Pages

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017

A Ghost Story

Όταν μιλάμε για την αναπαράσταση μιας οντότητας, η φιγούρα κάτω από το σεντόνι με τις δυο τρύπες για μάτια είναι ίσως η πιο κοινή ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων. Προς αποφυγή παρεξήγησης όμως το A GHOST STORY δεν είναι μια ταινία τρόμου. Ούτε καν πλησιάζει προς τα εκεί. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης και πνευματικής αναζήτησης. Ο σκηνοθέτης David Lowery, συνεργάζεται μια δεύτερη φορά με τους Casey Affleck και Rooney Mara (μετά το AINT THEM BODIES SAINTS) σε μια από τις πιο πρωτότυπες και συγκινητικές ιστορίες που είδα φέτος.


Στις πρώτες σκηνές ττο ιστορίας θα γνωρίσουμε το πρωταγωνιστικό ζευγάρι των Casey Affleck και Rooney Mara (τα ονόματα των χαρακτήρων τους δεν ακούγονται πουθενά. Στους τίτλους τέλους αναφέρονται ως C και Μ) οι οποίοι ζουν ευτυχισμένοι τον έγγαμο βίο τους σε ένα εξοχικό σπίτι κάπου στο Τέξας.

Όταν μια μέρα ξαφνικά ο άντρας σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, θα επιστρέψει στην παλιά, θνητή του ζωή ως μια βουβή φιγούρα κάτω από ένα σεντόνι με δυο μαύρες τρύπες για μάτια. Με την γυναίκα του (και κάθε άνθρωπο που συναντάει) να αδυνατεί να τον δει ή να τον ακούσει, ο άντρας θα σταθεί απλά κοντά της να την παρακολουθεί άπραγος ενώ αυτή πενθεί τον χαμό του αγαπημένου της.


Η ιστορία όμως δεν σταματάει εδώ. Ο χρόνος και το πέρασμα αυτού θα αποκτήσει ένα διαφορετικό νόημα για το πνεύμα που απλά υπάρχει και περιφέρεται στο παλιό του σπίτι. Θα δει το μέλλον αλλά θα ξαναζήσει και το παρελθόν προσπαθώντας να βρει για ποιο λόγο βρίσκεται ακόμα εκεί και τι τον κρατάει ακόμα παγιδευμένο στη θνητή του ζωή.


Το A GHOST STORY αποτελεί μια φυσική προσέγγιση σε κάτι απόλυτα φανταστικό. Ένα "φάντασμα" και πολλές εικόνες που θα μπορούσαν να μοιάζουν απίστευτα αστείες και γελοίες σε οποιαδήποτε άλλη ταινία εδώ φαίνονται σχεδόν επικες με πανέμορφα, φυσικά πλάνα που θα μείνουν στη μνήμη σας για καιρό. 

Πολύ γρήγορα ξεχνάς πως αυτό που βλέπεις αποτελεί μια φανταστική ιστορία και επικεντρώνεσαι πλήρως στο συναίσθημα και τον πόνο ενός χαμού, το οποίο είναι φυσικά και το κύριο θέμα της ταινίας.

Ο σκηνοθέτης και υπεύθυνος για το σενάριο David Lowery, χρησιμοποιεί μια σχεδόν κλασική πλοκή όπως αυτή των δυο ερωτευμένων που τους χωρίζει ο θάνατος και την μεταφέρει με έναν πανέξυπνο και γήινο τρόπο μέσα σε 90 μολις λεπτά γεμάτα συναίσθημα. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της ταινιας ο Casey Affleck βρίσκεται κρυμμένος κάτω από ένα σεντόνι, δεν μπορώ να εκθειάσω αρκετά χωρίς να γίνω υπερβολικός το πόσο υπέροχος είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεται και κινείται στο χώρο. Απλά φανταστικός.

Παρόλο που πολλοί θα βρουν το A GHOST STORY κάπως αργό, προσωπικά πιστεύω πως χρησιμοποιεί ακριβώς τον τρόπο που χρειάζεται για να νιώσεις ανήμπορος απέναντι σε ένα τεράστιο κύμα συναισθημάτων που έρχεται κατά πάνω σου. Είναι αλήθεια ότι η ταινία στο σύνολο της αποτελείται από ελάχιστες κινήσεις της κάμερας αλλά πραγματικά μιλάμε για ένα αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα.

Το A GHOST STORY είναι σίγουρα μια από τις αγαπημένες μου ταινίες για φέτος. Αν μπορούσα να μην προϊδεάσω κανέναν (πολύ αργά πλέον) και να μην έχει καμία πληροφορία και κανένα τρέιλερ στο μυαλό πριν δει την συγκεκριμένη ταινία θα το έκανα. Έστω και έτσι ελπίζω να σας εκπλήξει με τον ίδιο τρόπο που εξέπληξε κι έμενα.

Σκηνοθεσία : David Lowery
Σενάριο : David Lowery
Παίζουν : Casey Affleck, Rooney Mara, McColm Cephas Jr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου