στο πρώτο μισό, η ταινία αφηγείται την ιστορία της νεαρής Joy η οποία έχει απαχθεί και βρίσκεται αιχμάλωτη για επτά ολόκληρα χρόνια σε ένα μικρό δωμάτιο αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Αναγκασμένη να δέχεται αλλεπάλληλους βιασμούς και επιθέσεις από τον απαγωγέα της με αντάλλαγμα κάποιες προμήθειες, πλέον ζει μεγαλώνοντας τον 5χρονο γιο της Jack τον οποίο απέκτησε όσο βρισκόταν στο δωμάτιο. Ο μικρός Jack δεν έχει δει ποτέ του τι υπάρχει έξω από το δωμάτιο και όλα όσα γνωρίζει είναι αυτά που μαθαίνει βλέποντας στην τηλεόραση που τους έχει δοθεί για να περνάνε κάπως τον χρόνο τους. Πιστεύει πως όλος ο κόσμος είναι αυτό το δωμάτιο και πως αυτά που παρακολουθεί στην τηλεόραση είναι φανταστικά πρόσωπα και τοπία από άλλους πλανήτες.
Από την άλλη μεριά, η Joy έχει αφοσιωθεί τελείως στο παιδί της μιας και είναι αυτό που κρατάει την θέληση της για ζωή ζωντανή και καθημερινά προσπαθεί να σκεφτεί τρόπους διαφυγής από την φυλακή τους.


Και επειδή είναι άλλο πράγμα να είσαι ελεύθερος και άλλο να το νιώθεις, το δεύτερο κομμάτι ασχολείται με την επανένταξη των δυο πρωταγωνιστών στην κοινωνία. Ο μικρός Jack θα πρέπει τώρα να ανακαλύψει έναν απέραντο κόσμο από την αρχή και η Joy θα πρέπει να ξεπεράσει τα εφιαλτικά χρόνια που έζησε στο δωμάτιο και να συνεχίσει με κάποιον τρόπο την ζωή της βρίσκοντας ξανά την ευτυχία. Θα είναι όμως τόσο εύκολο όσο ακούγεται;


Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κανείς στο "Room", είναι η τρομερή χημεία που υπάρχει ανάμεσα στην ηθοποιό Brie Larson (Joy) και τον μικρό Jacob Tremblay (Jack). Η δυνατή σχέση που εκπέμπουν οι δυο τους σχεδόν αναγκάζει αυτόν που παρακολουθεί να βουρκώσει από συγκίνηση.
Πέρα από το άρτια οπτικό κομμάτι όμως, η ταινία καταφέρνει να θέσει και μερικά πολύ μεγάλα ερωτήματα. Τι χαρακτηρίζει τον κάθε άνθρωπο; Τι χρειαζόμαστε πραγματικά να έχουμε γύρω μας για να συνεχίσουμε να ζούμε; Τι κάνει ένας γονιός όταν το παιδί του έχει πια μεγαλύτερη θέληση για ζωή από αυτόν;

Περιστασιακά, μπορεί το "Room" να είναι όντως μια ταινία με σκληρό θέμα που είναι δύσκολη να παρακολουθήσεις όμως το τελικό αποτέλεσμα σε δικαιώνει με το παραπάνω. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα επιτεύγματα του 2015 και φυσικά μια must-see ταινία που δεν πρέπει κανείς να χάσει.


Στο τέλος του Ιανουαρίου και αφότου παρακολουθήσω και τις τελευταίες ταινίες του 2015 που θα προβληθούν στους κινηματογράφους της χώρας μας, έχω σκοπό να αναρτήσω μια λίστα με τις καλύτερες ταινίες που ξεχώρισα την χρονιά που μας πέρασε. Με σιγουριά μπορώ να πω πως το "Room" θα είναι ανάμεσα σε αυτές.

Αν και ακόμα σε πρώιμο στάδιο, το Another Kind Movies κλείνει σχεδόν έναν χρόνο. Και οι 76 ταινίες που αναρτήθηκαν είναι γυρισμένες τις χρόνιες 2014-2015 και ήταν οι ταινίες που προσωπικά ξεχώρισα και πρότεινα όσο πιο συνοπτικά μπορούσα σε εσάς. Ευχαριστώ για την υποστήριξη και σας εύχομαι χρόνια πολλά και καλή χρονιά.





Βαθμολογία : 9/10
Σκηνοθεσία : Lenny Abrahamson
Παίζουν : Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου